Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 5. Káblik PREPROM-02 to PC.

By Administrator at marca 23, 2023 11:57
Filed Under: Non-Atari

 

 

Prvý, pôvodný dodávaný prepojovací káblik programátor PREPROM-02↔PC nemal v sebe zabudované odpory 100Ω, ktoré pomáhajú odstrániť problémy pri spätných odrazoch signálu na paralelnom porte. Druhá "edícia" už tieto pomocné odpory v sebe zabudované mala a viditeľne to pomohlo /a pomáha/. Ešte upozorním na to že použitý káblik je tienený, má dĺžku presne 1 meter. Pripája sa na LPT port počítača. Vzhľad originálneho prepojovacieho kábliku PC↔PREPROM-02 je možné vidieť na úvodnom obrázku.


Dôvod zverejnenia zapojenia kábliku - firma ELNEC toto zariadenie už dávno nijako nepodporuje a neposkytuje na túto tému žiadne informácie - viď oficiálne prehlásenie na jej webovej stránke, citácia z jej stránok:


 

Takže - chápeme a keďže nám teraz skutočne nezostáva nič iného - tak si podporu urobíme sami, mimo spomenutého viacžilového (minimálne 7 žíl) tieneného kábliku treba ešte mať poruke 6x 100Ω odpor, 1x konektor samček Cannon 9, 1x konektor samček Cannon 25, samozrejme musíme mať k dispozícii aj programátor PREPROM-02 /+ príslušné programové vybavenie/ - a pevnú ruku pri pájkovaní ...

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Na strane Cannon 9 sú piny 8 a 9 prepojené spoločne. Staršia verzia kábliku mala na strane Cannon 25 spoločne spojené piny 18 25, v novšej verzii sú to už len piny 24 a 25 - (Gnd) a zároveň slúžia aj ako tienenie celého kábliku.

Samotné odpory sa nachádzajú na prívodnej strane LPT portu, t.j. sú zabudované priamo v krytke pre konektor Cannon 25.

 

 

 

P.S.:

Obrázky som po pár dňoch dodatočne upravil tak aby bolo jasnejšie pripojenie odporov na strane konektoru CANNON 25 a aj funkcia tienenia + prepojenie Gnd.

Ak to niekomu programátor PREPROM-02 leží doma v šuplíku a nepoužíva ho práve preto lebo už nemá k dispozícii tento potrebný káblik tak si ho môže teraz svojpomocne vyrobiť doma a tak oživiť niečo čo by bez neho už nefungovalo.

A ako vždy platí - postaviť, najprv dôkladne premerať a až keď máme istotu že sme to urobili bezchybne použiť následne v reáli.

____________________________________________________________

Prvá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02.

Druhá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 2.

Tretia časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 3. Iné PC.

Štvrtá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 4. Modul 008.

Šiesta časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 6. Zrýchlenie programovania.

Siedma časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 7. Možnosti modulu x48.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: