Napájacie zdroje Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65XE, XEGS. Power supply Atari - info - part 1.

By Administrator at septembra 28, 2017 00:50
Filed Under: Atari

Rôzne typy napájacích zdrojov pre Atari.

zdroj foto: atariage.com

 

Dnes to bude pár riadkov o základných informáciách, ktoré sú všeobecne platné pre uvedené schémy (ktoré budú nasledovať).

 

Uvedené elektrické schémy zdrojov sa dajú vo všeobecnosti použiť ako zdroje napätia 5V aj pre iné počítače ako Atari, len treba počítať s tým na aký maximálny prúdový odber sú dimenzované - to tu spomínam len tak medzi rečou.


Lineárny stabilizátor 7805 má tepelnú ochranu proti skratu na výstupe, čiže je hodne blbyvzdorný. Pre jeho správnu funkciu je potrebné aby bolo za každých okolností na jeho vstupe napätie vždy vyššie ako ≥7V/DC. Ak ste už v otvorenom zdroji vždy skontrolujte či je dotiahnutá skrutka čo drží stabilizátor na chladiči na svojom mieste, je uvoľnenie môže byť príčinou zaujímavých javov - takže zase raz prevencia je účinný nástroj na odstraňovanie nevysvetliteľných chýb počítača. Tak isto je dobré pozrieť či je na ňom použitá pérová podložka - tá sa sama od seba nikdy neuvoľní. Prkotina, ale je to riešenie niektorých problémov naozaj za smiešne nízku cenu. Kto chce vedieť viac je dobré si pozrieť datasheet obvodu.

Na výstupnom kábli zo zdroja smerom do počítača je priemerný úbytok napätia cca 75mV, takže aj pri 5V zdroji sme stále v tolerancii 5.25÷4.75V kedy je zaručená funkcia integrovaných obvodov v počítači (túto hodnotu som nameral pre testoch).

 

Všetky 4 najznámejšie typy postupne popísaných zdrojov sa hodia pre napájanie nasledovných počítačov:

ATARI 600XL

ATARI 800XL, ATARI 800XLF (typ 800XL ktorý používa obvod Freddie)

ATARI 130XE

ATARI 800XE

ATARI 65XE

ATARI XEGS


Všetky tieto počítače majú zhodný typ napájacieho konektora - 7 pin DIN konektor samček (male):

 

Dôležité upozornenie - neskúšajte Atari zapojiť priamo zo zdrojom od počítača Commodore 64 !

Atari počítač sa dá zničiť veľmi jednoducho - stačí ak na jeho napájanie použijete zdroj z počítača Commodore 64, je síce  použitý rovnaký 7 pinový DIN konektor, akurát Commodore 64 má na pinoch nielen vyvedených 5V/DC ale je tam aj 9V/AC - toto počítač Atari naprosto spoľahlivo zlikviduje ! Takže vždy postupujte s rozvahou a najprv si zistite potrebné údaje. 7 pinový DIN konektor od iného výrobcu počítačov neznamená že jeho zdroj sa dá automaticky priamo bez úprav použiť na napájanie Atari ! Tých čo to zistili k vlastnej škode na svojom počítači je dosť a dosť, tak ich Vy radšej nenasledujte ...

 

Použité schémy jednotlivých 4 zapojení existujúcich zdrojov sú prevzaté z článku Benjamina Poehlanda.


Pretože medzičasom sme v Európe prešli na sieť =230V/AC, tak všetky merané napätia na sekundárnej strane dosahujú o cca 5% vyššie hodnoty ako je v jednotlivých schémach, jediná vec čo sa nemení - v schémach stále platí  udávané výstupné napätie už zo stabilizátora. Na sekundárnej strane vinutie dodávalo napätie niekde medzi 7.5÷9V/AC. Potrebný výkon transformátora takéhoto zdroja je okolo 25W, ale používajú sa kľudne transformátory s udávaným výkonom 25÷40W.

Použitie silnejšieho transformátora (s väčším výkonom) je tak isto možné - akurát sa ale zväčšia výsledné rozmery, čo ale nie je vždy žiadúce.  Platí jednoduchá matematika - ak potrebujeme odoberať z transformátora 1A a napríklad je na 9V/AC  t.j. výkon má byť 9W tak musíme potrebný výkon transformátora násobiť konštatnou 1.7 aby nebol transformátor preťažený. 

Teda platí: 9W x 1.7= čiže transformátor by mal byť minimálne na výkon 15W (a viac), 25W transformátor to splňuje s bohatou rezervou. Čím výkonnejší transformátor, tým je to aj "tvrdší" zdroj, t.j. na vstupe stabilizátoru sa pri záťaži menej mení napätie.

Moje ďalšie upozornenie sa týka toho, že v použitých schémach je použitý transfomátor na napätie 117V/AC/60Hz, čo zodpovedá zdrojom používaným v USA. Do Európy dovezené počítače Atari disponujú samozrejme sieťovým transfomátorom na 220V/AC/50Hz, tak to láskavo berte na vedomie pri štúdiu schém jednotlivých zapojení. Pri otvorení zdroja je tam priamo sieťové napätie a tak teda buďte aj nezbytne opatrní !  Na všetky časti pokračovania o napájacích zdrojoch pre Atari sa vzťahuje:


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Celkove sú známe alebo presnejšie povedané - najznámejšie sú 4 typy napájacích zdrojov ktoré podrobnejšie popíšem v jednotlivých častiach miniseriálu. Budem sa držať značenia jednotlivých typov napájacích zdrojov podľa B.Poehlanda, nech v tom nerobím mrdník. Vtedy sa skutočne dbalo na čo najmenšie vyžarovanie rušivých signálov do okolia a tak sa robili úpravy na čo najväčšie potlačenie rušenia, ktoré mohlo prísť cez napájacie vodiče. Sami vieme že dnes sa to rieši jednoduchšie a v drvivej väčšine prípadov to bez problémov postačuje, proste vtedy to bola iná škola, tiež nebola bez chýb - ale k tomu sa tak isto dopracujem. Tak sa do tej starej školy lineárnych napájacích 5V zdrojov ponorím aj ja a vrátim sa o pár desiatok rokov naspäť ... spolu s Vami.

____________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o napájacích zdrojoch pre malé Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajacie-zdroje-Atari-600XL-800XL-130XE-800XE-65XE-XEGS-Power-supply-Atari-introduction-part-0.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:49 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: