Mac Book - Core 2 Duo - Inverter - Replacement.

By Administrator at februára 03, 2014 10:00
Filed Under: Non-Atari

Dostal som sa k MAC-u a bolo tam treba vymeniť menič pre LCD displej.  Tak som študoval na webe ako na to, našiel som, paráda, len aby som vybral menič von je treba urobiť 47 postupných krokov ... a to napríklad jeden krok je napríklad vymontovanie 4 šróbikov. Pripočítajte poskladanie a dostávame sa na pekných 94 krokov.  To je už aj na prvé počutie desivé číslo. Steve, Steve, ak je toto špica technológií (alebo teda bola) - nno, noo ... a bolo tých krokov nakoniec ešte viac, pretože sa ešte vybral ventilátor a odstránila sa stará teplovodivá pasta na procesore a na čipsete a nahradila sa novou.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.



Začínalo sa klasikou, najprv išiel von akumulátor. Síce som ho nevyfotil Tongue out, ale to uchytenie  ... Na notebokoch PC rady máte proste pekne vodiace lišty po bokoch a baterka zapadne ako uliata. Tu je to vyriešené na jednej strane podivným drátkom v tvare písmena Omega a na druhej strane sa to zaklapne, celkom nepekne to potom na jednej strane nezapadne tak o 3 mm a vyzerá že batéria už už vypadne ... no nič,  také nikto nemá. Tak ma pri tejto príležitosti napadlo že Apple láka nových zákazíkov svojou jedinečnosťou, ak tie (všeobecne) výrobky chrlí v miliónových sériách - kde je potom tá jedinečnosť ?



Bočné šróbiky sa nevyberajú bohvieako dobre, buď máte k dispozícii kratučký šróbovák, alebo to musíte robiť zošikma ...



Vybratie klávesnice začína ľavou stranou, na pravej je zasunutá vo vodítkach, takže ju potom treba posunúť doľava. Praktické je mať k dispozícii starú kreditnú kartu - My flexible friend ...



V strede klávesnice je konektor z hodne krátkym káblikom, preto pozor pri vyberaní klávesnice ! (Je to vlastne monoblok - obsahuje v sebe klávesnicu aj touchpad, nie sú tu dva samostatné kábliky, to je príjemné.) Tu na obrázku je ešte vytvarovaná kabeláž, takže nie je vidieť že kabeláž je navŕšená aj v 5 vrstvách nad sebou, takže si dobre zapamätajte v akomže to bolo poradí tie vrstvy nad sebou, pretože inak to nezapadne naspäť na svoje miesto a máte zarobené na problém.  (Konkrétne je to miesto medzi ventilátorom a DVD mechanikou.)



Nasleduje vybratie pevného disku, za ním bude nasledovať vybratie DVD mechaniky. Všimnite si kabeláž na spodnom okraji mechaniky. Ak ju chcete vybrať, tak musíte od nej vybrať v západkách káblik pre pripojenie HDD ... tu to niekto nie celkom domyslel. Keď si spomeniem na to ako sa zdôrazňuje v literatúre - koľko času sa odsedelo nad každým zariadením než išlo do výroby - tu sa to zjavne zjednodušilo, možno to platilo predtým, ale teraz to je už nejako inak.



Než tú mechaniku vyberiem ešte musíme uvoľniť pár prívodných káblikov.



A konečne je mechanika tiež vonku. Po mojich skúsenostiach považujem za nezvyčajné mať kábliky k displeju v strede dosky = dlhé prívodné kábliky kamkoľvek. A ešte aj tie kábliky kdesi musíte vytvarovať aby išli tam kam treba.



Na základnej doske je to dosť nahusto.



Po hodne zložitom "rozbaľovaní" jednotlivých častí sa konečne podarilo vybrať oddelene kompletný displej a mohlo sa začať konečne s jeho rozoberaním, inak sa k meniču nedostanete.



Zase je tu potrebná kreditka, môj pružný priateľ ... predný rámik je ešte aj prilepený samolepiacou páskou, takže opatrne, hodne opatrne ... Tie šedivé srandičky po obvode treba zložiť z rámiku preč, treba na to ísť opatrne a zo silou, potom ich treba zase "narvať" do spodnej obruby displeja - inak predný rámik po výmene meniča naspäť nenasadíte ...



A som u cieľa  snaženia, krytka ide nadol a vyberie sa pokazený menič a nahradí sa novým.



Menič bez ochranného obalu v celej svoje "kráse".



A pretože ak je to raz rozobraté oplatí sa vyčistiť ventilátor a tak isto odstrániť starú teplovodivú pastu a nahradiť ju novou.



Už očistený chladič.



Nová pasta na svojom pôsobisku.



A nasledujú zase desiatky postupných krokov aby z toho zase bola postupne funkčná mašina.



Koniec snaženia.



Aby som pravdu povedal, prťavé šróbiky, potom zase podľa dĺžky 3mm, 3.2mm, potom 5.2, 7mm, 11mm a mohol by som pokračovať, dosť slušný sortiment na jedno malé železiarstvo. Výnimočný stroj s výnimočnými šróbami, prístup k výmene vecí je hodne zlý a zjavne sa počíta zo servisom, do tohoto pôjde asi len málokto. Kabeláže vovnútri je viac ako by som čakal na takto ospevovaný stroj. Už som videl lepšie riešené stroje - a aj podstatne horšie - aby som bol spravodlivý. Doba práce je asi tak 2x dlhšia ako s klasickým notebookom, to je už hodne veľký rozdiel. Komu to nestačí - prikladám originálny návod na to ako sa tomuto stroju dostať do žalúdka - samozrejme to nezaručuje že po poskladaní to zase znova pobeží ... ale ak robíte opatrne tak by sa dielo malo podariť.

Link:

http://www.ifixit.com/Guide/MacBook+Core+2+Duo+Inverter+Replacement/1497

______________________________________________________

Rate post, Vaše hodnotenie:

Comments

8. 12. 2018 19:36:12 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: