Prečíslovanie FD jednotky Atari XF551. Renumbering drive unit Atari XF551.

By Administrator at októbra 06, 2018 15:55
Filed Under: Atari

 

Niekedy sa vyskytne potreba disketovú jednotku Atari XF551 "prečíslovať", t.j. zmeniť defaultné nastavenie jednotky na iné číslo - iste si pamätáte že je k dispozícii prečíslovanie disketovej jednotky Atari 1050. Takže - dá sa to urobiť aj na XF551 - štandartne sa to dá v rozsahu D1÷D4 (s pôvodným firmware), potom existuje možnosť po zmene firmwaru použiť rozsah čísel pre disketovú jednotku D5÷D8. Lenže táto jednotka je v tomto dosť "fikaná" a je možné rozsah nastaviť aj v iných hodnotách - a tom budú dnešné 8kB súbory určené na napálenie do Eprom typu 2764. Netvrdím že sa to dá vždy využiť, ale nakoniec ak je to k dispozícii tak sa to oplatí spomenúť.  Ale čo si tam naozaj dáte - tak to je zase len a len na Vás.

 

Všetky uverejnené binárky tu v tomto článku sú opatchované verzie OS pre Atari XF551 (patch Bob Woolley) - jediná zmena v ďalších binárkach je rozsah možných čísel ktoré sa na jednotke dajú nastaviť, dal som to priamo do názvu aký rozsah číslovania je k dispozícii - myslím si že takto je to prehľadné a jasné na používanie. Ak niekomu nehovorí nič patch - je to opravná časť, ktorá napravuje chyby v pôvodnom súbore.

No a čo sa týka zmeny rozsahu číslovania disketovej jednotky - jedná sa o zmenu obsahu na adrese 95(hex), kde sa zmení obsah práve tohoto bytu, nakoniec je to poznačené  aj v komentovanom výpise ROM verzie 7.7 (komentár previedli Poliaci). Ja som to už len uľahčil a predpripravil jednotlivé súbory, čiže je to už pripravené priamo na napálenie do Eprom pamäte.

 

___________________

Range: D1:÷D4:

ROMXF551_Ver7_7_patch_D1_D4.bin (8,00 kb)

Jediná binárka z ktorej sa dá nabootovať (pretože len tu je k dispozícii bootovateľný D1: drive). Táto binárka už bola uverejnená, dávam ju tu znova len z toho dôvodu aby bolo jasná postupnosť. (Je to ten istý súbor aký treba pre použitie TEAC FD-55BR ako náhradnej FD jednotky, čiže tu sa skutočne nič nezmenilo.)

___________________

Range: D2:÷D5:

ROMXF551_Ver7_7_patch_D2_D5.bin (8,00 kb)

No boot drive !

___________________

Range: D3:÷D6:

ROMXF551_Ver7_7_patch_D3_D6.bin (8,00 kb)

No boot drive!

___________________

Range:D4:÷D7:

ROMXF551_Ver7_7_patch_D4_D7.bin (8,00 kb)

No boot drive!
___________________

Range:D5:÷D8:

ROMXF551_Ver7_7_patch_D5_D8.bin (8,00 kb)

No boot drive!
___________________

 

Nastavovanie sa deje klasicky - na zadnej strane disketovej jednotky.

 

 

Podľa toho ktorý firmware s uvedeným rozsahom prečíslovania FD jednotky použijete - tu potom platí nasledovná tabuľka pre nastavenie správneho čísla drivu, čierna ploška značí nastavenie "cuplíku" switchu do uvedenej (t.j. čiernej) polohy, alebo inak povedané - jedná sa o binárny kód pre 2 spínače:

 

 

Vlastné 8kb binárky v skutočnosti obsahujú len 4kB kód firmware vo svojej spodnej časti, horných 4kB Eprom neobsahuje žiaden pracovný kód. Šikovnejší jedinci si tak môžu skombinovať a napáliť do jednej Eprom 2764 dva obsahy a prepínať navzájom medzi nimi. Toto riešenie ale nie je cieľom dnešného článku, len pripomínam že sa to dá aj takto riešiť.

 

 

Opatchovaná verzia firmware 7.7 je vhodná pre všetky Atari XF551 (chodí tak isto v PAL a aj v NTSC systémoch, netreba používať rozdielnu Eprom) a rieši mnoho problémov pôvodného firmware 7.7, rozhodne ju odporúčam používať, štandartne pre použitie sa jedná o prvý uverejnený súbor v tomto článku. Ak teda máte otvorenú XF551 - rozhodne si tam dajte Eprom typu 2764 s obsahom ROMXF551_Ver7_7_patch_D1_D4.bin - sami uvidíte že sa použitie FD jednotky ATARI XF551 mnohonásobne zlepší ! (Aj po zmene hustoty založenej diskety sa FD jednotka dokáže spamätať a načítať správne obsah založenej diskety - a to vôbec nebolo funkčné v pôvodnom firmware OS.)


Občas boot s týmto opatchovaným firmware ver 7.7 prebehne s hláškou Boot error, načo sa následne jednotka prepne do správneho režimu žiadanej hustoty a následne už prebieha boot tak ako má. Takže ak toto uvidíte na obrazovke všetko je O.K, len jednotka interne prepína na správnu hustotu. Reklamácie prečo je to práve takto urobené posielajte Bobovi Woolleymu - bacha, nemyslím to vážne ! - skôr mu patrí veľké poďakovanie za to že vôbec dokázal vyriešiť problém správneho prepínania hustoty, pretože práve toto bola najväčšia boliestka pri požívaní Atari XF551 - nezabúdajme na to že Bob Woolley vyriešil problém prepínania hustoty bez pomocného mikrospínača ktorý v spolupráci z firmware dokáže detekovať nanovo založenú disketu (presne takto funguje firmware Hyper-XF). Puristi nech odpustia, ale nejde mi tu použiť slovo detegovať ... občas tie novotvary sú fakt desné a nestráviteľné. Aby som bol spravodlivý - s touto hláškou tak isto bootuje aj Hyper-XF operačný systém ak je spúšťaný z jeho interného menu a S.Dorndorfovi za to tiež nikto nefrfle ... skôr si myslím že obidvaja posúdili že takýto boot bude asi tým najlepším riešením v danej situácii.


Dôležitá je tu len jedna vec - že jednotka správne nabootuje a je funkčná !

 

V našich končinách asi nebude veľa majiteľov čo by toto riešenie nastavenia prečíslovania jednotiek v dnešnej dobe využili (a reálne aj potrebovali), s tým asi naozaj nič nenarobím, ale možno tomu kto sa rád vŕta v starých disketových jednotkách Atari sa to predsa len môže hodiť. Pre ostatných je to zaujímavosť ako sa dá v tejto jednotke "šíbovať" s číselnými nastaveniami.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:58:59 #

trackback

10_2018 Blog, Notes.

10_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: