Náhrada zdroja AC-5VX pre Fuji FinePix. Replacement AC-5VX power supply.

By Administrator at augusta 06, 2020 11:50
Filed Under: Non-Atari

Vlastním 2 staršie digitálne fotoaparáty Fuji FinePix S6500 a Fuji FinePix S9500, k tomu druhému som sa dostal len pred pár dňami. Pretože spôsob práce s nimi mi vyhovuje a dosť často potrebujem fotiť aj doma tak som si povedal že je načase si k nim zohnať zodpovedajúci napájací zdroj a teda ušetriť si neustálu výmenu dobíjateľných NiMH akumulátorov - i keď tie od Panasonicu (Eneloop) SONY majú naozaj veľmi malé samovybíjanie.

 

Originálny zdroj má označenie AC-5VX, má výstupné napätie 5V/DC/2A. Síce sa dá ešte v dnešnej dobe zohnať, ale cena sa pohybuje v rozmedzí niekde od 33 až 40.- Euro + poštovné. Tak som si povedal že prevetrám domáce zásoby spínaných zdrojov a pozriem sa či niečo zodpovedajúce uvedeným parametrom predsa len niekde nenájdem.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

A našiel som tento sieťový adaptér do firmy SONY:


Je malý, kompaktný, výstupné napätie je 5.2V/DC/2A. Rozmery sú: 87 x 50 x 28 mm.

 

Pôvodné určenie zdroja bol na napájanie zariadení PDA. Ešte k tomu výstupnému napätiu = 5.2V - vyhovuje aj pre napájanie počítača, povolený rozsah napätí na vstupe je 4.75÷5.25V, t.j. stále sme v povolenej hranici. Je zaujímavé že firma Fuji zvolila 5V zdroj na napájanie, pretože ak do fotoaparátu založíme 4x AA 1.5V článok (alkalický) tak digitálny fotoaparát pracuje s napätím =6V. Na druhú stranu - ak založíme 4x NiMH akumulátor (1.2V), tak zase sa bavíme o celkovom napájacom napätí =4.8V, to je ale zase hodne "tvrdé", teda akumulátory dokážu dodať celkom slušný prúd.


Tak isto som pohľadal či mám správny konektor do zdrojovej časti, Našiel som ho v nevyužitých konektoroch ktoré mi zostali po jednom prepínateľnom univerzálnom zdroji. Tu nebudem radiť aký konektor použiť, najlepšie je ho priamo vyskúšať, nejedná sa o nejaký neštandartný model, t.j. ak máte doma nejaký malý univerzálny zdroj s výmennými konektormi tak ho určite medzi nimi nájdete.


Zapojenie vývodov konektoru - stred +5V, obvod = Gnd.

 

Vonkajší priemer konektoru má Ø=4mm, vnútorný je = 1.5mm, dĺžka konektoru čo sa zasúva = 10mm. Ak máte možnosť ísť s dig. fotoaparátom do obchodu (GME a pod.) tak tam určite niečo po chvíli správne napasujete. Môj konektor má vyvedené na svojom konci 2 pevné nožičky a tak som si povedal že ho nebudem upravovať a na pripojenie som použil malú "čokoládku", je menšia ako tie čo sa dávajú priamo na plošný spoj s rozpätím 2.54mm, vývody sú pripájkované priamo na káblik a následne boli prekryté tepelne zmrštiteľnou bužírkou - nehrozí skrat.


Naprv skontrolujeme či máme správnu polaritu na výstupe konektoru - bez pripojeného fotoaprátu ! Po zapojení napájania môžeme nastaviť správny čas a dátum a začať digitálny fotoaparát používať - a je jasné že už nehrozí vybitie bateriek v nevhodnom okamžiku - Smile. Na druhú stranu - ak zdroj vypnete tak sa stratí nastavenie dátumu a času - toto ale platí iba v prípade že nemáte vložené batérie. Ak pripájate zdroj pri vypnutom fotoaparáte a vložených batériách tak o nastavenie svojich vlastných parametrov zariadenia neprídete, dtto platí ak odpájate zdroj pri vypnutom foťáku a sú vložené batérie. (Pod pripojením a odpojením zdroja rozumiem fyzické pripojenie a odpojenie konektoru napájania zo siete.) Keď sa fotoaparát sám vypne (2min. alebo 5min. nastavenie) a pritom je stále pripojený na tento zdroj tak samozrejme dátum a čas + nastavenie zostáva uchované. Pri "domácom" využívaní sa dá žiť aj celkom bez založených batérií anastavovania dátumu a času, tobôž ak následne vždy nastáva ihneď spracovanie fotografií po nafotení (nakoniec - ak nesedia údaje tak foťák na to sám upozorní). Zdroj bez problémov počas práce dokáže nabiť blesk a teda máme k dispozícii kompletné funkcie digitálneho fotoaparátu.


Použitý spôsob pripojenia konektoru (90º uhol) tu dokonale vyhovuje (rátam s použitím fotoaparátu na statíve), použitie čokoládky umožňuje namiesto konektoru pre digitálny fotoaparát pripojiť iný konektor ktorý napája trebárs malé Atari a podobne. Vtedy zase potrebujeme skontrolovať správne zapojenie polarity na inom konektore pre nové použitie zdroja - tak isto ak potom následne zase chceme pripojiť digitálny fotoaparát !

 

Čo dodať ? Všetko doma bolo k dispozícii, robota bola na pár minút a bolo hotovo ... a čo na úplný záver ?:


Vždy najpr premerať čo je na výstupnom konektore zdroja a to bez pripojeného zariadenia !

(Je to o hodne lacnejšie ako opačný postup ...)


Najlepšie pravidlo je používať vždy jeden konkrétny zdroj iba na jednu aplikáciu a mať ho správne označený (ak sa nerobí výmena - tak sa následne nerobia ani chyby).

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 8. 2020 11:54:33 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: