Notebook Fujitsu Siemens S7110.

By Administrator at marca 08, 2011 22:11
Filed Under: Non-Atari

Notebook Fujitsu Siemens S7110.

Výborný notebook pre prácu, ale ako sa stáva časom začne blbnúť ventilátor. Síce nebol zanesený, ale vibroval. Potom už tých možností nie je veľa - skúsiť ho vyčistiť, alebo nahradiť novým.

 

Upozornenie: Zásahy do počítača sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Stavba a používanie

uverejnených zariadení je len na vlastné riziko používateľa !

Autor týchto stránok nenesie žiadnu zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení

postavených podľa tu uverejnených schém alebo zobrazených úprav.


Takto teda vyzerá tá naša vec čo pôsobí problémy:

 

 

Je na ňom pekne vidieť usadený prach, toto práve spôsobuje tie vibrácie. Prístup do notebooku nie je bohviečo, treba povoliť  a dať von neuveriteľné množstvo šróbikov, našťastie sa v nich dá ľahko vyznať. Zoberte si dobrý šróbovák, potom je to celkom príjemná robota. Tu na obrázku nie sú zobrazené všetky, to je len spodná strana, nie je to také strašné ako to vyzerá na prvý pohľad. Vovnútri nás čaká ešte tak zo 6, 7 šróbikov.

 

 

Tak ideme na to.

 

 

Preklopíme a vyberieme batériu.

 

 

Batéria je vonku, vyšróbujeme všetky šróby mimo pamäťového modulu, síce neviem či by tam nejaký mohol ostať, ale pripadá mi to jednoduchšie ako zisťovať ktorý tam nebude zavadzať. Tak isto v priestore batérie vyberieme všetky šróbiky.

 

             číslo1                                                                                číslo 2

 

Na zadnej strane notebooku uvoľníme na pántoch plastové západky č.1 a č.2 a tak vieme dať preč panel s reproduktormi (zase je tam konektor na pripojenie - odpojiť!)

- pozor na pravej strane je je aj plech ktorý pri zatvorení krytu "uspáva" notebook", ak ho poškodíme alebo ho zle nasadíme notebook sa okamžite uspí !

Krytky na pántoch sa dajú spolu s reproduktormi vybrať len vtedy ak je displej v polohe 180°.

 

 

Vyberieme klávesnicu, je položená na hliníkovom plechu, t.j. nezdvíhame klávesnicu s plechom ! Odpojíme dva kábliky - vľavo je široký pre klávesnicu, v strede je káblik pre pointer (šedý "čudlík" v strede klávesnice.) Na displeji je položená krytka s reproduktormi a na pravej strane je vidieť inkriminovaný pliešok na uspanie notebooku. (Dolieha na mikrospínač.) Ak má byť naďalej funkčný tak musí priliehať k plastu. Ak si s ním nebiete rady stačí ho odmontovať - nevýhoda je v tom, že potom pri zaklapnutí displeja sa notebook neuspí. Pre niekoho zásadná vec, tak na to pozor.

 

 

Vyberieme hliníkový plech ktorý slúži ako opora pre klávesnicu - treba dať von 4 šróbiky, sú jasne označené aj na plechu, ventilátor je už vidieť.  Bohužiaľ je prichytený 2 šróbami, ten druhý je pod plastovým krytom vľavo, preto je potrebné celý plast nadvihnúť - opatrne, pretože stále máme zapojený touchpad - modrý káblik v strede obrázku tesne nad touchpadom. Naľavo vedľa konektora pre pripojenie LCD je plast prichytený ešte jedným malým šróbom, ten treba tiež uvoľniť.

 

 

Odšróbujeme 2 šróby ventilátora a odpojíme jeho napájanie. Vyberieme vyčistíme, premažeme a znova nasadíme. U mňa stačilo pomocou injekčnej striekačky dostať pár kvapiek oleja na hriadeľku. Vyčistíme lopatky ventilátora od usadeného prachu, toto tiež dokáže spôsobiť vibrácie - najlepší je na to štetec. Radiátor chladiča bol absolútne čistý - tiež si to skontrolujte. (Už som mal v rukách notebook s P4 3.2Ghz,išiel vždy pár minút a potom zamrzol. Keď som ho otvoril na celom radiátore chladiča bola 5mm vrstva prachu spečená do niečoho čo sa podobalo na plsť. Prehrialo sa to a ... vypadlo. Vybral som ten sajrajt a notebook behá dodnes ...)

 

 

Potom v opačnom garde začneme zase skladať notebook do použiteľného stavu. Založíme hliníkový plech, prišróbujeme ho. Pripojíme obidva kábliky na klávesnicu. Zapojíme konektor na reproduktory a skontrolujeme pliešok na pravom pánte čo uspáva notebook.

 

 

Pekne použijeme všetky odložené šróbiky - nemal by ostať ani jeden navyše ...

Pripojíme batériu, dáme napájací zdroj a ak sme všetko urobili tak ako sa má mašinka sa odmení pekným tichým chodom.

Prečo som to robil ?

Ten ventilátor stojí 1700.- českých korún a to je už dosť na to aby to stálo za pokus vyriešiť to doma.

Niekedy skutočne nezostáva nič iné a treba tú potvoru ventilátor vymeniť - hlavne ak je poškodené ložisko, potom sa s tým nedá nič robiť - len výmena.

 

 

Samozrejme nepreberám zodpovednosť, pri takomto zásahu dovnútra už treba vedieť čo a ako, nie je to pre začiatočníkov. (Ja ho už dlhšie nemám v záruke, hi.)


Kto sa na to odhodlá, držím mu palce a prajem dobrý výsledok.

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:15 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: