MULTIJOY8. Interface for 8x Joystick..

By Administrator at októbra 15, 2013 08:45
Filed Under: Atari

MULTIJOY8.


 

Dnes zase hardware lahôdka - stavba zariadenia, ktoré umožní cez svoje 2 joystickové porty pripojiť na malé Atari naraz 8 joystickov ... Proste cez pôvodné 2 joystickové porty sa skenujú jednotlivé joystickové ovládače, pricíp je myslím si jasný z animovaného obrázku na začiatku textu, zrozumiteľnejšie to už urobiť neviem ... len v reále to skenovanie fičí omnoho rýchlejšie (minimálne 1000x rýchlejšie), ak by som to v obrázku urýchlil aj ja, tak by bolo v animácii vidieť figu borovú ...

Autor zariadenia: Dnes už (bohužiaľ) nežijúci Radek Štěrba / RASTER & Atariklub Prostějov

MultiJoy (pochádza z roku 1998) je interface pre Atari XE/XL, ktorý sa pripojuje na obidva joystickové porty a umožňuje súčasné použitie až 8 pákových ovládačov.
Pôvodná verzia Multijoy zvládala pripojiť až 16 joystickov (!), ale to sa asi ťažko dá reálne využiť, princíp to ale dovoľuje, nakoniec sa to "ustálilo" na tejto verzii pre 8 joystickov, známej pod názvom MultiJoy8. Teda zdôrazňujem - naraz môže hrať až 8 hráčov, ale nemusí ich toľko byť, spokojne trebárs traja, štyria. Ak sú dvaja - zariadenie netreba - vtedy sa nepoužije hra upravená pre MultiJoy.

A poďme teda už priamo na schému, tá má v sebe prevedené zmeny a revíziu z roku 2007.

 

 

Stavba nie je až taká zložitá ako sa zdá, treba jeden IO typu 74LS138, potrebných je ešte  40ks diód, odporúčam Schottky typ BAT85 - pre malý úbytok napätia, ktorý je v podstate zhodný s Ge diódami, ktoré odporúčajú na originálnych stránkach. BAT85 zoženiete aj dnes, Ge diódy zohnať v dnešnej dobe v potrebnom počte už bude asi problém. Tak isto funguje určite aj s diódami BAT41, ale tie majú väčší úbytok napätia na sebe ako typ BAT 85, ale stále menej ako Si rada 1N4148.

Úbytky napätia na jednotlivých typoch diód:

 

BAT 85  - cca 0.25V /Schottky

BAT 41  - cca 0.39V /Schottky

1N4148 - cca 0.65V  /Si

 

 

A takto to vyzerá ak je to urobené krupkajom,

foto: fandal, uverejnené s jeho láskavým súhlasom

 

Hry určené k hraniu cez tento interface hľadajte na webe pomocou hesla MultiJoy. Pozrite sa napríklad sem:

MultiJoy games


Problém vidím skôr v tom kde dnes v Česku a na Slovensku zohnať 8 ataristov naraz ... (Tip: Forever a Atariáda).

 

Inak otestované na tohtoročnom Foreveri, že toto zapojenie MultiJoy8 beží aj s týmto mojím mini "joystickom":

http://blog.3b2.sk/igi/post/Mini-ATARI-Joystick.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:47 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: