New interface ATARI - ALFIGRAF - version PROM.

By Administrator at októbra 13, 2011 23:02
Filed Under: Atari

Pretože sa nájdu jedinci ktorí majú PROM 74188 k dispozícii, alebo sú ochotní "kanibalizovať" originálnu základnú dosku a dostať sa tak k originálnym PROM a chcú si vylepšiť svoju mašinku ponúkam aj takéto riešenie.

Vyrobíme si novú základnú dosku, pretože treba len jeden kus, spokojne to môžeme postaviť na univerzálnej doske, návrh plošáku by trval dlhšie ako to trvá zadrátovať na univerzálke. Treba dve naprogramované PROM 74188 s identickým obsahom, obsah je ďalej v popise. Nahrádza sa výkonová časť zložená z 8 tranzistorov, použijem výborný ULN 2083a, ktorý práve obsahuje 8 tranzistorov v Darlingtonovom zapojení a obsahuje aj ochranné diódy. Výstupný prúd ULN 2803a na každý tranzistor je max. 0.5A, čo spoľahlivo neprekročíme v danom zapojení. Doska s plošným spojom sa nám podozrivo zmenšuje ... ale to nám určite nevadí.

Nasleduje zapojenie:



Zase už len poznámky:

- obvody usadíme do precíznych pätičiek, 2x 16 pin - PROM 74188, 1x18 pin - ULN 2803a

- tranzistor BD679 je tranzistor v Darlingtonovom zapojení, v žiadnom prípade ho nenahradí normálny tranzistor! (nemal by dostatočné zosilnenie)

- použitie odporového poľa 8x 680 Ohmov je nevyhnutné, pretože PROM majú výstupy s otvoreným kolektorom, ale aj tu sa dá experimentovať, spokojne tu môže byť hodnota 1k

- nepopísané piny PROM 74188 ostávajú nezapojené

- odpor Rm má nulovú hodnotu pri napájacom napätí v rozmedzí 15 až 17 V, ak je napätie väčšie potom treba voliť jeho hodnotu takú aby pri zopnutom elektromagnete na ňom bolo napätie max.17V, proste použijeme ohmov zákon a vyrátame potrebnú veľkosť odporu

- ochranná dióda na vinutí cievky elektormagnetu musí byť rýchla dióda, tu je použitá pôvodná KA262

- hodnoty odporov v sérii s LED diódami sú zväčšené z 1k na 1k8, ak by niekomu vadil menší svit, môže použiť pôvodnú hodnotu, podľa mňa je ale svit dostatočný, nové LED sú svietivejšie ako tie spred 20 rokov

- nezabudnite na chladič pre 7805-ku, PROM-ky "papajú" dosť veľký prúd, preto je použitie chladiča nevyhnutné, šikovný je chladič zo starej dosky počítača, proste nejaký malý z chipsetu, ak sa nenájde nič sa nedeje, dnes je dosť veľký výber menších chladičov, len pozor na celkovú výšku, aby sa doska s chladičom vošla na pôvodné miesto !


Krokový motor M1 robí priečny posun, krokový motor M2 robí pozdĺžny posun. Každý krokový motorček má ešte v svojom napájaní zavesené 2ks výkonových odporov o hodnote 51 Ohm, minimálne na záťaž 4W. Pri väčšej hodnote napájacieho napätia zlepšujú dynamiku krokových motorčekov a aj hodnotu momentu, nevýhodou je zväčšený odber - zbytok prúdu sa "tratí" práve na týchto výkonových odporoch. Niečo za niečo.

Ak sme postupovali pri zhotovení dosky správne,  všetko beží hneď na prvý pokus, samosebou všetko treba najprv prepískať a premerať, skraty sa neodpúšťajú ...


Takže zase schéma na stiahnutie:

ALFI old_new.GIF (22,15 kb)


nasleduje datasheet PROM 74188 (cz):

74188 datasheet.pdf (179,04 kb)


 a datasheet pre použité krokové motorčeky (cz):

Stepper motor SMR-300 datasheet.pdf (239,70 kb)


Programové vybavenie je na nasledujúcom linku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Plotter-ALFI-Alfigraf.aspx


link na verziu s pamäťou EPROM:

http://blog.3b2.sk/igi/post/New-interface-ATARI-ALFIGRAF-version-EPROM.aspx

__________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:45 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: