Oprava ATARI 1050, repair ATARI 1050.

By Administrator at apríla 23, 2013 00:40
Filed Under: Atari

Zakúpil som si ďalšiu disketovú jednotku ATARI 1050. Fajn, potešil som sa, chcel som si tú jednotku zohnať a teda keď sa mi to podarilo tak som bol rád. Prišla, otvoril som krabicu zapol, čítanie paráda, ale chyba lávky - pri zápise ani nepípla. Proste krokový motorček hlavu pekne odkrokoval pri formátovaní, ale zápis ani ťuk - ERROR 144. Vystavenie na nulovú stopu zbiehalo bezchybne, tam problém nebol. Prívody k hlavičke a vlastná zapisovacia cievka v poriadku - takže bolo jasné že sa nedostávajú zapisovacie údaje do hlavičky. A že je tam toho v schéme požehnane, práve v tejto časti schémy ...


Takže bola potrebná oprava, čo ma síce nepotešilo, ale čo už s tým. Po toľkých rokoch to má nárok.

 

Jedna vec je to opraviť a druhá vec ešte potom zlepšiť funkčnosť jednotky - napríklad tuningom chladiča. Menšia teplota = väčšia prevádzková spoľahlivosť. Ale o tom tuningu zase niekedy inokedy, dnes budem riešiť opravu disketovej jednotky - aby bola v poriadku.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Nastúpila príprava na opravu. Teda dal som si s tým načas, pretože prišiel Forever, potom som mal rozbehnuté iné akcie, robil som cartridge na RS232 atď, atď. Potom zase už prišlo poradie na Atariádu a tak som si povedal že sa nebudem siliť do termínu a opravu odložím na termín po Atariáde. A dobre som urobil, nič mi neušlo.

 

Zatiaľ som si podrobne naštudoval schému a podklady čo mám k ATARI 1050-ke, aj sa to zišlo. Vytypoval som si čipy ktoré by mohli robiť problém (integrovaný obvod CA3086 sa už síce nedá zohnať, ale nie je problém ho nahradiť zapojením 5x tranzistor BC507, pozri datasheet CA3086) a objednal som si v predstihu  GME základné čipy ako 74LS02, 74LS06, 74LS74, 74LS123 a tak isto aj výstupný tranzistor 2N4403 z ktorého ide zápis do hlavy FD mechaniky.

 

Tie drobnosti ma vyšli tuším na 3.- € (pätičky na čipy mám), takže čo sa týka súčiastok to naozaj nebola drahá oprava. Radšej som si zohnal všetko čo som mohol potrebovať dopredu, pretože neznášam ak stojím kvôli tomu že mi nejaký čip na skúšku práve chýba - to potom nie je robota, ale beh na dlhé trate. Takže radšej čakám až všetko potrebné mám k dispozícii a potom sa robí.


Ak by som sa bol držal toho čo tvrdí Atari 1050 disk drive field manual, tak by som mal najprv meniť obvod 74LS02 alebo je zlý priamo radič WD7493. Našťastie aj príručky sa občas môžu mýliť Laughing, obvod 74LS02 aj radič WD2793 sú v poriadku. Podľa manuálu ďalej kontrolovať U15=74LS123, U18=74LS74, U21=CA3086, Q1=2N4403, U17=7406.


____________________________________________________________

Literatúra vhodná na naštudovanie než sa sa pustíte do opravy ATARI 1050, príručky vrelo odporúčam:

 

Kto si chce pozrieť príručku Atari 1050 disk drive field manual, choď na link :

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-ATARI-1050.aspx

 

Kto si chce pozrieť  príručku Sam´s Computer Facts ATARI 1050, choď na link:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-ATARI-1050-3_4.aspx

_____________________________________________________

 

P.S.: použil som tu starý obrázok s ešte pôvodnými kondenzátormi, ale dúfam že to nevadí, len som na obrázku vyznačil o ktoré súčiastky sa pri ich výmene jedná:


Vymenené súčiastky - čip U17 a tranzistor Q1.


Nezdal sa mi priamo koniec určený na zápis, takže som začal poslednými dvomi súčiastkami čo by mohli podľa field manuálu robiť trable. Priamy zápis do hlavy mechaniky ide cez tranzistor Q1 = 2N4403 - stojí 0.04 € a aj cez obvod 7406, teraz je k dostaniu len vo verzii LS (tu to ale nevadí), stojí 0.61 €. No a ešte precízna pätička 14 pin, čo je tiež pár centov, ale tú som mal. Najväčšou "radosťou" bola výmena súčiastok. Ten tranzistor išiel pomerne dobre vybrať, nový som nechal  na dlhších vývodoch, miesta je tam dosť. Nesnažte sa ho nahradiť napríklad tranzistorom BC547, ten má podstatne menší povolený kolektorový prúd (BC547 I=0.1A, 2N4403 I= 0.6A) a asi by fungoval na hranici povoleného kolektorového prúdu. Keď sa dá zohnať pôvodný tranzistor tak nevidím dôvod vymýšľať tam náhradu. Sviňačina bola ale snaha vybrať von pôvodný čip 7406, na doske je označený ako U17. Nemám špeciálnu odsávačku, len digitálnu pájkovačku a ručnú odsávačku. Teplota nastavená na 320°C - držal tam ten pôvodný čip ako blázon, už som sa naozaj obával že zlikvidujem prívody k čipu, tak som to musel silne nahrievať. Nakoniec sa to podvolilo, osadil som pätičku a všetko fičí tak ako má.


Výrez časti zo schémy, aby bolo jasné v ktorej časti schémy sa pohybujem pri oprave:

 

 

A na konci snaženia bol už aspoň dôvod k radosti ...FrownSmileLaughing


 Takto to vyzerá po oprave, obrázok je pootočený o 90°:


                                                                                U17=74LS06

                                         tranzistor Q1=2N4403          čip U17 je už v pätičke

 


Vyzerá to tak, že pôvodný majiteľ nastrčil prívody z dosky ku hlavičke naopak a spôsobil skrat - a tým aj nevyhnutný koniec spomínaných súčiastok, inak sa to nemohlo stať. To naozaj dokáže urobiť iba neskutočný amatér. Bývalého majiteľa poznám - predal mi ju ako funkčnú. Z mne známych dôvodov jeho meno neuvádzam. Proste ak má niekto obidve ruky ľavé a ešte aj zatají skutkový stav - vychádza to len na jednu možnú osobu. Sám som sa tu podučil, niektorým nepoctivým a vychcaným gaunerom je lepšie sa v budúcnosti na hony vyhýbať. Už našťastie aktívne medzi nami nefiguruje.


Jedna vec je to zariadenie odložiť do poličky (niekto to zbiera aj v nefunkčnom stave, ja ale nie) a iná vec je tú jednotku ešte spokojne používať - teraz sa to už dá. Ešte bude nasledovať tuning chladiča, pretože ATARI 1050-ku chcem používať s pôvodným zdrojom, ale tá prevádzková teplota chladiča sa mi zdá pre trvalú robotu príliš vysoká a tak s tým hodlám v najbližšom čase niečo urobiť. Dobre si pozrite pôvodný chladiaci hliníkový plech - je tam dosť miesta na pridanie ďalších chladičov priamo na neho a tak teda poriadne zlepšiť chladenie celej jednotky - len treba počítať s rozmiestnením konektorov a aj miestom pre kondenzátory - proste aby sa to navzájom nepobilo ...

 

Ale ako som už povedal - o tom zase niekedy inokedy v inom článku.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:10 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: