New motherboard - ATARI XF551 - by Dropcheck - 2.

By Administrator at marca 29, 2015 18:00
Filed Under: Atari

NEW ATARI MOTHERBOARD FOR ATARI XF551 BY DROPCHECK

(LENORE UNDERWOOD)


(Úvodný obrazok je prevzatý z: www.bitsofthepast.com,

úvodná fotografia už obsahuje na základnej doske moderné spínané zdroje)

P.S.: na uvedenej adrese je možné objednať (osadenú) uvedenú základnú dosku

 

Prešlo 7 mesiacov a ja som konečne po tak dlhej dobe tento víkend doma a mal som čas si sadnúť k tejto základnej doske (včera a dnes). Rozbieham sa pomaly, pretože kopa vecí za tie mesiace nebola celkom v poriadku -  medzitým totálne vybitý fotoaparát, tak isto totálne vybitá baterka v staršom notebooku ktorý používam na napaľovanie Eprom (z novšími  ntb mi to už proste nefunguje) atď. Brr, drobné nepríjemné veci čo ale hodne zdržiavajú. Najväčší problém mám s tým, že momentálne nemám vyriešené dobré osvetlenie, takže kvalita fotografií nie je práve najlepšia (ale budem to riešiť), takže tu sa ospravedlňujem, len dúfam že to čo fotím má väčšiu výpovednú hodnotu ako kvalita, ďakujem.


Najprv som si to celé pre istotu prepískal (podľa schémy), všetky sprievodné papiere dohromady majú 15 listov A4. Dnes sa budem venovať iba základnej doske, na budúce prídu na radu aj doplnky. Doska ktorú mám k dispozícii používa pôvodný napájací zdroj a aj sama používa na získanie +5Va +12V čipy LM7805 a LM7812, teda dosť to hreje a nedá sa to skúšať bez chladiča. (Musím sa do toho najprv dostať, pretože medzitým som to pre spústu iných vecí vôbec neriešil - iné veci u mňa mali vyššiu prioritu, sorry ako som už písal je to pre mňa hobby, nie job čo ma živí.)

 

Tak som si tie veci včera dal všetko do poriadku a teda ideme na to:

 

 

Nasadil som chladič, osadil som ho pomocnými prídavnými chladičmi (tých mám dosť ...) a teda skúsil som to osadiť priamo do originálnej krabice - sedí to výborne, tu problém nie jeUrobil som nasledovnú úpravu - na chladiči ! - na mieste kde je uchytený čip LM7805 som prevŕtal samoreznú dierku na rozmer 3.2mm a teda teraz je možné dať šrób zvonka na uchytenie čipu LM7805 a dovnútra chladiča dať na toto miesto matičku a teda je to konečne normálne rozoberateľné - na tú matičku je tam prístup, chvalabohu.


P.S. - nezabudnite používať pérové podložky, aby čipy 7805 a 7812 mali vždy dokonalý kontakt s chladičom - vždy lepšie ako keď sa stabilizátor upečie ...

 

 

Proste novú základnú dosku priamo nasadíde na pôvodné miesto.

 

Potom ma napadlo, že je síce všetko fajn, ale originál USA verzia EPROM mi tu na počítači PAL verzie asi veľmi nepomôže a tak som si napálil vlastnú verziu EPROM s 2x OS (originál PAL verzia + HyperXF ROM). Pohoda, ale zase na to padol nejaký čas.


Mimochodom, kto túži po obsahu originál USA verzia OS pre Atari XF551,

tak tu to máte, bonus ... :

XF551_US.8kB (8,00 kb)

Len upozorňujem, že fakticky sa používa začiatočných 4kB, ostatné je balast.

(Pretože ma to napadlo až potom keď som zase kompletne programátor zbalil, zase padlo 15 minút, než som to zase vybalil a prekopíroval, no, keď sa nič horšie nestalo ...)

 

 

Tu už je pôvodná ROM vybratá (Eprom bez okienka) a je to nachystané na výmenu za 8kB Eprom s 2x OS.

 

 

Tak tu je už nová Eprom s 2x OS osadená na novej základnej doske.

 

 

V strede dosky je konektor, kde určujeme ktorý OS je práve funkčný.

 

 

Tu teraz popíšem jedno "problematické" miesto - bolo by dobré použiť izolačnú podložku pod šrób chladiča, ktorý sa nachádza na obrázku v strede dolu, vedie tam totiž priamo pod plechom vlasový spoj a tak by mohlo prísť ku skratu, rozhodne to oporúčam odizolovať. Niekomu to môže fungovať aj tak, niekto si zarobí na problém - samozrejme sa to týka len tejto verzie, ktorá nepoužíva spínané zdroje.

 

Ešte pridám výrez danej oblasti, tu je pekne vidieť kde ide na plošnom spoji cestička priamo pod chladičom.

 

 

Zase idem na to "lopatisticky", t.j šipka ukazuje kde treba dať nevodivú podložku.

 

Dtto, pripravená nevodivá podložka.

 

Prepínač pre použitý typ mikroprocesoru a zase vyznačené miesto na izolačnú podložku.

Pod červenou čiarou je vidieť tenký vodič čo priamo prechádza pod držiakom chladiča.

 

Ďalšie miesto kde je trošku problém, je zdroj 8.333MHz kmitočtu - ak nie je osadený originál, tak náhradná doštička, ktorá vyrába potrebnú frekvenciu z 25Mhz delením 3 je vyššia a tlačí na chladič, výsledkom je to že doštička je vytláčaná smerom nahor.

 

 

Zase pre názornosť priamo vyznačené šipkou. Tu by som odporúčal vyrezať do chladiča pre doštičku potrebné voľné miesto. Zase nič zložitého.

 

 

Kresba je najjednoduchšia aká môže byť, ale princíp je jasný kde treba rezať (píliť) - dúfam.

 

 

Ešte jeden záber na to isté.

 

 

Zatiaľ  posledná vec - napájací konektor pre disketovú jednotku, pozor nejedná sa o prekrížený káblik, najprv ma to miatlo, ale na výstupnom konektore sú napätia pre floppy jednotku naozaj na tom správnom mieste !

____________________________________________________________

Na čo si treba dať pozor:

- výmena Eprom za PAL verziu, v Európe inak disketová jednotka nemusí fungovať (ak máte NTSC verziu počítača samozrejme áno)

- použiť izolačnú podložku pod chladič, kde ju použiť je na foto vysvetlené

- možná úprava chladiča aby bolo miesto pre zdroj potrebnej frekvencie = 8.333MHz

____________________________________________________________

Takže toto je čo som stihol cez tento víkend (mimo iného).

Ćas:

- kontrola a prepískanie - 1½ hod.

- ostatné veci, príprava - 1hod.

- nová Eprom -½ hod

- stiahnutie US verzie -¼ hod

- inštalácia a úprava chladiča - ¾ hod

- napísanie dnešného článku + úprava foto - 2½ hod. hod.

_____________________________________________________________

Spolu: cca 6½ hod.

Iste, rozbieham sa pomaly ako slon, ale výpadok 7 mesiacov pri písaní (a odložení vecí a následnom vybalení) poznám na sebe aj ja, proste nie som zďaleka vo forme. Cez týždeň som na tom s časom mizerne, takže dúfam že cez nadchádzajúce sviatky na tom budem o niečo lepšie a budem môcť pokračovať. (A sedel som nad tým asi aj dlhšie, nejako blbo ten čas letí ...)

(A pretože som tak dlho cez víkend nebol doma mám aj iné neriešené resty, takže teraz tento víkend to bol taký mierne "postupný" multitasking v praxi ...)

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:20 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: