Open 6810 Doubler PCB (for 1050 US Doubler Upgrade)

By Administrator at apríla 05, 2020 11:44
Filed Under: Atari

 

Dnes sa pozriem za veľkú mláku do USA kde sa useri s nickom Nezgar + Kludgy inšpirovali vzorom od Radima Poláška a urobili vlastnú PCB pre US Doubler 1050. Prevedenie PCB je naozaj veľmi kvalitné, takže s osádzaním medzikusov a pätičiek by nemal nastať žiaden problém - teda ak osadíme súčiastky v poradí - najprv medzikusy a až potom pätičky.


Všetky fotografie v tomto článku pochádzajú zo zdroja:

atariage.com


Asi bude nosením dreva do lesa, ale pripomeniem - uvedená úprava vyžaduje zameniť obsah Eprom (alebo PROM), za nový US doubler firmware. Treba vybrať z pätičky pôvodnú RAM (čip 6810) a na jej miesto osadiť túto novú PCB. Následne treba do 2 pätičiek na tejto novej PCB osadiť 2x čip 6810. Jeden čip máme automaticky - ten čo sa vybral zo základnej dosky, druhý treba pohľadať, sú dostupné napríklad na eBay.

 

 

Tu už len pripomeniem že je potrebné dávať veľký pozor na celkovú "stavebnú výšku", pretože priestor pod disketovou mechanikou je obmedzený a tak isto treba rátať s tým že po obidvoch stranách doštičky sa nachádzajú ďalšie čipy. 2x merať a až potom zapájkovať  ! Viac je lepšie ako menej - v tomto prípade určite.


 

Prečo som to zdôraznil je výborne vidieť na tomto obrázku.


Uvedená úprava zabezpečí že vďaka novému firmware a zväčšenej RAM máme k dispozícii aj hustotu 180kB na jednu stranu diskety, ak používama SpartaDOS, MyDOS tak využívame aj zväčšenú prenosovú rýchlosť na cca 54.00Bd. Je k dispozícii aj sektorový kopírák, kde je možné ukladať zo "skosením - skew", potom každá disketa takto uložená je načítaná zo zvýšenou rýchlosťou.

 

Jedná sa o najjednoduchšiu a najlacnejšiu konverziu disketovej jednotky Atari 1050 na hustotu 180kB, je to spoľahlivé a naozaj dostupné.

 

Poznámka:

Uvedená konverzia sa síce dá urobiť aj priamo predrátkovaním obidvoch čipov priamo medzi sebou a následným vložením do pôvodnej pätičky. Tak to bude fungovať tiež, ale riešenie s takouto prídavnou doštičkou je omnoho elegantnejšie (netreba vyhnúť nožičky na čipoch a nepájkujeme priamo na vývodoch čipov oproti predchádzajúcej vete). Síce to potom priamo v prevádzke nikto nevidí, ale ten pocit že je to tam urobené naozaj kvalitne Vám už skutočne nikto nezoberie.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 4. 2020 16:27:18 #

trackback

04_2020 Blog, Notes.

04_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: