Power supply problem SIO2SD. Power supply problem SIO2SD + floppy drive.

By Administrator at apríla 21, 2015 17:30
Filed Under: Atari

Dnes sa chcem pozrieť na jeden problém, ktorý sa zanedbáva a potom vznikajú zbytočné problémy a čítam o tom aj v dnešnej dobe na webe. Síce to tiež nerieši absolútne všetko, ale 99% vecí v danom  prípade určite. Tí, ktorí už zapojenie používali sa určite niekedy s týmto problémom stretli. Samozrejme sa to týka aj iných periférií, ktoré nahrádzajú pôvodnú disketovú jednotku. Dnes SIO2SD je tu iba ako modelový príklad.


Ale poďme poporiadku - pri napájaní iba SIO2SD vzniká tiež taký úbytok, že napokon na zariadení SIO2SD je možno iba cca 4.3V čo je tak-tak aby to ešte fungovalo. Takže bacha, zoxidované prívody a dlhé káble = najväčší nepriateľ správnej funkcie SIO2SD. Stabilizátor pre 3.3V pre SD kartu potrebuje pre prácu najmenej 4.3V a ak mu zostane na stabilizáciu rozdiel iba 1V a menej  = problémy (a veľké). Takže občas treba zobrať multimeter a merať, nestačíte sa diviť  - malo by to fungovať ! Nemusí ...


Zoberme si ako príklad klasický 3 stopy (90cm) dlhý káblik, prerobený pre SIO2SD.

 

 

Pre info: prikladám tabuľku kde je jasne napísané, že tých 4.3V je spodná hranica dokedy použtý stabilizátor ešte výstupné napätie stabilizuje.

 

 

Teraz si popíšeme stav kedy je to s napätím ešte horšie - ak použijeme v ceste ešte aj disketovú jednotku, ako príklad pripojím disketovku Atari XF551. v ceste budú celkom 3 konektory (prepoje samček - samička), teraz už napájacie napätie zariadenia naozaj môže padnúť až pod túto úroveň (zariadenie má vlastný odber x prechodový odpor ..., Ohmov zákon nepustí Sealed) a potom nám všetko na zbernici SIO2SD a priamo na SD karte krásne cvičí v rozsahoch, ktoré nie sú garantované a teda už ani nie je dôvod na prekvapenie prečo to celé prestáva fungovať.


Suma sumárum:Ak je napájací kábel dlhší a teda ide sa cez ďalšiu dvojicu konektorov, málokedy to funguje, úbytky napätí sa nám pekne-krásne sčítajú a máme po vtákoch ...

 

 

Zvláštna situácia nastáva u" samovrahov", ktorí zapoja 2x disketovú jednotku a ešte aj SIO2SD, potom je už 5 konektorov v ceste, tak tu pomôže už iba posledná možnosť ktorú uvádzam na konci článku (vlastný zdroj pre SIO2SD.)

 

Pomoc ? - je niekoľko možností:

- očistiť a napružiť kontakty ako na počítači, tak aj skontrolovať napruženie v konektoroch (použiť sprej na očistenie kontaktov, niečo na spôsob Kontoxu), predsa len 30 ročná oxidácia vie narobiť problémy, nezabudnite že sa tu robí s nízkym napätím, toto tú oxidáciu samo osebe neprerazí ...

- použiť krátke prepojovacie kábliky (ja používam iba 30cm dĺžku) a tiež je po problémoch
(proste 30cm z disketovky do počítača a ďalších 30cm do SIO2SD, teda spolu 60cm, normálne je ale tá dĺžka niekedy aj =1.5-1.6m !)
(všimnite si že ani originálne SIO2SD nepoužíva dlhý káblik)

- napájať SIO2SD z vlastného 5V zdroja, tiež som odskúšal, naprosto bezproblémové, pretože potom bežia o vodičoch iba data, toto riešenie pomôže vždy


Viem že som už o tom kedysi dávnejšie písal, ale ako tak pozerám, málokto to čítal ... Opakovanie = matka múdrosti, dúfam že to platí aj v tomto prípade.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:41 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: