Pamäte 1_5. Memory SRAM, DRAM.

By Administrator at apríla 11, 2010 01:30
Filed Under: Atari

 

Dnes venujem pár riadkov statickým pamätiam SRAM a dynamickým pamätiam DRAM. Statické pamäte nevyžadujú obnovovanie dát, bez problémov sa dajú údaje zálohovať záložným akumulátorom (batériou). U dynamických pamätí je potrebný refresh, t.j. oživenie obsahu, pretože inak sa obsah stratí. Oživenie sa deje čítaním adresy každých x milisekúnd, pričom x môže mať rôzne hodnoty - napríklad 2, alebo 4. Kvalitné dynamické pamäte ale bez refreshu udržia obsah aj niekoľko sekúnd - v ATARI to spôsobuje problém - vypnete počítač, chvíľu počkáte a po zapnutí sa objaví pôvodný stav - jav dosť častý, zvyčajne sa ho darí odstrániť tak, že sa použije jedna pamäť od iného výrobcu a potom je to O.K. Pamäte majú rozličnú veľkosť a tak ich používame podľa potreby a v rozličných kombináciách.  Pre nás sa dajú použiť DRAM pamäte, ktoré majú refresh 7bitový, sú pamäte čo používajú refresh 8bitový - tie sa u nás nedajú použiť! Postupne prídu na rad aj iné typy.

Predovšetkým je potrebné si uvedomiť zásadný rozdiel medzi dynamickou (DRAM) a statickou (SRAM) pamäťou. DRAM je v istom zmysle kompromisom medz rýchlosťou, hustotou a malou spotrebou. Pamäťová bunka u DRAM je tvorená jedným tranzistorom typu MOS, ktorý k udržaniu informácie potrebuje v pravidelných intervaloch obnovovať náboj na riadiacej elektróde (refresh). Pamäte SRAM toto obnovovanie (refresh) nepotrebujú. Ak sa držíme klasických pamätí napr. DRAM - 64kx1, 64kx4, 256kx1, tak nám stačí vedieť len rozloženie pinov (vývody IO), aby sme vedeli merať, alebo postaviť prídavnú pamäť.

Pretože je dostupných hodne typov pamätí tak som sa rozhodol väčšinu datasheetov stiahnuť a nechávam na čitateľovi aby si potrebné datasheety stiahol sám z webu - ďakujem za porozumenie.

_______________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

12. 4. 2010 9:05:01 #

dzejar

uzitocne info, vdaka

dzejar Slovakia |

12. 4. 2010 17:12:53 #

Admin

Dúfam, že aj ďalšie informácie o pamätiach na blogu niekomu pomôžu.

Admin Slovakia |

6. 10. 2018 15:52:44 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: