Plotter Cable (RS-232), Compatible for HP Plotter 7470/7475A.

By Administrator at septembra 18, 2013 00:24
Filed Under: Non-Atari

Chcel som pripojiť svoj "nový" plotter Iwatsu SR-10 na počítač cez sériový port. Na strane počítača je 9 pinový konektor, na strane plotteru je 25 pinový. Originál káblik nebol k dispozícii, bolo ho potrebné urobiť. Najprv to vyzeralo tak že postaviť káblik bude jednoduchá záležitosť. Nebola.

 

Plotter Iwatsu SR-10


Skúšal som všetko možné, logika nepomáhala, nakoniec som predsa len našiel prepojenie, ktoré vyhovuje a funguje.


 

Stačia pritom v skutočnosti iba 4 vodiče, ak máte 6 vodičov, môžete pripojiť  aj ďalšie dva vodiče, ale ako som už písal, funguje to aj v štvorvodičovej verzii. Prepojovací káblik je zapojený trošku odlišne od toho čo by sme očakávali ak používame RS-232 protokol, ale to je normálne, prečo jednoducho ak sa to dá zložitejšie, nie ?

Takže na schéme je uvedené zapojenie kábliku pre počítač COM port (9 pinový Canon, samička) a plotter (vždy 25 pinov Canon, samček), štandartne dĺžka použitého kábliku býva 3 metre (10 feet), spokojne ale môže byť dlhý až 15m - to by malo naozaj dosiahnuť "všade" a funguje aj pod "najvyššiou" rýchlosťou 9600Bd. Pri použití nižších rýchlostí môže byť káblik ešte dlhší, ale asi nechceme mať plotter pripojený v inej budove ...


V spodnej čast obrázku je prepojenie počítač COM port (25 pin Canon, samička) na plotter (25 pin Canon samček).

V dnešnej dobe asi tých záujemcov o pripojenie plotteru veľa nebude, nakoniec ako som sám zistil na webe o plotteri Iwatsu SR-10 nie som schopný nájsť nič čo by stálo za zmienku, proste "vákuum". Teda strýčko Google hodil odkaz hneď na moje stránky, ale to mi veľmi nepomohlo, že ... Plottre (nie rezacie) sa dostali na vývojový stupeň dinosaurov - už skoro vyhynuli. Je to ohrozenejší druh ako staré 8bity ... tie prežili dlhšiu dobu a stále prežívajú.


Nasledovalo ďalšie "martýrium", nastaviť správne parametre, káblik je jedna vec, parametre druhá ... Na plotteri som nastavil rýchlosť 9600 Bd, ostatné nastavenia - údaje sú potom priamo v bat súbori, ktorý vyzerá nasledovne (skúšal som to na PC pod win XP, samozrejme treba nastaviť správne parametre aj na plotteri, proste správne na ňom prepnúť switche):

(musí existovať adresár c:\Plotter a v ňom súbor plotter.bat + testovací súbor test.plt, pričom test.plt je nejaký hpgl súbor, pozor nie typu hpgl2, plotter Iwatsu SR-10 je kompatibilný iba zo starším hpgl !

obsah súboru plotter.bat:
___________

c:
cd
cd\.
cd Plotter
mode com1 baud=9600 parity=E data=8 stop=2 to=off xon=off odsr=off octs=off dtr=on rts=off idsr=off

copy %1 com1

___________

Spustenie tlačenia sa následne vyvolá príkazom:



plotter test.plt

No a to je vlastne všetko ..., plotter vytlačí obrázok.


Kto nechce súbor "ťukať" priamo na klávesnici, má tu zazipované súbory plotter.bat, test.plt - vykreslí na A4-ku malý trojuholník a columbia.plt, čo je raketoplán, pozor, tu už musíme mať k dispozícii 8 farebných pier ! Nechcem zabiehať do väčších podrobností, ale kto rozumie formátu hpgl nemá problém priamo v súbore prestaviť kreslenie iba na jedno pero ...


V prípade tlačenia obrázku Columbie použijeme príkaz: plotter columbia.plt


plotter.zip (12,80 kb)

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:20 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: