Notebook ASUS G73SW.

By Administrator at marca 16, 2011 01:47
Filed Under: Non-Atari

 

Notebook ASUS G73SW, tak táto herná mašinka sa mi dnes dostala do rúk, zakúpená s 4GB RAM, ale majiteľ chcel pridať ešte 12GB, t.j. spolu 16GB. Lenže pridať tie 3 moduly nie je celkom sranda, ľahko dostupné sú iba prvé dva sloty, aby ste sa dostali k ďalším 2 slotom treba notebook rozobrať a to doslova.

 

Upozornenie: Zásahy do počítača sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Stavba a používanie

uverejnených zariadení je len na vlastné riziko používateľa !

Autor týchto stránok nenesie žiadnu zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení

postavených podľa tu uverejnených schém alebo zobrazených úprav.

 

8GB dostaneme jednoducho do notebooku priamo bez veľkých problémov (2x4GB), stačí odmontovať spodný kryt (2 šróby) a ste tam. Tie ďalšie 2 sloty sú skryté na druhej strane základnej dosky a nie sú zospodu notebooku dostupné.

 


Takto vyzerá notebook pred zásahom.

 

 

A ideme na to ...

Spodná strana notebooku, hore je vybratá batéria a je odložený kryt ktorý zakrýva pamäte a miesto pre pevné disky, toto delo má v sebe miesto pre 2 disky.

 

 

Pre otvorenie je potrebné odšróbovať na spodnej strane všetky šróby, vrátane 2 kusov pod DVD mechanikou a 2 kusov pod batériou. Rozdelenie je jednoduché, tie 4 šróby sú krátke, ostatné sú dlhšie a majú rovnakú dĺžku.

 

 

Vyberieme pevný disk, odšróbujú sa 2 kusy šróbov pod HDD a 3 šróby hneď nad HDD na základnej doske, (tie 3 šróby sú v jednej línii) na obrázku je vidieť 2 sloty pre RAM, číslo 1 a 2.

 

 

Pracovné "zátišie".

 

 

Osadenie 2x4GB RAM, pozor, pamäte dôkladne zastrčte do konektora !

 

 

Ešte jeden pohľad dovnútra.

 


Potom zozadu sa "zhodí horný kryt" a na každej strane sa odmontujú 4 šróby, (3x svetlý dlhší a 1x tmavý kratší). Displej sa opatrne preklopí na stôl a ideme vyberať klávesnicu.

 

 

Miesto kde sa dá vybrať klávesnica sú dobre vidieť, takže tu problém nie je. Problém je v tom, že klávesnica má zospodu na sebe obojstranú samolepku ktorá drží ako o život ... takže opatrne a pomaly, pretože klávesnica má dva vývody - jeden  je klávesnicový vývod a druhý je podsvietenie kláves, ak niečo odtrhneme tak sme si poriadne zavarili.

 

 

Na obrázku je dobre vidieť kde je obojstranná samolepka, ešte treba vybrať 4 šróby z hliníkovej podložky klávesnice. Treba odpojiť 2 konektory, je cez ne položená lepiaca páska - žltá. V hornej časti je malilinký biely konektor ten odpojte zvlášť opatrne. Tak to je už všetko a môžeme dať dole hliníkovú podložku klávesnice. Na obrázku je vidieť pripojenie klávesnice - tenký prívod je podsvietenie klávesnice, široký vývod je vlastná klávesnica.

 

 

Potom už môžeme vybrať horný kryt a  sme tam kde potrebujeme byť. Sloty pre ďalšie pamäte máme približne v strede obrázku. Osadíme a ideme na to zase v opačnom

garde. Vlastne asi toto nás čaká ak budeme niekedy v budúcnosti chcieť vyčistiť ventilátory a ich chladiče.

 

 

Ako som už spomínal v opačnom poradí zase pekne zaradom poskladáme notebook, založíme do konektorov prívody a všetko skontrolujeme.


Ak je všetko O.K., máme notebookové herné "delo" s 16GB RAM... Zapneme notebook prvýkrát a ...

 

 

a onedlho:

 

 

Ďalší upravený notebook to má za sebou, nehodlám robiť obrázky "step by step",zase predpokladám že do toho nejde začiatočník.

________________________________________________________________________________

06.04.2011

Tak som teda dnes urobil aj druhý notebook ASUS G73S, tiež rozšírenie RAM na 16 GB, O.K.

Vzhľadom k tomu že sa to už robilo, tak to bolo hotové za ¾ hodiny.Laughing

________________________________________________________________________________

17.05.2011

Ešte jeden dodatok:

Už pred mesiacom som do jedného notebooku pridával aj SSD disk Corsair 120GB, t.j. v notebooku sú teraz dva disky - SSD ako systémový a pôvodný 500 GB je datový. Síce nebola k dispozícii vanička na disk, ale stačil prúžok 8mm silnej gumy na prítlak disku na opačnej strane proti konektoru a disk tam sedí ako pribitý. Ušetrilo sa zháňanie vaničky na disk a funkčnosť je zachovaná. Primitívne, ale účinné.

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:15 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: