Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 2.

By Administrator at marca 26, 2022 18:30
Filed Under: Non-Atari

 

Konečne ! Po dlhej, dlhej dobe som vytiahol na denné svetlo PC ktoré som pred časom kúpil (ešte minulý rok, nič extra čo sa týka výkonu - je to iba obyčajný a pomalý Celeron 433MHz, 384MB RAM a Win98ME). Aby bolo jasné - práve takúto mašinku som chcel (bonusom na testovanie navyše sú nainštalované WinME, nemusím ich teda inštalovať čo slušne ušetrilo môj čas), teda aby to nebežalo príliš rýchlo, ale zase nech to nie je celkom pomalé, k dispozícii je celkove 6x USB port čo je naozaj hodne / je tu totiž pridaná doska pre 4x USB port/ a hlavne má v sebe potrebný paralelný port (ten sa hodí nielen na programátor PREPROM-02). Kontrola HDD ukázala že systém je celkom čistý, zbytočnosti som z disku vyhádzal (bola tam staršia verzia Office, nejaké štandartné hry, následne som potom ešte samotný HDD prehnal na inom stroji cez antivír), teraz je to pri štarte už aj adekvátne rýchle. Pretože mám doma programátor PREPROM-02 tak som sem ovládací program "natiahol" a nainštaloval. Program (je k dispozícii na stránkach elnec.sk), má označenie pg4uwarc251.exe, je to verzia ktorá beží pod Windows - od 32 bit po 64 bit a je to posledná verzia ich programu čo ešte podporuje spomínaný programátor PREPROM-02.


Pre záujemcov pridávam poslednú verziu programového vybavenia pre DOS:

Link na download DOS-ovej verzie (pg4uarc.exe):

Preprom-02 last DOS ver.

 

Link na download software pre ostatné typy Windows (Win SE, Win ME, Win 2000, Win XP, Win7):

Preprom-02 win32/64

(Inštalačka má 25.4MByte, po rozbalení na disku zaberie cca 75.5MByte.)

Poznámka: Ak používate aj modul x48 tak treba použiť pre prácu OS Win 98SE.

_____________________________________________________

Doplnok 29.04.2022:

Na týchto OS som to osobne otestoval, program beží bez problémov, len ako som už spomínal treba mať na počítači k dispozícii paralelný port, v dnešnej dobe to už taká samozrejmosť nie je. Ešte dodám že táto posledná verzia programu pre PREPROM-02 pochádza z roku 2008, t.j. odvtedy už prešlo pekných pár rokov. Win verzia programu poskytuje na displeji naozaj hodne údajov a oproti DOS verzii je skutočne o poznanie komfortnejšia.


Otestované na PC - Celeron 433MHz/384MB RAM:

- Win ME

- Win 2000

- Win XP

a na druhom PC - Celeron 2.66GHz/2GB RAM:

- Win 2000

- Win XP

- Win 7/32bit


 Na obidvoch počítačoch s uvedenými OS bol program naprosto funkčný - len pozor ak máte aj modul x48 tak ten beží s uvedeným programovým vybavením iba pre WinSE a WinME !, nefunguje pod WinNT a WinXP. Pod DOS-om funguje uvedený modul x48 naprosto bezproblémovo.

____________________________________________________________

Je jasné že na začiatku som to skúšal na spodnej hranici kde to dokáže uspokojivo fungovať (Celeron 433MHz), programátor tu beží a funguje výborne. Spomeniem jednu príjemnú vlastnosť programu, dokáže rozdeľovať obsahy Eprom na potrebné Lo a Hi byte , alebo lepšie povedané Odd a Even /napríklad vhodné pre OS Atari ST/ - nielen pre 2 kusy Eprom, ale aj pre 4 kusy, čiže ušetrí práce ktoré by boli potrebné vynaložiť v tomto smere. Tak isto dokáže programovať Eprom pamäte ktoré majú 16-bitovú datovú zbernicu. Priznám sa že vo Win verzii sa s programátorom pracuje predsa len prívetivejšie ako pod DOS-om - je tu viac údajov k dispozícii naraz na obrazovke čo je vo výsledku aj prehľadnejšie.


Prvotná voľba nastavenia - PREPROM-02.

Ako vidieť, táto verzia programu už podporuje celkove 22 rozličných programátorov.

(Dôležité je že ten môj je medzi nimi ... Smile)


Programátor nájdený, zahájená vzájomná komunikácia.

 

Ukážka načítania Eprom typu 27128.

 

Takže som programátor rozbehal nielen pod DOS-om, ale aj pod Windows. Paralelný port je nastavený do režimu SPP. Použitý HDD v PC má veľkosť "celých" 40Gbyte, na dnešnú dobu kapacita úsmevná, ale tu to naprosto postačuje. USB konektivita je vec výborná, prenosy fungujú ostošesť. RAM používa 3 kusy pamätí, teda konkrétne 3x 128Mbyte = 384MByte čo je tu dostatočná hodnota. WinME sú teraz naozaj "oholené" od všetkých zbytočností - takže sú prekvapivo svižné i keď samozrejme bežia na HDD. Jediná vec - potreboval by som základnú dosku premiestniť do menšej skrinky, klasická PC bedňa je naozaj veľká "krava" a zaberá neskutočne veľa miesta - preto som aj dlho otáľal s tým aby som to konečne vytiahol na svetlo sveta von a niekde i keď len na skúšku umiestnil. Dnes som proste už nevydržal a previedol som na stole dočasné a pritom veľké manévre. (Takže zase mám čo zháňať, mini bedňu.) Kompletný stroj + klávesnica + myška + 17" LCD monitor ktorý má v sebe reproduktory ma vyšiel na 30.- Euro čo je podľa mňa adekvátna cena, mini bedňa asi bude drahšia ... akurát doska nie je mini ITX, takže to nebude také jednoduché. Na počítači všetko funguje tak ako má, je tu aj napaľovačka CD ROM a DVD mechanika + program Nero, možno to dokáže na najnižšej rýchlosti zápisu aj napaľovať - ale toto som neskúšal, nepotrebujem to.

Záver ?

Asi si tento programátor nechám, pod Windows vie toho prekvapivo veľa. A stále je to alternatíva pre Epromy  - ak by mi odišiel programátor TL866.

____________________________________________________

28.03.2022

Prikladám zoznam priamo podporovaných obvodov (stačí na to samotný programátor PREPROM-02), na konci textu je zoznam statických RAM ktoré dokáže priamo otestovať (bez ďalších podporných dosák):

PG02DEV_igi.txt (66,46 kb)


Zoznam všetkých podporovaných obvodov - pri použití dodatočných prídavných modulov s PREPROM-02:

PG02DEV.TXT (475,61 kb)

Tu je tých možných prídavných modulov neskutočne veľa, takže toto už znižuje v dnešnej dobe použitie na iné veci ako na napálenie Eprom na minimum. /Prídavné moduly sú ťažko dostupné - a ak sa v dnešnej dobe zoženú - a sú naozaj drahé a ich cena vo výsledku by programátor neskutočne predražila, toto proste nie je dobrá cesta./ Má doma súčiastky a doštičku plošného spoja pre modul 008, možno ho časom postavím - i keď s Eprom 2708 určite nič nehodlám stavať.

___________________________________________________________________

Prvá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02.

Tretia časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 3. Iné PC.

Štvrtá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 4. Modul 008.

Piata časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 5. Káblik PREPROM-02 to PC.

Šiesta časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 6. Zrýchlenie programovania.

Siedma časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 7. Možnosti modulu x48.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

11. 4. 2022 16:36:52 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: