Kurvítko = Skurvítko ?

By Administrator at októbra 12, 2012 23:15
Filed Under: Non-Atari

Dnes to bude na tému: Kurvítko.

 

Český výraz, ale naozaj výstižný. Zaznamenal som pokusy o preloženie do slovenčiny – ako kazítko, ale to vôbec nevystihuje podstatu veci.

Slovensky a na začiatku aj z písmenom „s“ by mohlo byť – Skurvítko, ale nakoniec to vyzerá tak, že to slovo vôbec nebude treba nejako jazykovo ohýbať, proste bude to aj po slovensky - Kurvítko.

V definícii sa hovorí, že čo sa môže pokaziť sa aj pokazí. Pokračuje to tým, že pri rozobratí akéhokoľvek zariadenia a po jeho opätovnom zložení Vám zostane navyše súčiastka bez ktorej zariadenie funguje a ktorá aj tak nikam nepasuje.

Ja dodávam, že občas platí aj to, že bez toho kurvítka zariadenie nefunguje, síce s ním ide občas, ale bez neho nejde vôbec.

Tak si vyberte.

 

Pridám sem jednu ešte jednu dôležitú definíciu, ktorá tak isto vyjadruje podstatu veci:

"Súčiastka funguje na základe dymu - ak dym zo súčiastky unikne tak táto prestáva pracovať."

Koniec citátu.


Odstránením kurvítka sa všeobecne dá fantasticky predĺžiť životnosť zariadenia, hovorí sa že v extrémnych prípadoch sa tak dá zaistiť aj jeho nezničiteľnosť. Opačným extrémom je to že zariadenie by sme vlastne nemali vôbec zapájať – tak isto tým zabezpečujeme jeho dlhú životnosť. Odstránením všetkých súčiastok na plošnom spoji tiež obmedzíme činnosť kurvítka, všimnite si slovo „obmedzíme“.

 

No ale pokračujem v popise. Výrobcovia sa samozrejme snažia dosiahnuť čo najväčšie zisky a tak kurvítka čoraz viac zdokonaľujú. Robia všetko preto, aby sme nevedeli kurvítko zo zariadenia odstrániť. V extréme zabudujú do zariadenia kurvítok niekoľko, čím sa dosiahne stav, že ak sa nám podarí jedno kurvítko nájsť a odstrániť, po opätovnom zapnutí zariadenia príde k okamžitej deštrukcii samotného zariadenia.

 

Niekedy to výrobcovia dotiahnu k dokonalosti – vtedy na konštrukciu prístroja použijú výhradne samé kurvítka.

 

Existujú aj kurvítka zvláštnej kategórie – TFG (Targeted Fuck-up Gadgets). Dajú sa definovať takýmto označením:

Kurvítka s cieleným účinkom.

 

Tie majú priamo v sebe zabudovaný timer, ktorý zabezpečí že po uplynutí stanovenej doby príde k havárii zariadenia – potom to chce zásah servisáka, alebo nezostáva nič iného ako nákup nového zariadenia. Dosť často sa jedná o niektoré konkrétne klimatizačné jednotky (vedel by som rozprávať).

 

Vplyv kurvítiek na ekonomiku:

- tu ani nie je čo veľmi rozoberať, čím viac nových zariadení  sa predá, tým viac kurvítok bude v obehu a kolotoč sa opakuje, veď je to primárny cieľ

 

Softvérové kurvítka:

- asi každý pozná sám, sú to napríklad moderné OS, ktoré hravo dokážu zlikvidovať výkon vášho počítača na takú úroveň, že vlastne na PC už nemôžete rozumne pracovať

 

Ekologické kurvítka:

- jeden príklad za všetky – beozolovnatá pájka. Tá s určitosťou spôsobí to, že zariadenie s presnosťou 2 roky +- 3 mesiace odíde do večných lovíšť

 

Fatálny problém pre výrobcu nastane vtedy ak sa kurvítko začne prejavovať ešte počas záručnej doby – toto sa mi stalo pri disku do počítača značky WD – dočítate sa ďalej.

 

No ale dosť bolo šedivej  teórie – poďme na prax.:

 

Pred rokmi už hodne vzdialenými sa predávali disky WD – kapacita úžasných 1.2GByte, cena úžasných 10.000.- Sk. Za dva mesiace som mal 4 reklamácie, nakoniec bol dobrý až piaty disk. Celá séria, ktorá sa vtedy tuším robila v Maďarsku mala pošahaný firmware. Prejavovalo sa to tým že počas normálnej práce hlavičky zrazu švihli párkrát sebou o stenu disku a mali ste vystarané ... Najprv som si myslel že syn pri hraní na PC niečo vyviedol, ale „mal som to šťastie“ že som s ním sedel pri PC keď sa to stalo po štvrtýkrát. Ak by to boli vtedy doviedli k dokonalosti, tak mali zabezpečený ďalší predaj diskov na dlhú dobu dopredu. Takto to bol „priekak“ (česky průser) výrobcu ako Brno. Zase sa to pokúsim uvieť na pravú mieru - myslím tým mierku veľkosti uvedeného problému, iná spojitosť s Brnom v tom nie je.

 

Pred dávnou dobou, ešte za hlbokého socializmu som kúpil pračku Zanussi T33, výkrik vtedajšej techniky. Už vtedy som šípil že niečo podobné ako kurvítko existuje a časom ten dojem prerástol v istotu, za čo sa chcem výrobcovi aj touto cestou poďakovať - moje znalosti o vnútornostiach práčky totiž neuveriteľne vzrástli, aj keď primárne toto práve nebolo mojím cieľom.


Postupne na nej odišlo:

- zhorel motorček na programátor, teda jeho vinutie, previnul som ho na 10V, samosebou striedavých, zalial pomocné trafo do Epoxy, zabudoval som ho dovnútra a takto to fungovalo až do samého konca, podotýkam, že kryt na motorček je nalisovaný (je z kovu), takže rozoberanie jasne naznačilo – toto sa nemá opravovať ! Slovenské ručičky to ale dokázali, síce bolo treba odpojiť tuším 52 káblov z programátora aby sa dal vybrať a potom opatrne dostať dolu nalisovaný kovový kryt na motorčeku, ktorý bol lisovaný priamo na základňu vlastného programátora. Vtedy neboli digi fotoaparáty a tak som si pekne krásne označil postupne všetky vodiče a tradá ! odpájalo sa. Akonáhle bola krytka preč tak už vinutie bolo dobre dostupné - potom to už bola hračka. Nasledoval postup v opačnom garde, nakoniec som pripojil všetky káble naspäť na programátor a Zanussi T33 zase žila !

- odišlo tesnenie na čerpadle, keďže to bolo za socializmu - v servise mi chceli predať len kompletné čerpadlo (samozrejme cena bola 500x vyššia ako cena samotného nového tesnenia), takže nakoniec zase samooprava, použil som tesnenie z vodovodu. Kamarát vodoinštalatér mi povedal: „Ak toto bude fungovať, zožeriem kefu !“. Fungovalo to, nakoniec vyše 8 rokov (potom som vyhodil celú práčku, tesnenie ale bolo stále O.K.) a on dodnes tú kefu nezjedol. Škoda, bolo by to zaujímavé, už som si jednu pre neho vyhliadol.

- zhorel vstupný filter napätia. Toto sa stalo keď som ju mal otvorenú z iného dôvodu - blbol programátor a tak som si to nechal otvorené nech viem čo sa deje. Po príchode do kúpeľne z práčky išiel vyše polmetrový plameň, usmernený do úzkeho lúča ako plameňomet, zážitok parádny. Proste sieťový filter bol v tubuse z nejakého Alu plechu a tam boli vložené filtračné kondenzátory a aj filtračné cievky, celé to bolo zaliate transformátorovým olejom - kvôli dobrému chladeniu. Niekde nastal prieraz a celé sa to mohutne začalo zohrievať, vriaci olej konečne našiel v obale skulinku a ako sa dostal na vzduch tak sa okamžite zapálil. Plameňomet v cene práčky, naštastie plameň smeroval rovno do otvoreného priestoru a ja som práve išiel okolo a dvere do kúpeľne som mal naschvál pootvorené, no, mohlo to dopadnúť všelijako ak by som tam nebol vo vhodnom okamžiku ... Vytrhol som to z elektriny a uhasil (pomohol uterák.) Tu už potom ako skúsený harcovník som si vedel poradiť a poskladal som z viacerých súčiastok vlastný vytúžený homemade filter - tiež fungoval do konca a bez problémov.

- odišli elektromagnetické ventily. Vo výpredaji som vtedy kúpil podobné do NDR práčky a svete div sa, pasovali, akurát som musel prerobiť uchytenie týchto ventilov - bola to robota na 5 minút. Zase vyriešené – a išli až do konca. Socialistické ventily v kapitalistickej práčke. Nepobilo sa to, dokonca to fungovalo lepšie ako originál.

- postupne som sa dostal do stavu keď ma dráždilo, že ak práčka už týždeň fungovala a nič sa neudialo tak to bolo vrcholne podozrivé, pripravoval som sa na jej ďalší "výpad" proti mne, už som to začal brať osobne, pokiaľ si dobre pamätám tak som ju rozoberal minimálne 50x a boli dni (a aj pár dní za sebou) keď bola dlhšie otvorená a ja som sa pokúšal zistiť čo rodinnému pomocníkovi zase chýba aby nám pomáhal ...

- nakoniec sa po rokoch teplom rozpadla celá konštrukcia programátora, cena za opravu (výmenu) programátora dosahovala polovicu ceny novej práčky, rovno práčka išla do zberne, vydýchol som si - jeden špičkový nepriateľ čo mi roky strpčoval život bol na konci svojich síl - nech je k nemu zberňa milosrdná ...

 

Tak sa išla kupovať nová práčka, síce som do obchodu išiel zo slovami: „ Nikdy viac Zanussi!“, ale nakoniec som kúpil od nich niečo podobné, dokonca na to bola zľava – ani to ma nevarovalo. Proste to malo veľmi podobné ovládanie a tak som si hovoril že manželka ani nebude musieť študovať návod. Nejako ma zradil inštinkt a varovný hlas bol vypnutý. Tak mi treba.  Nová Zanussi doma vydržala iba polovicu doby ako stará, pritom sa tiež kazila, nejdem už príliš do podrobností (hneď vedľa práce som mal predajňu náhradných dielov do Zanussi, už ma tam poznali a zďaleka zdravili (trvalý zákazník ...) Wink), ale ako opravár Zanussi by som sa už mohol živiť – kľudne ako hlavné zamestnanie. Takže nakoniec nasledovala kúpa inej práčky – a už som dodržal predtým avizované : “Nikdy viac Zanussi!“.

 

Nová práčka funguje bezchybne už niekoľko rokov, pravdepodobne do nej zabudli namontovať kurvítko. Ja spokojne spávam a odvtedy sa akýmkoľvek výrobkom firmy Zanussi veľmi veľkým oblúkom vyhýbam, nechcem ich ani keby boli zadarmo. Kto mi neverí, nech sa páči, môže si to otestovať na vlastnej koži - želám príjemný zážitok !

 

Prehrievanie prvých X-boxov od Microsoftu patrí do kategórie kurvítok, ktoré sa prejavili skôr ako výrobca čakal – asi nikto nepredpokladal, že ľudia budú tak dlho a často hrať až nakoniec doba fungovania bude prekročená ešte počas záruky. Zobral by som príplatky konštruktérom zariadenia za to že to zle odhadli.

 

Spomeňte si na staré PC motherboardy, kde BIOS bol zálohovaný malým NiCD akumulátorom. Po rokoch batéria vytiekla a jej elektrolyt pekne - krásne postupne počas niekoľkých mesiacov doslovne "rozožral" dosku plošných spojov spolu s vodivými spojmi v širokom okolí  a doska sa dala len vyhodiť do koša. Toto kto robil už dávnejšie s PC pozná ako svoje boty.


Okolo roku 2000 sa predávali napájacie zdroje pre PC, šetrilo sa pri výrobe a výrobca nepoužil kvalitné kondenzátory a tak sa po čase stávalo, že elektrolyt v kondenzátoroch povedal dosť ! a explodoval. A teda že to bola detonácia ! Samozrejme to bolo až po záruke, tuším mi odišli 2 zdroje počas záruky. Ak Vám potom za mesiac vo firme vybuchne 30 zdrojov viete že kurvítko bolo v akcii a bolo úspešné a časovo to bolo aj zladené, výrobca môže jasať, podarilo sa ! Najhoršie bolo ak vypadla elektrina a nanovo sa zapla – to boli fofry a nasledovali ďalšie detonácie jedna radosť. Kúpili sme všade nové zdroje od iného výrobcu a bol pokoj. Síce náklady navyše, ale ako viem, vtedy s tým bol problém po celej republike. A zarobili dvaja - pôvodný výrobca a tiež nový výrobca - možno to boli dve fabriky jedného majiteľa. Čert vie ... alebo to bola tá istá fabrika ?

 

V dávnejším časoch som pracoval s tlačiarňami Transtel, robil som vtedy technika pre redakcie – bola to USA výroba, 7 ihličková tlačiareň, procesor i8008, áno dobre čítate, veď je tu už vyše 30 rokov dozadu. Tlačila na diaľnopisný kotúč papiera s kópiou. Návrh bol tak dobre urobený že bolo možné vymeniť zlomenú ihličku a dokonca aj previnúť jednotlivú cievku konkrétnej ihličky. Robil som to síce len 1x, ale na počet 24 tlačiarní 24 hodín v chode 10 rokov to nie je až také zlé, nie ? Naprosto nezničiteľná vec, škoda že som si jednu neodložil  keď sa likvidovali. Ešte za socíku sa postupne nahrádzali vraj  soc.ekvivalentom, teda toto nám aspoň tvrdili ale prax to vôbec nepotvrdila – tlačiarňami Robotron rady 63xx. Používali sa pre ne diaľnopisné kotúče, samozrejme výrobca nič také nedodával ako stojany na DPS kotúč (čo sme my v našej aplikácii potrebovali) – tak sme si ich museli postaviť sami - DSS - Dorob Si Sám v soc. praxi. Už sme z toho boli úplne vedľa, pretože sme tie stojany na kotúče robili ako pevnú konštrukciu a papier v nej stále utekal raz vpravo, raz vľavo. Jedného dňa po asi 3-mesačných nekonečných problémoch a desiatkach neúspešných pomocných vodítok sme nechali konštrukciu len tak vzadu za tlačiarňou voľne postavenú, nebolo to vôbec dotiahnuté a zrazu si to vedelo samé papier nastaviť správne. Trefa do čierneho ! (U tých Transtelov to fungovalo v pohode od prvého dňa, boli napevno a boli od výrobcu.) Ale aj tak Robotrony nemám rád, neboli to podľa mňa podarené stroje, čím ďalej od nich.

A kto poznal Robotrony vie aj ako sa “bezvadne“ opravovala elektronika.

 

Na starších zariadeniach sa ale vo všeobecnosti kurvítka vyskytovali a vyskytujú len veľmi málo a v obmedzenej miere.

 

Majitelia atramentových tlačiarní Canon dôverne poznajú všeobecnú chybu B200. Vo fórach sa objavuje zo železnou pravidelnosťou tento údaj – 2 roky a 3 mesiace tlačiareň funguje, ide a potom šlus  ... I keď ja dodávam, že mám pocit že sa to stáva hlavne tým čo veľmi málo tlačia. Zanesie sa hlava a zariadenie môžete vyhodiť.


Kolega, doma používa chladničku Elektrolux. Záruka 2 roky, týždeň po záruke odišla riadiaca jednotka. Prišiel servisák – výmena mikroprocesorovej jednotky – cena ? 170.- Euro ... Náhoda ? Podľa servisáka  celkom bežný jav, ani on nepovie ako to je, veď ho to tiež živí ... a ide na to ako na hotovú vec, iné sa nekazí ...

 

A poďme aj na malé Atari - pripomeniem GTIA čip, posledné série 8 bitov z Číny mali priamo chybu v tomto čipe a "vďaka"  tomu blblo zobrazovanie v niektorých grafických módoch, konkrétne č.9 a 11. Poďme na iné, Atari 1050 a Atari XF551 - výroba potrebných 12V násobičom napätia spôsobovala že disketovky sa prehrievali - Atari 1050 potom skolabovala, XF-ka to ešte ako tak ustála. Nestačil ani rozmerný zabudovaný hliníkový chladič. Čiže už sa na kurvítkach pracovalo aj tu. Ďalším kurvítkom u malého ATARI boli zaliate napájacie zdroje známe ako "Ingot", ak sa tam niečo pokazilo väčšinou preniklo do počítača plné napájacie napätie zdroja spolu s príslušným efektom, ktorý nosom určite zaregistrujete - proste ak niečo zhorí = rozšíri sa zápach spáleniny.

Potom už platí známe definícia:

"Súčiastky fungujú na základe dymu, ak dym unikne súčiastka prestáva fungovať."

 Súhlasíte ?


Jedným zo špeciálnych kurvítok je anténa v iPhone4. Samozrejme pokiaľ neviete túto vlastnosť predať ako super prednosť zariadenia. Nejako to nebudem ďalej rozoberať, pitvalo sa to na nete už dostatočne.

 

Na LCD televízor SONY (nemyslím tým ale len túto značku)  si môžete priplatiť záruku na viac ako na 2 roky. Netvrdím že je to tak, ale stačí niekde v servisnom menu nastaviť čas napríklad  = 4 roky?

Tu sa na chvíľku zastavím - televízor má možnosť eko vypnutia po 4, 2 hodinách, alebo to celé môžete vypnúť - hlavne ak počúvate hudbu. Lenže televízor si sám po nejakom čase toto nastavenie sám vynuluje (dobu po akej to robí sa nedá definovať je to náhodné) a automaticky sa vypína po 2 hodinách a zvysoka serie na Vaše nastavenie hodnôt ktoré si urobíte. Ak si trebárs nastavíte že z káblovky nechcete aut. aktualizáciu kanálov tak sa po istom čase televízor zapína nasledovne - najprv sa zapne, nasilu chce pretlačiť aktualizácie (čaká cca 10 sekúnd) a keďže to má zakázané tak sa reštartuje ... a potom už ide. Jediná pomoc - zoradiť si stanice ktoré chcete na začiatok zoznamu a nechať aby si za Vaše nastavené stanice natlačil nanovo svoje aktualizácie, potom už reštarty pri zapnutí ustali. Ktorý debil takéto ovládanie nastavenia do tohoto TV robil ? No nenaserie to ? Ktorý kýbel robil túto úpravu ? Ak si niekedy ešte kúpim televízor tak SONY to už nebude.


_________________________________________________________

Dnes keď sa všetko robí bezolovnatou spájkou je kolobeh vecí a nákupov dostatočne zabehaný a bezproblémová doba fungovania vecí sa stále skracuje - a pritom aj tak máme svetovú krízu – ešte stále kurvítka umožňujú príliš dlhú dobu fungovania zariadenia.  Buď nákupy nestačia, alebo ekonomika má v sebe tak isto kurvítko. O tomto tiež nepochybujem.

 

Pravdepodobne samotné kurvítka ešte neobsahujú v sebe dostatočný počet ďalších kurvítok.

 

Čo sa s tým dá robiť? Skrátiť záruku ! Pevné disky sa tým už riadia dávnejšie. SSD disky to pomaly dotiahli k dokonalosti, načo nekonečný zápis a čítanie, máme nastavenú konečnú hranicu a potom - kupuj nový disk. Tu sa síce operuje s tým že ak je dostatočne veľký disk a je na ňom dostatočne veľký voľný prietor = no problem. No problem = no money vo vrecku.

 

Tu pripomeniem životný otimizmus a jeho definíciu:

"Ak si niekto zakúpi za svoje posledné peniaze peňaženku."


Tu uvediem opačný extrém:

Disk Western Digital cca 120 MByte - rok 1992 - disk išiel v kuse vyše 11 rokov (7/24), bežalo na ňom zbieranie dát cez sériový port, grafika na stroji bežala pod DOS-om, PC umiestnené na takom mieste (vrátnica) že v zime tam bolo naozaj zima (cca 2-3 stupne nad nulou) a  v lete zase teplo (okolo 30 stupňov) a teploty sa menili dosť rýchlo, pretože tá vrátnica nemala krytý vrch a keď sa otvoril vchod tak za 10 sekúnd tam bola zima ako na Sibíri. Keď sa to po po vyše 11 rokoch vyplo (v roku 2003), zdroj 150W + disk a PC boli stále prevádzkyschopné (originál doska 386SX - 33Mhz, disk WD cca 120 MByte, videokarta VGA 512kB RAM, sieť.karta RealTek 10Mbit (ethernet), RAM celkom 4MByte. 3x počas tých 11 rokov bol čistený ventilátor v zdroji a samozrejme aj samotný zdroj a PC od prachu (cca na 30 minút) - to bolo všetko. Teda vlastne za tie roky tá mašina bola len 3x vypnutá - mala aj záložný zdroj. A ten ventilátor tam bol po celú dobu ten istý. Sám som s ten počítač inštaloval (v skrini som mal záložný disk, nikdy sa ale do akcie nedostal). Až pri výmene celého zariadenia v roku 2003 sa vlastne zistilo (to som tam už nepracoval, len ma zavolali na odpojenie) že to stále ešte beží na pôvodných komponentoch a že tam treba natiahnuť UTP káblik namiesto BNC ethernetu. Neuveriteľne spoľahlivý stroj. Veď to je už pomaly podozrivé že to tak dlho išlo.

Tu proste niekto do tohoto stroja niekto zabudol to kurvítko zabudovať, porovnajte s dnešnými strojmi, dnes takýto stav určite nehrozí.


Zoberte si teraz taký Green Line WD disk - hlavičky zaparkujú či chcete alebo nie, vraj je to ekologické, ale disk to kurví neuveriteľných spôsobom - životnosť ide rapídne nadol. Žeby toto bolo cieľom ?  A čo Vaše dáta ?

 

A dovoz nekvalitných vecí  z Číny je kapitola sama o sebe. Sám v niektorých článkoch popisujem niektoré veci ktorým sa treba velikáááááánskym oblúkom vyhnúť.

 

A ešte záverom:

 

Pripomína mi to jedno vyjadrenie z nedávnej doby:

Ovocie a zelenina sa predáva v obchodných reťazcoch a zákazníci sa sťažujú na mdlú (nevýraznú) chuť. Vedci sa vraj zamerali v uplynulých desaťročiach na vzhľad ovocia a zeleniny a teraz horúčkovito začali pracovať na tom, aby to aj chutilo ...


Koho nakopať ? Kam ? Čím? A kde ?

 ________________


               P.S.:

               Niekedy mám zlý pocit z toho že ak sa takto

               robia aj zbraňové systémy, tak nás nečaká 

               svetlá budúcnosť ... alebo až príliš svetlá ?

 

 

_______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:05 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: