Modifikácia SIO2SD. Modification SIO2SD.

By Administrator at mája 30, 2011 09:00
Filed Under: Atari

SIO2SD je fajn vecička, ale aj tu je pár drobností čo sa dajú vylepšiť. Dosť často čítam v diskusiách o tom, ako zrazu SIO2SD "zdochlo" a treba nanovo preprogramovať procesor. Ja len pripomeniem, že na zariadenia sa dá pripojiť tak displej 16x 2 riadky, tak displej 20x 2riadky, alebo 24x 2 riadky, dokonca môžeme pripojiť aj displej 40x 2 riadky, pritom nie je potrebné meniť programové vybavenie. Ako je to možné ? Je to jednoduché, na displej sa proste zapisuje zľava doprava a čo "presahuje" sa proste nezobrazí. Pretečie to a basta. Super jednoduché riešenie a naozaj bezproblémovo funkčná vec. Takže aspoň niečo čo občas poteší. Vyskúšal som medzitým všetky spomínané verzie - akurát si treba dať pozor na nastavenie kontrastu - tu sa nastavenie väčšinou líši kus od kusu - ale keďže to už vieme nie je to ve ktorá nás zabrzdí.


 

 


Jedna z vecí je aj tá, že občas sa zadarí vypnúť celý počítač v okamžiku keď SIO2SD ešte usilovne zapisuje na kartu a o problém máme potom postarané. Uvedené úpravy majú za cieľ znížiť hazardné stavy na zariadení a tak predchádzať uvedeným problémom - samozrejme predčasné vypnutie napájania tu uvedené úpravy neriešia.

 

 

Tu je napríklad zapojený displej 24x 2.

 

Na konci článku spomínam možnosť skúsiť aj samostatné napájanie SIO2SD, nie je to až taká blbosť akoby sa na prvý pohľad zdalo. Kto má SIO2SD zabudované v počítači si to môže ľahko vyskúšať, pretože stačí zobrať napájanie pre SIO2SD priamo z napájacieho konektora počítača a máme SIO2SD trvale napájané.


Dosť bolo šedivej teórie, poďme na to - modifikované zapojenie - ála Igi:


(prekreslil som to po svojom, takže to nesedí presne v Eagli)

 

 

Poďme modifikáciou pekne krok za krokom, jediným cieľom je poskytnúť zariadeniu SIO2SD stabilnejšie napájanie a potlačiť rušivé vplyvy na napájaní na minimum, výhodou je že zariadenie je stále prevádzkyschopné, pretože úpravy len zlepšujú funkčnosť. V schéme sú úpravy označené číslami 1 až 7:


1.- 1x 10uF kondenzátor, tantal priamo pri mikroprocesore, kryje špičkovú spotrebu mikroprocesora, pridané - nové

2.- 1x 100nF kondenzátor priamo pri 74HC245, zase kryje prúdové špičky, pridané - nové

3.- 1x 100uF kondenzátor na vstupe IC LE33CZ, zase vykrýva prúdové špičky, výmena za pôvodný kondenzátor 10uF

4.- 1x 100nF kondenzátor na vstupe IC LE33CZ, potláčanie špičiek, pridané -nové

5.- 1x 12kΩ odpor, vetva RXD, nastavuje správnu napäťovú úroveň, pridané - nové, (pridáva sa len ak je problém pri prenose dát)

6.- 1x 12kΩ odpor, vetva TXD, nastavuje správnu napäťovú úroveň, pridané - nové,  (pridáva sa len ak je problém pri prenose dát)

7.- 1x 2.2uF kondenzátor, tantal, nahradzuje pôvodný kondenzátor 0.1uF na výstupe stabilizátore, výmena


Pretože by sa to niekomu nemuselo pozdávať prečo je zmena aj na stabilizátore, tak prikladám základné zapojenie z datasheetu LE33CZ, kde je vidieť že kondenzátor na výstupe stabilizátora má v predpísanom zapojení 22x väčšiu hodnotu ako je v pôvodnom zapojení SIO2SD.



Tiež si treba uvedomiť nasledovnú vec - zariadenie je väčšinou pripojené dlhším káblikom a tak pridané kondenzátory zabezpečujú potrebný elektrický náboj pri špičkovom odbere zariadenia. Ak je káblik = 1meter je skôr zaujímavé že to niekomu naozaj reálne  fungovalo bez tu uvedených úprav. Toto by malo potlačiť hodne problémov a ako posledná vec na vyskúšanie je použiť samostatné napájanie pre SIO2SD, ale to je už na zváženie, je to na začiatku článku.


Všetkým pekný nový týždeň, Igi.


P.S.: do zariadenia zase nech dávajú prsty len tí čo vedia čo robia, ostatní nech sa venujú radšej iným záľubám...Cool

____________________________________________________________

Čo je SIO2SD je popísané podrobnejšie v tomto článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-SIO2SD.aspx

____________________________________________________________

20.06.2011 - doplnené o návod ako robiť zo SIO2SD (polish):

FilesSIO2SD.pdf (863,97 kb)

______________________________________________________

25.10.2012

Keď už SIO2SD prestalo fungovať - čo s tým ? :

http://blog.3b2.sk/igi/post/Programovanie-AVR-Mega32-pre-SIO2SD-Programming-AVR-Mega32-for-SIO2SD.aspx

______________________________________________________

11.11.2012

Homemade SIOSD verzia ála IGI:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Homemade-SIO2SD-version1.aspx

_________

22.11.2012

Pretože aj v o odstavec vyššie popisovanom zapojení sú ešte nejaké chyby, (ako vždy sa ešte niečo našlo), ale kompletné odstránenie chýb je nakoniec popísané v samostatnom článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2SD-2verzia-opravene-chyby-corrected-version.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:43 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: