New interface ATARI - ALFIGRAF - version EPROM.

By Administrator at októbra 18, 2011 23:46
Filed Under: Atari

Ako som už avizoval, tak som robil novú verziu hardware pre ALFIGRAF. Vychádzal som z toho že PROM 74188 sa ťažko zháňajú, treba na ne špeciálny programátor a teda pre niekoho to potom môže byť problém na problém. Mám doma haldu epromiek typu 2764, tak som si povedal že prepíšem obsah tých dvoch PROM pamätí do jednej a ušetrí sa miesto a použijem nejaké novšie drivre na ovládanie motorčekov. Ide samozrejme dole aj spotreba a tak nám to celé bude o niečo menej hriať.

Tak teda predkladám výsledok:



Teraz to popíšem trošku podrobnejšie:

Ako vidíte sú obidve PROM pamäte nahradené jednou pamäťou EPROM typu 2764. Priznávam že jej obsah je zúfalo nevyužitý, ale toto mám k dispozícii a tak som ju použil. Bohate by stačila pamäť typu 2716, využíva sa len 64 bytov pamäte. Jediný problém bol prepísať program tak, aby boli ošetrené všetky stavy na vstupoch a aby boli správne hodnoty na výstupe z EPROM.

Pretože EPROM nie je schopná v log.1 dodať väčší prúd, pomáham jej v tom sadou odporov zavesených na napájanie +5V.

Ak sa pozriete na EPROM, tak je vidieť že všetky nepoužité adresové vodiče sú uzemnené a používame len rozsah adries A0 až A5, t.j. skutočne nám stačí 64 bytov. Chip select je taktiež uzemnený, t.j. zmena na vstupe sa okamžite priamo prejaví na výstupe. Kondenzátor 100nF je čo najbližšie k napájacím prívodom k EPROM.

Na ovládanie elektromagnetu pera som použil tranzistor BD679 čo je Darlington, jeho vnútorná schéma je k dispozícii priamo v schéme. Odpor Rm má nulovú hodnotu pri napájacom napätí medzi 15 až 17V, ak je napájacie napätie vyššie - potom už treba zaradiť odpor a nastaviť pomocou jeho veľkosti prúd cez elektromagnet tak, aby na ňom bolo pri zopnutí maximálne tých 15-17V.

Na spínanie obidvoch krokových motorčekov je normálne potrebné zapojiť 8ks tranzistorov. Lenže šuplík dal k dispozícii bežne dostupný integrovaný obvod ULN 2803a, ktorý priamo v sebe obsahuje 8 tranzistorov v Darligtonovom zapojení. Proste pri malom vstupnom odbere dokáže vybudiť na výstupe veľký prúd. Jediné obmedzenie je to, že každý výstup sa može zaťažiť prúdom maximálne do 0.5A, čo v našom prípade neprekročíme. Obvod obsahuje aj ochranné diódy, takže máme o problém menej a ušetríme tak oproti originálu 8ks kondenzátorov s veľkosťou kapacity 2u2/70V, ktoré zjavne mali práve potlačovať napäťové špičky.

Pre jedincov zo silnými nervami - pri napájkovaní ďašieho obvodu ULN 2803a priamo na seba môžeme zaťažovať výstupy prúdom až do hodnoty max.1A, ale ako som už spomínal, tu pri použití pôvodných krokových motorčekov netreba nič riešiť.

Dióda priamo na svorkách elektromagnetu by mala byť rýchla spínacia dióda, šuplík dal rovnakú ako v origináli - KA262, takže ak budete zamieňať, nezabudnite na to - treba rýchlu diódu !

EPROM a ULN2803a dáme do precíznych pätičiek - 28 pin a 18 pin. Výhodou nového plošného spoja je menšia náročnosť na plochu, t.j. je možné implementovať aj pohyb motorčekmi do základnej polohy pomocou ďaľších obvodov, teraz sa to už zmestí na túto doštičku.

_______________________________________________________________________________

Pre tých čo chcú komfortnejšiu obsluhu platí tento odstavec, spôsob ručného ovládania je popísaný v ATARI spravodaji 6/1989 strana 58 - link na tento spravodaj (cz - Project CALP):

http://www.atari8.cz/calp/data/pha_89_6/index.php

_______________________________________________________________________________


Tento odstavec je rovnaký ako v predchádzajúcom článku:

Krokový motor M1 robí priečny posun, krokový motor M2 robí pozdĺžny posun. Každý krokový motorček má ešte v svojom napájaní zavesené 2ks výkonových odporov o hodnote 51 Ohm, minimálne na záťaž 4W. Pri väčšej hodnote napájacieho napätia zlepšujú dynamiku krokových motorčekov a aj hodnotu momentu, nevýhodou je zväčšený odber - zbytok prúdu sa "tratí" práve na týchto výkonových odporoch. Niečo za niečo.Cool


Datasheet použitých krokových motorčekov (cz):

Stepper motor SMR-300 datasheet.pdf (239,70 kb)


No a nasleduje vlastný obsah EPROM, je to nastavené na klasickú dĺžku pre 8kB, kto to potrebuje vie si to skrátiť do menšieho súboru:

ALFI.zip (224,00 bytes)


Samo sebou si môžete schému nahrať priamo:

 

ALFI new1.GIF (23,09 kb)


link na verziu s pamäťou PROM:

http://blog.3b2.sk/igi/post/New-interface-ATARI-ALFIGRAF-version-PROM.aspx

____________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:45 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: