Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 4. Modul 008.

By Administrator at marca 20, 2023 14:05
Filed Under: Non-Atari

Konečne som sa rozhýbal a postavil som si doma modul 008 určený pre PREPROM-02 (je funkčný aj pre PREPROM-01, len osadenie nožičkami na spodnej strane 008 musí byť pre 28-pinový "podvozok"). Doštička plošného spoja už dosť dlho zohrievala šuplík - bolo načase prevetrať zásoby a začať samotnú stavbu. Doteraz som akosi na to nemal čas, až teraz nastala pravá chvíľa. Všetky súčiastky boli doma - až na jednu jedinú - stabilizátor 79L05, ten som kupoval.


Modul 008, ZIF pätičku som neosadil ale dal som sem takéto "nadstavbové" piny, mám teraz väčšiu variabilitu ako sem dostať Eprom 2708. Síce sa zväčšila stavebná výška ale ničomu to tu nevadí a môžem ďalej experimentovať. Takto zvolené riešenie umožňuje založiť Eprom na 3 možné spôsoby.


Teraz som schopný nasadiť Eprom 2708 priamo do tohoto medzikusu (teda keby bolo treba ...) a to aj bez potreby mať k dispozícii ZIF pätičku. Tranzistory som použil typ BC327, použité tantaly sú na 35V, IO sú v precíznych pätičkách, IO 7406 je tu nahradený typom 74LS06. Na mieste C5 je použitá keramika 33nF /v RLC testeri overené - skutočne je to presných 33nF/. Použité Schottky diódy v zapojení - všetky sú jednotný typ - a to BAT85. Čip 555 je NE555, pretože ten je schopný dodať potrebný prúd, na jeho mieste by som nepoužíval CMOS verziu CM7555.


Použitá indikácia LED:

žltá LED: -5V

červená LED: +12V

zelená LED: napájanie

 

Nasadená originálna TESLA ZIF pätička, pri pohľade na ňu si uvedomujem že do nej by ste úzke DIL čipy nenarvali ani s kladivom. / Netýka sa to samozrejme čipu 2708, myslím tým ak sa použije v inej aplikácii./ A stále je tu jeden problém - ZIF pätička má celých 28 pinov namiesto nám potrebných 24 ... jednoducho treba osadiť EPROM nadol na doraz až k páčke, horné 4 piny pätičky potom zostanú voľné.

 

No a keďže sa sem dá zasunúť aj iná "výzbroj" tak sem ide bez problémov

osadiť aj potrebná (a dostupná) 24 pin ZIF pätička - tu všetko priamo sedí,

nič nám neprebýva a netreba tu nič kontrolovať.

 

Domáca úloha mať k dispozícii napaľovanie Eprom typu 2708 aj na inom programátore ako USBprog je takto splnená, ešte treba pripojiť káblik pre napájanie /najprv ide nap. zdroj do modulu 008 a odtiaľ potom pokračuje do samotného PREPROM-02/.

Napriek všetkému - tieto trojnapäťové Eprom potvory akosi stále nemusím ... /a to mám doma hlavne jej russácke verzie K573RF1 ... tie problémy pri ich mazaní (a aj programovaní) sa skutočne nedajú prehliadnúť/. Síce sú medzi nami jedinci čo majú nervy a čas sa s tým popasovať (russké 2708), ja ale medzi nich rozhodne nepatrím.

Uvedený doplnok - modul 008 som staval hlavne preto aby som pozdvihol a rozšíril užitnú hodnotu samotného PREPROM-02 programátoru /keď už ho mám k dispozícii/.

__________________________________________________________

Prvá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02.

Druhá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 2.

Tretia časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 3. Iné PC.

Piata časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 5. Káblik PREPROM-02 to PC.

Šiesta časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 6. Zrýchlenie programovania.

Siedma časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 7. Možnosti modulu x48.

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: