New motherboard - ATARI XF551 - by Dropcheck.

By Administrator at augusta 14, 2014 22:30
Filed Under: Atari

Dnes ráno som dostal z USA zaujímavý balíček - od Lenore Underwood. Už som spomínal že chystá výrobu novej základnej dosky pre disketovú jednotku ATARI XF551. Poslala mi kompletne zapojenú novú základnú dosku pre ATARI XF551, ktorou sa dá priamo nahradiť pôvodná základná doska - a túto dosku sama navrhla. Tak klobúk dolu, koľko žien sa venuje takémuto koníčku ? A ešte s takým výstupom !


Podrobnosti o celom projekte od Lenore Underwood nájdete tu:

http://www.bitsofthepast.com/

 

 

A že sa to pohlo ! Súčasťou balenia sú všetky potrebné kábliky, proste profesionálne pripravené, paráda. Ak sa Vám zdá že tých káblikov je nejako veľa - nuž sú tam kábliky aj pre rozšírenie na pomocný displej pre indikáciu D1 až D4, reset jednotky a prepínač pre 2x OS a ďaľšia doska, ktorá slúži na rozšírenie vlastností celého zariadenia - v tomto má prsty moja maličkosť.

Vcelku to zvláda všetko to čo som popísal v 10.kapitolách prerábky XF551 + zobrazuje práve nastavené číslo disketovej jednotky, t.j D1 až D4.

 

 

Takto vyzerá samotná doska, je určená k priamej náhrade namiesto pôvodnej dosky, dobre si všimnite úplne iné rozloženie čipov na základnej doske. Doska je navrhnutá tak, že používa pôvodný originálny zdroj  (9V/AC/3A) a treba na ňu namontovať pôvodný chladič. (Ak dáte namiesto 7805 a 7812 spínané zdroje, tak ten chladič netreba.)

Existuje aj prevedenie ktoré používa ako zdroj 24V/1.5A/DC, ale mne je milšie toto konkrétne zapojenie, pretože používa originálny zdroj a teda po výmene dosky ide všetko ako predtým - a ide to s pôvodným zdrojom.

 

Oscilátor kmitá na 25MHz a je delička /3 a máme potrebných 8.3333MHz, ktorý už ide priamo na mikroprocesor a do floppy radiča.

 

 

Teraz pohľad na stranu plošného spoja - Lenore si nazaj dala veľkú prácu s tým aby to bolo poriadne urobené.

 

 

Tu sú prídavné dosky, ktoré rozširujú možnosti základnej dosky, teda ako som spomínal, beží to aj bez nich, ale potom zase "nevymáčknete" zo zariadenia všetko. Horná doska vľavo obsahuje zobrazenie 1-4, reset, prepínač D1 až D4 a prepínač 2x OS.

 

 

Na tomto poslednom snímku je vidieť že sa proste tento Mod Board jednoducho "nastokne" na pôvodnú dosku a postupne sa pripojí aj pomocná kabeláž. Pretože táto doska je umiestnená priamo pod floppy jednotkou je tam pre ňu dostatok miesta.

 

 

Suma sumárum - set sakra pekné prevedenie, kvalitná práca, paráda - bravo ! Tých hodín strávených nad návrhom, nno ... zase len - klobúk dolu. Neviem či má vôbec zmysel porovnávať túto novú dosku s pôvodnou priamo z jednotky XF551, rozdiel v kvalite je príliš priepastný na to aby som to nejako ďalej komentoval.


Jediná vec ktorú som "upravil" bolo to, že som pridal 4 kusy samorezných šróbov ktoré držia dva SIO konektory, síce ich s veľkou pravdepodobnosťou netreba, mám ich  čierne tak to aj dobre vyzerá.

 

 

Akurát ma štve jedna vec, v práci sa sťahujeme a tak pekných pár dní nebudem mať na toto čas ... čo ma hodne, ale hodne mrzí, už by som to rád celé otestoval.

Poznámka:

Ešte sa ospravedlňujem za kvalitu fotiek, fotené mobilom (SONY Xperia) a tak teda nie je to také ostré ako by malo byť - nič iné som ale nemal poruke.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:21 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: