Moje DRAMduino - tester DRAM 4164(64kx1) - 41256(256kx1). Part2.

By Administrator at marca 11, 2022 13:49
Filed Under: SBC8085-NCB85

 

Dnes si pozrieme moje DRAMduino, t.j. tester DRAM s mojimi úpravami. Základnú doštičku (shield) pre DRAMduino som použil z bežne dostupných univerzálnych dosák pre Arduino. Jediný rozdiel je v tom, že som nepoužil na doske určené vývody pre LED, pretože jeden ich vývod je uzemnený a preškrabávať plošák sa mi nechcelo a na druhú stranu prerábať soft aby existoval ďalšia verzia programu mi tiež neveľmi sedelo, je dobré ak dostupné programové vybavenie obsluhuje v podstate stále ten istý hardvér.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


 

Zmena je v orientácii osadenej pätičky - je osadená naopak, inak by páčka zavadzala použitému prepínaču typov DRAM. Preto na pätičke priibudla samolepka s výrazným označením pre zakladanie s orientáciou pinu č.1.


Použitý jumper na doske je bielej farby.

 

Táto doštička pre DRAMduino je mierne upravená - teda aby v ďalšom kroku (ak chcem) bolo možné pomocou ďalšej doštičky merať spotrebu testovanej DRAM pamäte (snímať odber prúdu je skutočne dobrá vec na posúdenie stavu testovanej DRAM) - a ... ak nie, tak stačí na doštičke skratovať jeden jumper a tester potom dokáže fungovať aj bez merania odberu prúdu. Ako vidieť v reáli oproti schéme je jumper umiestnený na pravej strane, v schéme som to kreslil naľavo aby to bolo na obrázku prehľadnejšie, nakoniec - kam sa to dá je vecou vkusu a možnosti ovládania (som pravák).


 

Na svorky a + b môžeme pripojiť ampérmeter, najlepšie nastavený rozsah do 200mA /pozor, nesmie sa zabudnúť rozpojiť jumper !/. Odber vlastnej DRAM pri teste podľa typu a kapacity sa pohybuje katalógovo niekde medzi 35÷85mA - ak je to viac tak to už indikuje nejaký problém s konkrétnou DRAM.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

11. 3. 2022 13:53:06 #

trackback

03_2022 Blog, Notes.

03_2022 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: