Oprava - mazačka Eprom - EREPROM-01. Part1.

By Administrator at apríla 19, 2016 17:23
Filed Under: Non-Atari

Tento víkend som zohnal veľmi lacno mazačku EREPROM-01. Funguje - akurát časovač bol v háji. Trubica svietila, akurát to "nečasovalo", svietila do blba po stlačení štartu. Svietila a  - jednoducho nevypína po nastavenom čase. (Blbý časovací kondenzátor = veľký zvod.) Dá sa to opraviť ? Dá, nič zložitého, pre istotu som menil obidva elektrolyty, jeden má kapacitu 470uF, druhý - časovací má kapacitu 1500uF. Takže sa bude "trošku rozoberať" aby sa dala previesť potrebná oprava. Síce už jednu takúto mazačku doma mám, ale má už poriadne "vybehanú" trubicu, pritom stále ju dokážem zapáliť a funguje. Popíšem ako sfunkčniť obidve mazačky - a nepotrebujete na to ani schému zapojenia (ktorú nemám ani ja).

 

Oprava číslo 1:


 

Nezabúdajte na to, že zariadenie je z roku 1993, teda už má naozaj nárok na výmenu elektrolytov. Ostatná elektronika v nej funguje bez najmenších problémov. Pri tejto príležitosti je dobré pripomenúť že napájanie beží z jednosmerných 12V/500mA nestabilizovaných. Prečo nestabilizovaných ? Nuž preto lebo inak sa nezapáli oblúk v trubici. Proste pri štarte je tam skoro 18V, po zapálení oblúku napätie krásne klesne na potrebných 12V. Takže neskúšajte to napájať 12V stabilizovaných - určite to nenabehne.

 

Ďalšia zvláštnosť je tá, že napájanie má v stredovom kolíku zem a na obvode +, teda pozor na polaritu použitého zdroja ! / Toto je "špecialita" firmy ELNEC./


 

Pre to aby sme sa dostali k doske elektroniky treba odšróbovať 4 šróby. Postupujeme opatrne aby sme nerozbili trubicu, ktorá je v podstate najdrahšou časťou celej mazačky. Tu je použitá 4W Ultra violet trubica s označením 4W/G4T5.


 

Kondenzátory potrebné na výmenu sú tie dlhé modré "fľaše". Naľavo 1500uF, napravo 470uF. Aby sme sa dostali na spodnú stranu plošného spoja treba ešte odšróbovať 4 distančné stĺpiky a odmontovať prichytenie napájacieho konektoru, čo sú zase dva šróbiky aj s matičkami. Ten napájací konektor sa potom dáva naspäť naozaj blbo, teda vlastne matičky na jeho prichytenie na pôvodné miesto, majte poruke zmagnetovaný malý šróbovák, rýchlo zistíte že ho budete na nasadenie matičiek naozaj potrebovať.

 

 

Tu už potom vymeníme kondenzátory za nové, dáme pozor na správnu polaritu, stačí ak kondenzátory budú na napätie 25V, tie čo som mal doma boli na vyššie napätie - 63V. Proste čo bolo doma, prispôsobil som to, miesto tam je. Následne som to zase poskladal, trimrom nastavil výsledný čas časovača na potrebných 15 minút /ak to dáte na 13 minút tiež sa nič nestane, malo by to stačiť na dobré vymazanie Eprom, ja tie 2 minúty dávam navyše pre dobrý pocit/.

 

 

A keď  je to skompletované tak to môžeme pustiť - funguje, časuje, po 15 minútach vypne. Síce by to mohlo už byť v elektronickom dôchodku, ale je v takej kondícii, že určite ešte pekných pár rokov poslúži svojmu účelu. Táto konkrétna mazačka dokáže naraz vymazať 5 kusov Eprom pamätí.

_______________________________________________________________________________

Oprava číslo 2 (druhá mazačka):

 

Moja "stará" mazačka - hore.

Moja "nová" mazačka - dole.

 

Na začiatku som spomínal že už naozaj dlho mám jednu takúto mazačku doma (23 rokov ...)  zo starou, už pomaly nefunkčnou trubicou. (požičal som ju, maník pripojil vlastné napájanie a rovno tvrdých 18V - vraj to krásne bežalo (načo som mu k tomu dával origo zdroj fakt neviem) - áno, jemu to možno bežalo, ale po návrate zariadenia ku mne domov si to už ani nepíplo ...  Takže som to skúsil oživiť (s originálnym zdrojom to len paberkuje, proste nedokáže ju už vybudiť). Preto som na to išiel od podlahy - napájanie je zvonka zdrojom 17.5V, ktorého výstup je trochu upravený k obrazu môjmu (ntb zdroj 17.5V je z nejakého starého Compaqu) - nasleduje 6x 1N4001 v sérii a z toho ide napájanie do mazačky. Posledné štyri diódy sa dajú skratovať tlačítkom.

 

 

Ako to teda funguje ?

 

Len pripomeniem, že s originálnym zdrojom mi to už proste odmietalo nabehnúť, teda = po smrti. Čiže nevyhnutne nasledovala táto resuscitácia:


Ak treba naštartovať trubicu tie 4 diódy skratujem tlačítkom, stlačím aj Štart - mazačka vtedy dostane napätie cca 16.2V, trubica zapáli a potom pustím obidve tlačítka, teraz už tých cca 13.5V napája mazačku keď trubica svieti čo bohate postačuje. Jediná nevýhoda - pri štarte treba mať zároveň stlačené obidve tlačítka, teda na EREPROMe a a aj na tomto prípravku. Ak by som to takto neurobil, tak tá trubica je už dávno na vyhodenie, takto mi slúži spokojne ďalej - ide takto už cez 7 rokov a nabehala za tú dobu určite dobre viac ako 100 hodín. A stále funguje.

 

Zapojenie je klasika - na kúsku univerzálky, pretože je to pre mňa a tu je funkčnosť dôležitejšia ako vzhľad. (Tie diódy by sa dali schovať dovnútra a podobne, ale takto je to zase dobre odstupné - keby niečo ...) Konektor napájania do EREPROM je taký, že sa nedá opačne zastrčiť do doštičky, teda tu prepólovanie napájanie naozaj nehrozí. Doštička je prilepená obojstrannou samolepkou, toto nepoškodí vlastné zariadenie. Vtip bol v tom, že mazačka prestala pracovať v najmenej vhodnom okamžiku (samozrejme to bolo cez víkend kedy nič nezoženiete) a tak som narýchlo "zbúchal" toto zapojenie a ako býva zvykom náhradné riešenie sa onedlho stalo riešením trvalým ... a popísal som to len vďaka tomu že som teraz zohnal lacno ďalšiu mazačku a tam som menil tie elyty, preto som sa dokopal napísať aj o tomto riešení.

 

 

(A teraz to už ani nemusím riešiť, pretože mám ešte jednu v 100%-nom stave, viď oprava č.1)

_____________________________________________________________

22.11.2016

Nakoniec som ešte robil pár záberov, recap tretieho kusu ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/Mazacka-Eprom-EREPROM-01-Part-2.aspx

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:11 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: