OS Q-MEG. New OS Q-MEG.

By Administrator at apríla 14, 2010 02:16
Filed Under: Atari



Výborný nový operačný systém, autor Stefan Dorndorf (SRN, Deutschland), tento atarista vyvinul aj niekoľko ďalších zariadení a je autorom úprav XF551-ky atď., ešte sa k tomu postupne dostanem. Pomocou Select+Reset sa vždy dostanete do úvodnej obrazovky, odpadá nekonečné zapínanie a vypínanie počítača... Obrázok S.Dorndorfa som našiel až na:

http://atariki.krap.pl



QMEG je nový (rok 1987 až 1997) operačný systém pre Atari, ktorý sa dáva do počítača. QMEG vie pracovať s rozšírenou pamäťou, obsahuje sektorovú kopírku (medzi pamäťami a aj medzi disketami) a jeho hlavnou výhodou je, že jednoduchý loader obsahuje priamo v sebe, preto netreba stále nahrávať  DOS. Dokáže nahrať aj programy umiestnené na adrese nižšej ako 8192, čím sa predtým prepísal DOS a program nešlo nahrať. QMEG obsahuje aj zabudovaný monitor.

QMEG sa inštaluje nasledovne:

Z ATARI sa vyberie štandartná pamäť  ROM s pôvodným operačným systémom a nahradí se pamäťou EPROM. Obyčajne sa vymieňa za EPROM s dvojnásobnou kapacitou, pretože potom môžeme mať k dispozícii 2 operačné systémy - pôvodný a QMEG. Prepína sa medzi nimi prepínačom, ktorý najvyšším bitom určuje ktorý OS je práve pripojený.

Ak je QMEG správne pripojený tak po jeho spustení sa objaví modré pozadie, ak je zelené pozadie, je chyba v kontrolnom súčte, t.j. OS nie je v poriadku.

Ostatné výborné vlastnosti sú popísané v manuáli a je ich dosť ! Odporúčam si najprv prečítať o čom QMEG je, ale rozhodne ho odporúčam ako variantu pre pôvodný operačný systém.



________________________________________________________________________

Verzie OS Q-MEG:

version 2.3,  version 3.0, version 3.2, version 3.8, version 4.2, version 4.3, version 4.4

QMEG 2.3-4.4

QMEG manual verzia 3 a 4 - český,nemecký a poľský (czech, deutsch, polish):

QMEG manual

________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:46 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: