New motherboard - ATARI XF551 - by Dropcheck - 1.

By Administrator at januára 26, 2015 16:59
Filed Under: Atari

Zdroj foto: http://www.bitsofthepast.com/

 

Dnes si pozrieme stránku Lenore Underwood (USA, link = zdroj foto) a jej novej verzie základnej dosky pre jednotku ATARI XF551.


Pôvodné obrázky čo som publikoval v auguste minulého roku sú ešte zo základnou doskou ktorá používa pôvodný zdroj 10V/3A/AC.

link na pôvodný článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/New-motherboard-for-ATARI-XF551-by-Dropcheck.aspx

 

Táto nová verzia už používa na napájanie priamo spínaný zdroj 24V/DC (v podstate sa vovnútri jednotky nevyvíja žiadne zbytočné teplo = bezproblémový chod jednotky) a z neho to zase ide na spínané zdroje na motherboarde ktoré vyrábajú potrebných 5V a 12v.

A aby som celkom presný - napájací zdroj môže mať výstupné napätie až 36V/DC a doska si s tým hravo poradí. Jediná vec - treba dávať pozor na vstupnú polaritu od napájacieho zdroja, inak sa zase raz objaví platná poučka z praxe že súčiastky pracujú na princípe dymu, ak dym unikne - súčiastka prestáva pracovať ...
V USA odporúča Lenore Underwood použiť zdroj MEANWELL GS36U24-P1J alebo jeho ekvivalent / môže byť až do 36V/2A. Mimo USA si môžete zakúpiť zdroj podobých vlastností, ale s iným vstupným napájacím napätím.

Kvalitu nového plošného spoja je asi zbytočné chváliť - je proste omnoho kvalitnejšia ako pôvodná a navyše sa jedná o obojstranný plošný spoj. Doska tak zďaleka nie je náchylná na praskanie plošných spojov okolo konektorov ako bola pôvodná základná doska. Konektory na prednej strane slúžia k tomu, že je možné pripojiť rozširovaciu dosku s pomocou ktorej sa ešte viac rozšíria vlastnosti tejto základnej dosky. Celé je to tak vyriešené že sa to stále zmestí na pôvodné miesto v disketovej jednotke Atari XF551.

Táto základná doska sa dá tiež použiť aj pre tých, ktorí chcú mať k dispozícii 3.5" Floppy mechaniku - len treba použiť inú verziu firmware a 3.5" FD mechaniku.
Pretože sa používa 8kB EPROM a teda viete tam uložiť 2x OS, máte k dispozícii možnosť prepínať medzi dvomi operačnými systémami. Všetky čipy sú osadené do pätičiek, takže výmena (poprípade testovanie) čipov je veľmi jednoduché a bezproblémové.

Jedno drobné upozornenie i keď je dôležité - ak použijete len samotnú dosku bez ďalšej prídavnej dosky pre zvýšený komfort nezabudnite osadiť jeden jumper na prednej strane motherboardu - na obrázkoch ho vidieť ako čierny jumper s plastovým cuplíkom na konci - to je celá zmena oproti pôvodnej doske.

Kto mal a má problémy s pôvodnou ATARI XF551 a je presvedčený že problém robí určite doska, alebo elektronika na nej - tak toto je to pravé orechové ako náhrada. Základná doska sedí priamo namiesto pôvodnej dosky, čiže žiadne prekvapenia sa nekoná a všetko je po výmene tak ako má byť.

Pre toho kto si chce XF551-ku postaviť - stačí už len zdroj a niekde si zohnať 5.25" floppy mechaniku. A potom aj skrinku ... ale tá už môže byť aká sa podarí zohnať.

Všetky podrobnosti aj s fotografiami sú tu:

http://www.bitsofthepast.com/?product=reimaged-xf551-disk-drive-controler-wmodern-power-supply

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:21 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: