Oprava - repair - monitor LCD Samsung Syncmaster 940BF.

By Administrator at novembra 09, 2011 01:40
Filed Under: Non-Atari

Po dlhšej dobe sa mi objavilo zase niekoľko LCD monitorov na opravu, tak teda idem opravovať ...

 

Zase raz jeden pokazený 19" monitor LCD Samsung Syncmaster 940BF, proste nebeží. Zase sa rozoberalo a opravovalo. Prvotný odkaz bol ten - ak sa to nepodarí, tak to ide do zberného dvora. Ako sa ukázalo, bolo to trošičku predčasné a náklady s tým spojené nepresiahli čiastku 1.5 Euro - samo sebou bez práce.

 

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Prístup na rozoberanie celkom dobrý, bez problémov.

 

 

Kryt zložený, ešte treba odpojiť prívod k čelnému ovládaniu monitora.

 

 

Nasleduje odpojenie napájania trubíc.

 

 

Odpojí sa ďalšia kabeláž a máme pred sebou elektroniku a napájaciu časť. Ešte treba dostať von zdrojovú dosku a predpoklad o zlých kondenzátoroch sa potvrdil. Tu je pekne vidieť ochrannú fóliu čo kryje plošný spoj zdrojovej dosky. (Vpravo.)

 

 

Máme vonku zdrojovú časť, nafúknutý kondenzátor je druhý v poradí odzvrchu, myslím si že aj pri takejto fotografii sa to dá rozoznať. Ako to už býva, ak nie je poriadku jedno z výstupných napätí tak monitor odmieta komunikovať a máme doma "mŕtvolku". Tak som  pre istotu menil aj ďalšie kondenzátory, keď to už bolo otvorené, netreba šetriť tých pár centov. Je to 5 kondenzátorov, ich hodnoty kapacít a hodnoty povoleného napätia sú uvedené priamo v obrázku. Ďalšie obrázky sú vo väčšom rozlíšení, aby bolo vidieť o čom je reč a nebolo treba k tomu lupu.

Ideálne je používať kondenzátory na povolenú pracovnú teplotu 105°C, predsa len je v pracovnom priestore zdroja teplejšie ako býva zvykom a tak trvanlivosť kondenzátorov pri vyššej teplote je nižšia. V tomto zdroji je o poznanie menej kondenzátorov ako v zdroji pre monitor Belinea.

 

 

Použil som "zásoby", boli to kondenzátory zakúpené pred časom, ale ešte nepoužité. Tu už prišlo k výmene kondenzátorov za iné.

 

 

Keď už to bolo vonku tak si pozrieme aj spodnú časť zdrojovej dosky, kondenzátory sa dajú dobre vybrať a nahradiť novými, nezabudnite dať naspäť ochrannú priesvitnú fóliu, ktorá kryje spodnú stranu zdrojovej dosky.

 

 

Potom nasledoval opačný postup, pekne-krásne som monitor postupne zase poskladal a zapol, výsledok?

Tu je:

 

 

Zase jedna oprava s minimálnymi nákladmi, dotyčná dáma bude mať radosť že ušetrí peniaze na niečo iné a ja som rád že sa podarila dobrá vec a jedno zariadenie, ktoré už bolo na vyhodenie sa môže ešte používať. Ako ste si určite všimli, zatiaľ ani raz nebolo treba vymeniť kondenzátor hneď za sieťovým usmerňovačom, je na ňom plné usmernené sieťové napätie - cca 324V/DC. Tie zatiaľ prežívajú aj v iných zdrojoch pre monitory v pohode a v dobrej nálade ...

_________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:09 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: