Mini ATARI Joystick = SwitchStick?

By Administrator at marca 12, 2013 13:00
Filed Under: Atari

Mini Atari Joystick - MAJ


Je to vlastný nápad, tak prečo sa s tým nepochváliť, chcel som mať k dispozícii niečo fakt jednoduché a reprodukovateľné a to sa myslím podarilo. Nápad som nosil v hlave už dlhšie, len stále nejako nebolo času si k tomu sadnúť a konečne to postaviť. Prvá verzia (načrtnutá v hlave a potom na papieri, určite funkčná, ale zdala sa mi zbytočne zložitá a tak som ju ani nepostavil, hľadal som jednoduchšie riešenie) používala tranzistory a diódy a zopár odporov, ale ako vždy - zase sa raz človek dobre vyspí a riešenie a podstatne jednoduchšie bolo na svete a jeden pokus mi naozaj ukázal, že sa to dá urobiť -a to aj podstatne jednoduchšie.

_______________________________________

Dodatok -17.03.2013

Mini joystick bol otestovaný priamo na Foreveri 2013 aj na zariadení Multijoy (maximálne naraz pripojených 8 joystickov) - a tak isto funguje, bez najmenších problémov.

_______________________________________


 

Táto náhrada nemá slúžiť ako plnohodnotná náhrada za veľký joystick (ak paríte hru ten rozdiel by ste asi spoznali, že ...), ale ako niečo čo dokáže poslúžiť rovnako dobre ak nemáme práve u seba originálny joystick, ale na prepravu je to omnoho mobilnejšie - nakoniec dnes zohnať originálny joystick chvíľu trvá a toto sa dá postaviť za necelé 2 hodiny - možno aj za menej času - aj keď sa bude od toho odbiehať a budete robiť aj niečo iné. Základ je rovnaký ako pri originálnom joysticku, akurát sú pridané switche do medzipolôh, kde ich stlačením príde k zopnutiu na obidve strany od pridaných switchov. Nechcem to tu príliš obkecávať, najlepšie to ozrejmí schéma zapojenia.

 

Tak neviem či to nemám nazvať trebárs SwitchStick, MobilStick alebo priamo ako joystick  pre "chudého" muža.


Pri práci s ATARI je naozaj veľa programov, ktoré vyžadujú ovládanie cez pripojený joystick. Ako na potvoru buď nie je k dispozícii, alebo musíme zo sebou ťahať "ozrutnú opachu" - originálny joystick. Pretože sa mi to nechce vláčiť zo sebou a potrebujem len občas použiť joystick, tak som si vyrobil mini náhradu - Mini ATARI Joystick, ktorý dokáže ovládať nielen 4 smery, ale ovládanie funguje aj pekne šikmo do všetkých štyroch strán. Používam na to ešte ďalšie 4 switche a pohyb šikmo do všetkých štyroch strán je ovládaný cez diódové spínače.

 

Nasleduje schéma:

 

Rozmery zariadenia sú oproti veľkému štandartnému joysticku omnoho menšie, tu zobrazený prototyp má rozmery:

  47 x 72 x 10mm

Pritom nie je problém ešte to nakoniec o niečo zmenšiť, ale o to predsa pri prototype vôbec nejde. Najprv pekne krok za krokom otestovať funkčnosť, potom sa to môže v ďalšom kroku zmenšovať - ak to bude potrebné. Treba pritom zvoliť kompromis medzi veľkosťou a tým aby sa to dalo rozumne položiť na podložku a vôbec - aby sa s tým dalo pracovať. Príliš mini tu pritom asi nebude to pravé orechové ...

 

Na stavbu Mini Joysticku potrebujeme len pár súčiastok:

9x mini switch, môžu mať aj dlhšiu osku, pri prototype som na dlhšej oske netrval, možno sa to zase pri dlhšej oske bude horšie ovládať, ak na to dáte kryt tak potom je tá dlhšia oska predsa len potrebná

8x dióda BAT85, je to Schottky dióda, má na sebe malý úbytok napätia, cca 0.24V, možno bude fungovať aj typ 1N4148 - tie som ale netestoval

1x odpor 1kΩ

1x LED, najlepšie zelenej farby (green)

1x konektor 9pin CANNON pre RS232, samička (female)


Teraz si musíme vyrobiť prepojovací káblik do joysticku a na ATARI, originálny joystickový konektor je nezohnateľný a tak musí nastúpiť improvizácia. Výbornou náhradou je použitie 9 pin konektoru CANNON - len tam treba urobiť menšie úpravy.

Musíme rozobrať konektor CANNON 9pin, nie je to nič svetoborné. Priamo sa zasunúť do portu joysticku nedá, pretože ATARI joy porty sú hlboko "utopené" v kryte počítača a tak si musíme ten konektor CANNON upraviť na svoj obraz pre ATARI, potom už ten vybratý konektor z obalu naozaj dobre poslúži a my máme tým pádom aj vyriešený problém s nedostatkovým konektorom pre joystickový port. Zase raz jednoduché a účinné riešenie a zároveň aj kvalitné.


 

Štípačkami presekneme nýtovanie a tak sa dostaneme k samotnému konektoru.

 

 

Pri troške "barbarskej" sily sme už vovnútri:

 

 

A tu sme už pri cieli nášho snaženia:

 

 

Potom obidve časti plastu, ktoré držia dutinky potom zlepíme sekundovým lepidlom (Superkleber) a nakoniec pripájkujeme potrebné vodiče. Koncovku spevníme plastovým obalom a nakoniec ju zalejeme najlepšie Epoxy. Výsledok potom môže vyzerať napríklad takto - "homemade" konektor pre joystickový port, tento som už mal hotový pred fotením, preto má inú farbu - je biely - a pre rýpalov - ešte nie je očistený. Plastový obal za konektorom slúži pre lepšie držanie konektoru ak ho vkladáme do počítača a ak ho potrebujeme spätne z ATARI vytiahnuť - na to je potrebná dosť veľká sila a preto treba aby bolo uchytenie konektora dostatočne silné a pevné - proste aby to riešenie aj niečo vydržalo. Robil som tých konektorov viacero, preto aj na ďalšom obrázku je vnútorný plast bielej farby.



Tu je už zčasti osadená základná doštička, ešte nie sú osadené diódy BAT85, t.j. momentálne funguje trigger, up, down, left, right. Osádzam to a testujem to postupne, funguje to zatiaľ bez najmenších problémov. Vždy všetko dôkladne skontrolovať a premerať pred pripojením ! - v konečnom dôsledku je to omnoho lacnejšie a potom nemusíme zháňať nový čip 6520 ... Namiesto páky joysticku to ostáva teraz na našich prstoch, nie je to nič zložité, dá sa na rýchlo zvyknúť. Nakoniec je to aj omnoho tichšie pri používaní ako originálny joystick - tam to klikanie je počuť široko-ďaleko. Tlačítko Fire je vyvedené samostatne - celkom vľavo od ostatných - popis je na úplne prvom obrázku tohtoto článku, je to urobené pre pravákov a ich palec, ľaváci si Fire dajú na druhú stranu.



Ešte jeden detail:



Pohľad na joystickovú doštičku, konektor je spevnený pár kvapkami Epoxy - aby sa tak ľahko nevylomil, raz darmo je to len univerzálna doštička. Na spodnej strane sú nalepené 4 kusy mäkkej gumy, aby nám mini joystick "nebehal" sám od seba po stole.


 

Teraz nasleduje strana plošných spojov, osadené sú už aj diódy BAT85, sami vidíte že tých prepojov nie je až toľko, ako sa na to teraz pozerám, spokojne by sa tam na dosku vošiel ešte aj AutoFire napríklad s čipom NE555 - lenže ja som si to postavil nie na hry ... takže zatiaľ je to bez takej vymoženosti. Diódy BAT85 (8 ks) sú naschvál osadené zo strany plošného spoja - aby sme zbytočne nemali z druhej strany kontakt zo statickou elektrinou. Vzhľadom k tomu že tieto diódy majú miniatúrne púzdro tak ich rozmer nepresahuje výsšku matičky M3, ktorá vymedzuje "výšku" medzi dvomi doštičkami plošného spoja.

 


Tu sa už na snímku testuje mini joystick, fičí to ako hodinky - je tu jedna výhoda navyše a je zadarmo - že napríklad ak stlačíte naraz switche 6,7,8 a 9 potom na STRIG (0) je hodnota 0, toto na originálnom joysticku nikdy nedostanete, pretože tam sa dajú stlačiť naraz maximálne dva switche a aj to len  tie umiestnené vedľa seba. Samozrejme vstup sa s tým nezničí, len môžeme mať viacej vstupných hodnôt ako na originálnom joysticku. Tých kombinácií je tam viacero, kto tomu rozumie príde na všetky možné kombinácie. (Dá sa tak nastaviť a aj uzamknúť spustenie programu - na normálnom joysticku sa niektoré kombinácie proste nedajú stlačiť, na tomto "ministroji" ale áno.)

 

 

Nasledujú obrázky na porovnanie veľkosti

mini joysticku

s originálnym joystickom Quick Shot:

 


Sami uznáte, že nejaký ten "nepatrný" rozdiel vo

veľkosti oboch zariadení predsa len existuje.

 

 

Pohľad odzhora, rozmery pre joystick Quic Shot:

výška = 175mm

šírka   = 125mm

hĺbka  = 120mm

 


Mini joystick sa dá omnoho ľahšie prenášať, s tým ušetreným miestom som to myslím neprehnal. Držím palce pri výrobe a dúfam že si hotový výrobok vychutnáte tak ako ja. Postavil som si to hlavne pre ovládanie systémových utilít, pretože veľa z nich má urobené ovládanie cez joystick a toto je práve miesto na používanie mini joysticku ako stvorené.

 

Nakoniec by sa tu dali pripojiť aj paddle potenciometre, ale tu som riešil iba stavbu mini joysticku. Zatiaľ paddle mať pripojené nepotrebujem.

 

Záverom ešte upozornenie:


Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených schém alebo zobrazených úprav.

 

Dodatok:

 

Tu týmto obrázkom chcem upozorniť na jedno možné alternatívne pripojenie kábliku na strane plošného spoja, nemusí to byť za každú cenu cez konektor ako som to riešil ja - iniciatíve sa tu medze naozaj nekladú - akurát nezabudnite na použitie 4x podložiek z gumy pod tento joystick - nech nám neuteká po stole ...

 

 

Joystick nevynašli v Atari a ani v NASA - prvý patent na prístroj podobný joysticku bol podaný v roku 1923 (US patent č. 1 597 416 ). Napriek tomu to bola NASA, ktorá urobila z joysticku vec pre ovládanie vozidla na prieskum Mesiaca. Keďže s roverom museli jazdiť páni v objemných skafandroch, agentúra potrebovala riadiaci mechanizmus, ktorý by sa dal ľahko ovládať jednou rukou v rukavici. Joystick bol prirodzenou voľbou pre lunárny lander, ktorý vytváral históriu, aj pre milióny detí bojujúcich s pixelovými mimozemšťanmi.

Zaujímavosť : V roku 2014 sa joystick zo štvrtého lunárneho pristávacieho modulu predal v aukcii za peknú sumu 610 063 dolárov.

____________________

20.10.2013

Link na prerobenie joysticku - zabudovanie autofire, dá sa použiť aj pre tento mini-switch joystick:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-014-AutoFire-pre-joystick-Joystick-AutoFire-Tips-tricks.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:47 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: