Napájacie zdroje Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65XE, XEGS. Switching power supply Atari - 5V/DC/2A - TRACO TSR 2-2450 - part 8.

By Administrator at októbra 19, 2017 08:20
Filed Under: Atari

Druhá ukážka ako použiť vydolovaný pôvodný transformátor z "nepodareného" zdroja typuII v homemade zdroji a pritom zároveň použijeme spínaný DC/DC menič ktorý dodá na výstupe 5V/DC/2A. DC/DC menič TRACO TSR 2-2450 má vysokú účinnosť - a preto nepotrebuje žiaden chladič. Dá sa priamo použiť v zapojeniach zdrojov namiesto pôvodného lineárneho stabilizátoru rady 7805 - jeho vývody sú s ním priamo kompatibilné. DC/DC menič TSR 2-2450 je síce o niečo väčší ako jeho 1A verzia, ale stále sa dá zapojiť na pôvodné miesto namiesto typu 7805.

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Pretože DC/DC modul pochádza od toho istého výrobcu ako predchádzajúca verzia na 1A tak je jasné že niektoré veci sú zhodné a tak aj časti textu sú tie isté. Toto zapojenie dá sa použiť na stavbu nového zdroja (alebo na jeho prerábku), výstupný prúd postačuje na napájanie malého Atari spolu zo všetkými možnými verziami RAM a zároveň s viacerými prídavnými zariadeniami - magnetofón, SIO2SD a iné (mimo pripojenia 2.5" HDD, tam je ten potrebný prúd väčší ako 2.5A). Nie je problém dodať prúd aj mierne cez 2A. Nuž ale kto chce vedieť naozaj všetko dopodrobna - čítajte datasheet použitého DC/DC meniča, hlavne ak chcete tento menič použiť aj pri jeho pri limitných hodnotách - len upozorňujem že zaťažovacia kapacita na výstupe DC/DC meniča nemá presiahnuť hodnotu 270uF, takže tu na to dávajte pozor (vďaka vysokému pracovnému kmitočtu DC/DC meniča (cca 410kHz) ani nie je potrebné mať na výstupe veľkú kapacitu). A zase si rýpnem - aj tento typ mám doma a nemusím ho kupovať.

 

Pri použití kde je vstupné napätie ≥32V je potrebné upraviť zapojenie podľa datasheetu (na vstupné svorky DC/DC meniča treba pridať kondenzátor), na druhej strane to nie je nič zložitého. Proste ako som už písal, pozrite si datasheet, neubudne z nikoho. Pretože s pôvodným transformátorom sa k tejto hodnote nepriblížite tak túto úpravu tu rozhodne nemusíte riešiť a vyhovuje uverejnená schéma. Má to zmysel len ak by ste použili iný transformátor (napríklad 24V/AC), vtedy sa treba už riadiť zapojením uverejneným v datasheete.

 

Schéma zdroja 5V/2A ktorý tak isto stále používa pôvodný transformátor z originálneho zdroja typuII:

Tento zdroj sa už nedá priamo porovnať svojím výkonom s niektorým originálnym

zdrojom od  Atari - pretože je výkonnejší a je aj podstatne účinnejší.

Dióda D5 nie je základnou súčasťou, slúži len ako ochrana proti spätnému prúdu.

(Zapojenie funguje aj bez nej.)

 

Keď sa pozrieme na schému tak 3A diódy sú predimenzované, ale zase robíme s tým čo je priamo k dispozícii a nerobíme žiadne zbytočné nákupy. Tu je možné dobre využiť ak máte doma výkonový Graetzov mostík, tie sú na toto zapojenie ideálne. Tak isto ako hlavný kondenzátor by stačil jeden kondenzátor 3300uF, ale väčšia kapacita proste nie je na zahodenie. Tu sa naozaj hodí že máme transformátor 2x 9V, pretože ho použijeme v zapojení ako 18V/AC zdroj, teda sekundárne vinutia zapojíme za sebou do série, potom na hlavnom kondenzátore máme napätie, ktoré sa môže pohybovať na hodnote 25-28V. Ako vždy je dobré odskúšať zdroj "na nečisto", teda najprv na neho pripojiť nejakú záťaž, pomerať a až potom pripojiť počítač. Tiež som ho testoval zo záťažou jedným odporom 6.8Ω/10W, odber je vtedy cca 0.75A, čo na test či je zdroj v poriadku určite postačuje.

 

 

Zapojenie vývodov DC/DC

meniča Traco TSR 2-2450

 

Výhody:

- malé rozmery 14 x10.1 x7.5mm

- ak je treba je možná priama zámena za pôvodný lineárny stabilizátor rady 7805

- veľmi vysoká účinosť = nepotrebuje chladenie

- menič funguje v rozsahu vstupných napätí 6.5V ÷ 36V/DC

- veľmi jednoduché nasadenie


Nevýhody:

- dosť vysoká cena oproti obvodu 7805 (je ešte o 30% drahší ako spínaný DC/DC menič TRACO v 1A verzii)

 

Ak nasadíme takýto DC/DC menič až vtedy si uvedomíme že v zapojení "odpadne" veľký chladič (a hľadáme nepotrebnému chladiču miesto kde ho doma odložiť) a zároveň tak strácame jeden zdroj tepla - týmto potešíme Vašu tepláreň, budete míňať na vykurovanie peniaze u nich, čím ich nesmierne potešíte - áno opakujem sa, ale u 2A verzie je ten rozdiel v účinnosti ešte viac vidieť, takže táto úprava rozhodne za to stojí. A stále stačí použiť pôvodné trafo z vykuchaného zdroja typuII.

 

Príklad ako by to vyzeralo na lineárnom stabilizátore:

Počítajte ak pôvodný zdroj dal napríklad 12 až 14V tak pri 2A sa ako teplo musí stratiť 7Vx 2A až 8Vx 2A, teda niekde medzi 14W až 16W tepla, to už by musel byť k dispozícii naozaj slušný a hlavne rozmerný chladič. Otázkou je či by to takto zvládol aj transformátor. Trošku odbočím - originálna disketová jednotka Atari 1050 má kľudový odber cca 10W a hreje ako čert, teraz si predstavte ďalšie 4W alebo 6W navyše - zaručene by sa to upieklo - a chladič je tam veľký. Takže tadeto cesta (klasická) nevedie.

Dobrá ukážka toho kde sú rozumné hranice použitia lineárnych stabilizátorov. To už donúti trošku zamyslieť sa a hľadať riešenie založené na inom princípe.

Trafo zapojené tak ako na obrázku to v pohode utiahne - v prípade použitia DC/DC meniča.

_____________________

Takýto DC/DC menič je ideálny na nasadenie ako zdroj 5V pre disketové jednotky Atari 1050 a Atari XF551. Pretože existuje aj DC/DC menič vo verzii 12V/2A tak sa dá neuveriteľne ľahko "prekopať" celé napájanie týchto disketových jednotiek pri nezmenenom používaní pôvodného zdroja 9V/AC/3A. Je tu jedna zmena - odber potom klesne na polovicu pôvodnej hodnoty, jednotky potom pri prevádzke vôbec nehrejú a neprichádza ako predtým (pri dlhšom používaní) k výpadkom vďaka prehrievaniu. Niekedy sa k tomu dokopem a uverejním obidve verzie prerábky pomocou DC/DC meničov od firmy Traco pre Atari 1050 a aj pre Atari XF551.

____________________

Nabudúce si pozrieme iný zdroj s typom DC/DC meniča ktorý je určený na trvalý výstupný prúd 3A, číže už zvláda aj nejaké tie pripojené ďalšie periférie, hlavne tým myslím klasický 2.5" HDD (pri štarte je potrebný veľký záberový prúd).

_____________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o napájacích zdrojoch pre malé Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajacie-zdroje-Atari-600XL-800XL-130XE-800XE-65XE-XEGS-Power-supply-Atari-introduction-part-0.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:43 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: