Napájacie zdroje Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65XE, XEGS. Power supply Atari - typeI - part 2.

By Administrator at septembra 29, 2017 20:20
Filed Under: Atari

 

Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65 XE, XEGS power supply typeI


Tento zdroj sa dodával v roku 1985, vzhľadovo je úžasný, vrchný kryt je v krémovej farbe Atari rady XL, spodný kryt čierny - má vynikajúco riešené chladenie = má v skrinke otvory. V podstate skoro všetky tu spomínané vyrábané napájacie zdroje majú jednu malú vadu - prístup do nich je chránený buď lepidlom ála sopľavá gebuzina, alebo niekedy aj tuhším lepidlom, preto buďte pri ich otváraní opatrní, aby ste si nepoškodili skrinku zdroja. V našich končinách asi bude tento zdroj raritou - jediný tento typ sa vyrábal v Hongkongu (ostatné neskoršie vyrábané  zdroje sa robili na Taiwane). Tak isto je otázne či sa vôbec dodávali aj do Európy.

 

Na usmerňovacích diódach sú použité blokovacie kondenzátory, ktoré potláčajú rušenie vznikajúce pri usmerňovaní striedavého napätia. Potom je tam slušne veľký kondenzátor 4700uF a nasleduje klasické blokovanie obvodu 7805 keramikami 2x 0.1uF, toto je čítankové datasheetové zapojenie ako vyšité. Práve veľká kapacita filtračného kondenzátoru je asi tým najdôležitejším prvkom pre dosiahnutie maximálneho odberu, ktorý môže dosiahnuť hodnotu až cez 1.4A aby pokles napätia na výstupe dosiahol hodnotu 4.9V, to je viac ako slušná hodnota. Odber pri počítači ktorý má 64kB RAM sa podľa typu pohybuje niekde medzi 0.65A až 0.85A, čiže výkonová rezerva je viac ako dostatočná.

Iný prípad je ak postupne začneme počítač upravovať a dávame do neho prídavnú RAM, 2x POKEY, ďalší čip 6520 atď., tak nám zákonite odber ide smerom nahor. Aj napriek tomu aj po takýchto "úpravách" tento zdroj typu I stále stačí - a dokáže sa uchladiť. Takže tu už iba palec nahor.

 

Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65 XE, XEGS power supply typeI

 

Na výstupe je použitý odporový delič, ktorý zdvíha výstupné napätie z 5V na cca 5.18V. Malo to poslúžiť mimo iného asi aj ako kompenzácia úbytku napätia na prívodnom napájacom kábliku do počítača. Pekné, ale vcelku zbytočné - pri zdroji 5V a prívode dlhom cca 1.5m vzniká úbytok na originálnych kábloch cca 75mV a tak je počítač stále napájaný v povolenom rozsahu 4.74-5.25V aj keď použijeme obvod 7805 tak že nezapojíme odpory R101 a R102 a vývod 2 obvodu 7805 priamo uzemníme. No, ale vtedy mali na to zjavne iný názor a riešili to tak ako je v schéme.

Pred rokmi som dumal nad tým prečo sa používali odpory na zdvihnutie napájacieho napätia kúsok nad potrebných 5V. Myslím že dôvod takéhoto zapojenia je jednoduchý - proste rozptyl vyrábaných pevných integrovaných stabilizátorov napätia bol dosť veľký a práve pomocou rozličného zapojenia týchto odporov (R101 a R102) sa dosahovala potrebná hodnota napätia na výstupe. Jednoduché a zrozumiteľné, že ?

Na druhú stranu zase tých 0.2V navyše sa hodí ak z počítača trebárs cez disketovú jednotku napájate magnetofón (napríklad XC12), tam už je tá dĺžka vodičov a úbytok napätia na nich poznať.

 

Tu spomeniem ešte jednu vec - ak použijete zdroj, ktorý dodáva iné napätie - teda myslím tým rozdiel 0.2V - tak sa to môže už prejaviť v nastavení farebnej sýtosti výstupu - je to jediný regulačný prvok priamo dostupný na spodnej strane počítača. Preto má zmysel používať vždy jedne konkrétny napájací zdroj pre konkrétny počítač a nebude sa diviť prečo sú farby občas "vyblité" a občas O.K.


Pekný masívny chladič - zdroj typu I - elegantné riešenie klasiky.

Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65 XE, XEGS power supply typeI intern.


Výhody:

- zaručene funkčné

- slušný chladič

- mierne vyššia účinnosť vďaka iba 2 usmerňovacím diódam

- ak sa už "nabúrate" do skrinky zdroja tak je tu ľahká opraviteľnosť zdroja

- použitých je iba minimum súčiastok

- v podstate nezničiteľný


Nevýhody:

- účinnosť zdroja zaručene menšia ako 50% = zbytočné teplo


Možný tuning:

Asi len zámena pôvodných 3A usmerňovacích diód za Schottkyho diódy typu minimálne na 40V/3A (ešte lepšie ak je to hodnota 60V/3A), tým sa mierne zdvihne výstupné napätie na filtračnom kondenzátore a teda bude možný o niečo väčší odber(tu už len teoreticky). Potom by bolo dobré zväčšiť kapacitu kondenzátoru najlepšie na veľkosť 10G. V podstate to ale považujem za zbytočné, zdroj dodáva dostatočne veľký výstupný prúd aj bez akýchkoľvek úprav. Z jedného stabilizátoru 7805 sa nedá odoberať viac ako 1.5A, potom už aj tak začína fungovať vnútorná ochrana.


Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65 XE, XEGS power supply type I, tu sa jedná

o US verziu na 117V/AC. Že tá skrinka má niečo do seba ?

 

Poďme na schému, typ zdroja číslo I:

Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65 XE, XEGS power supply typeI. Drawing - Benjamin Poehland.

 

Schéma elektroniky v tomto prípade je totálna klasika - žiadne zádrhely, urobené všetko tak ako má byť spolu s vyriešeným chladením, odvetraný je aj transformátor, nazvem to ako maximálne "chodivé" - funguje, takto sa to má robiť -  palec nahor ! Za zmienku stojí že boli zväčšené odrušovacie kondenzátory na usmerňovacích diódach až na hodnotu 47nF. Ďalšou zmenou je zväčšenie filtračných kapacít priamo pri integrovanom stabilizátore na 10-násobok oproti typu III a II (z 0.1uF na 1uF) a pridanie kapacity 22uF na výstup zo zdroja.

Myslím si že k k tomuto napájaciemu zdroju typu I som asi už povedal všetko čo som mal na srdci takže tomu už dnes dám vale. Stretneme sa pri ďalšom dieli.

_____________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o napájacích zdrojoch pre malé Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajacie-zdroje-Atari-600XL-800XL-130XE-800XE-65XE-XEGS-Power-supply-Atari-introduction-part-0.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:49 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: