"Nezvyčajná oprava" - 6" TRINITRON COLOR VIDEO MONITOR SONY PVM-6041QM

By Administrator at októbra 08, 2022 12:05
Filed Under: Non-Atari

6" CRT TRINITRON PROFESSIONAL

COLOR VIDEO MONITOR SONY PVM-6041QM

 

Tí ktorí blog sledujú vedia že som majiteľom 2 kusov 6" monitorov SONY. Jeden z nich ale začal časom "blbnúť" a bežal už iba v monochrom režime. Obrátil som sa na kamaráta, na slovo vzatého odborníka (mimo iného) v oblasti CRT monitorov Stana Havrana. Ono totiž na hľadanie a nájdenie chyby treba aj výbavu (mimo iného napríklad generátor PAL, NTSC a SECAM signálu ktorý ja nemám) a ďalších vecí okolo ktoré Stano rozhodne k dispozícii má.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Takže som mu pacienta po vzájomnej dohode doniesol a potom už po pár dňoch len nasledovala celkom zaujímavá mailová konverzácia.


Ahoj, Igor,
tak som pokročil s tým monitorom. Vec sa má takto:
     Ako som Ti spomínal, monitor funguje v norme SECAM. Preto som sa sústredil iba na normu PAL. Táto norma sa identifikuje prítomnosťou burst signálu, ktorý sa prenáša na temene zatemňovacieho impulzu v každom riadkovom synchronizačnom impulze a slúži na synchronizáciu farbonosného signálu. Tento signál musí prichádzať presne v súlade s riadkovými a snímkovými synchronizačnými impulzami a navyše musí byť jeho fáza otáčaná v každom druhom riadku. Norma NTSC fázu neotáča a to práve slúži na rozlíšenie normy PAL a normy NTSC (okrem iného počtu riadkov a snímkov). To sa dá odsledovať aj na oscilogramoch, ktoré sú priložené v schéme.
     Signály sú viacmenej zhodné a prítomné až po obvod IC124. Tak som sa sústredil na demodulátor farby IC113. Tu ma zarazila neprítomnosť PAL signálu na špičke č. 3 (oscilogram 31). Tak som ho sledoval a dostal som sa k obvodu IC111 špička 2 a 3. Obvod IC111 je XRU4053BCF, je to štandardný CMOS 4053 v prevedení SMD, čo je analógový multiplexer inými slovami prepínač analógového signálu. Podľa schémy signál na vstupe  - špička 15 by sa mal objaviť na výstupe 1 alebo 2 - podľa riadenia, ale hoci signál na vstupe je, ani na jednom z výstupov sa neobjavuje.
     A tu som skončil, SMD technológia na doske je na mňa príliš - netrúfam si.
Je to veľké riziko poškodenia. Nemám ani takú minipájku. Bolo by snáď možné aj obvod vyradiť a prepojiť ho priamo na
PAL, bez možnosti automatického prepínania, alebo nabastliť 4053.
Monitor sa dá používať vo farbe ako RGB monitor.
Napísal som si aj mini programík pre ATARI, kde si potrebné priebehy viem generovať a výstup je tiež v PALe.
Igor, napíš, čo ďalej.
Stano

Moja odpoveď - natvrdo to prepojiť na PAL, iné Atari ani nemám, takže by som s takým riešením nemal problém.

 

Nasledoval ďalší mail po 5 dňoch:

 

Ahoj, Igor,

tak som zase pokracoval s tym monitorm. Sledoval som signaly riadenia a prepinania TV noriem, sledoval som oscilogramy a porovnaval, pokial sa vedia normy PAL a SECAM identifikovat. A zrazu som sa nestacil divit : Na obrazovke krasne farebne pruhy - isla norma SECAM aj PAL. Nevedel som si to vysvetlit, tak som jemne poklepal po doske a farba v norme PAL zmizla. Potom som skusal jemne poklepat po suciastkach, ale nic sa nedialo. Tak som pritlacil plosak a farba opat naskocila. Podarilo sa mi to este parkrat, chcel som zistit miesto, kde ten studenak je, ale nepodarilo sa mi to. Moze to byt SMD ale kludne aj trhlina v plosaku. Sledoval som to aj velkou lupou, ale zatial som na nic neprisiel. Takze cela porucha je banalnejsia, ako sa na prvy pohlad zdalo.

Stano.

 

No čo, registrujem a čakám čo bude ďalej, viac robiť neviem ...

 

Nasledovný deň:

 

Ahoj Igor,

tak  h o t o v o. Prehrial som velmi jemne malým plynovym horacikom spoje v okoli dekodera a prepinania noriem a uz to bezi. Poskladal som to, nechal som to ist od 10.30 do 17.10 - bezi to v poriadku. Skusal som to aj na ATARI, farebne pruhy OK. Mam ale vyhrady k zobrazovaniu - myslim si ze to na ATARI nie je celkom vhodne, lebo obrazovky maju pomerne velke luminofory a teda aj obraz ma pomerne hrube zrno, cim sa texty stavaju zle citatelne. Mozno este tak na hry.

Stano.

 

O.K, s tým že 6" monitor je hlavne na hry súhlasím (nakoniec to aj v popise pre monitor uvádzam), ale naprosto dokonale vyhovie pri používaní sektorovej kopírky - hlavná náplň v mojom používaní.

 

Záver:

Takže studený spoj ako vyšitý, vlasové trhliny sa hľadajú najhoršie, koniec koncov pri tom "skladovom" umiestnení v baráku bez okien pri teplotách pod nulou to plošnému spoju rozhodne neprospievalo (striedanie teplôt = následné sťahovanie a rozpínanie plošného spoja) a tak ma teda takáto "závada" až tak veľmi neprekvapila. Použité zariadenie na opravu - malý plynový horáčik som u Stana videl a teda som presne vedel ako na to išiel, jeho veľkosť je tak cca 1/3 veľkosti prenosných plynových pájkovačiek. Je to skutočne hodne nezvyčajná oprava, ale ako vidieť závada bola úplne odstránená - ale pozor, je to naozaj len pre tých skutočne šikovných ! Som spokojný že monitor je zase plne prevádzkyschopný a je otestovaný na všetky druhy možných vstupov - PAL, SECAM, NTSC, RGB a funguje tiež plne automatika prepínania.

 

Stano, ešte raz - veľká vďaka !!!


___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

12. 10. 2022 8:41:14 #

trackback

10_2022 Blog, Notes.

10_2022 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: