Prvý mikroprocesor má 40 rokov, Intel 4004.

By Administrator at novembra 15, 2011 06:05
Filed Under: Non-Atari

Stručne z histórie, ale predsa len popíšem aj niečo čo tomu predchádzalo, to čo nasledovalo sa dá považovať za zákonitý dôsledok:


Pri zrode firmy Intel stáli dvaja ľudia, pôvodne pracovali v spoločnosti Fairchild Semiconductor, boli to Robert NoyceGordon Moore. S pomocou finačníka Arthura Rocka sa im podarilo získať potrebný kapitál na rozbeh novej firmy a tak teda 18.7.1968 sa v kalifornskom Montain View zrodila nová firma – Intel. V roku 1970 mala firma Intel iba 150 zamestnancov a sústreďovala sa prevážne na výrobu pamätí.


RAM 1103:

 

Veľmi úspešným výrobkom v tej dobe bola pamäť typu 1103 s kapacitou 1024 bitov a potrebovala iba 3 tranzistory na jednu pamäťovú bunku, bola to prvá pamäť typu DRAM na trhu. Trh vtedy potreboval zásadnú zmenu a tá prišla v podobe Intel4004

Vnútro RAM 1103:


 

Prečo tak obšírne? Pretože až zvládnutie takýchto technológií umožnilo vyrobiť mikroprocesorový čip Intel 4004.


Intel 4004:

 

Pred 40 rokmi, 15.11.1971 bol na trh uvedený prvý obchodne úspešný typ mikroprocesoru – bol od firmy Intel a mal označenie 4004. Duchovným tvorcom je známy Federico Faggin. Nadriadený Faggina bol Andy Groove, v tej dobe nexistoval žiaden plán na využitie mikroprocesorov – iba pre potreby výrobcu kalkulačiek začal Intel s vývojom čipu – obvod bol pomenovaný 4004, podporné súčiastky tiež začínali číslicami 400. Málo je známe, že sa Faggin ako hlavný tvorca priamo podpísal do výrobnej masky čipu, takže každý čip Intel 4004 nesie v sebe jeho iniciály, viď obrázok:


 

Mikroprocesor zvládal spracovať 60.000 inštrukcií za sekundu a bol štvorbitový (výkon bol 0,06 MIPS – nie, nie je to chyba). Hodinová frekvencia – CPU clock dosahovala závratných 740kHz (teda na tú dobu). Obsahoval vo svojej inštrukčnej sade aj operácie s osembitovými operandmi. Celkove bolo k dispozícii 46 inštrukcií, ktorých sémantika a aj syntax zápisu bol inšpirovaný inštrukčnou sadou Datapoint terminal CPU. Dokázal adresovať 1280 adries štvorbitovej pamäte RAM (1280x4) a tak isto 4096 adries osembitovej pamäte ROM (4096x8) číslo.Pre svoju prácu potreboval množstvo pomocných obvodov (sám pritom obsahoval 2300 tranzistorov).

 

Takto vyzerala vnútorná schéma:

(obrázok, zdroj: Wikipedia)


4004-ka sa nepredávala bohvieako dobre, ale začala smerovať vývoj výpočtovej techniky iným smerom ako bolo dovtedy obvyklé. Onedlho sa objavil jej 8-bitový nástupca Intel 8008, ktorý už rozbehol počítačový boom.


Zapojenie nožičiek - obrázok, zdroj Wikipedia:

 

Z hľadiska histórie tento čip rozbehol niečo čo nazývame počítačovou revolúciou a bez neho by sme asi na podobné riešenie buď neprišli a bolo by všetko inak, alebo by sa našiel niekto kto by to urobil podobne, ktohovie?


______________________________________________________________________________

V tej dobe som mal iné problémy života (mal som vtedy 15 rokov) a tak som si na takúto techniku ešte „nesiahol“ – napríklad vtedy delička 7493 stála v obchode (samosebou Tesla a nie LS obvod, čiže to „žralo“ elektrinu ako divé) 250.- Kčs, čo bola štvrtina, alebo pätina vtedajšej výplaty ...

Osobne som mal možnosť si siahnuť až na Intel 8008 (to bolo v roku 1981), maximálne 16kB pamäte, cca 60 pomocných obvodov – bola to 7-ihličková tlačiareň TRANSTEL, RAM mala veľkosť 256Byte, EPROM mala 512Byte – a behalo to perfektne. Síce tej bižutérie okolo bolo dosť, ale fungovalo to nádherne. Dodnes je mi ľúto že som jednu tú tlačiareň neodložil pri ich vyradení. Tie tlačiarne boli tak perfektne urobené, že aj na pracovisku som dokázal sám vymeniť zlomenú ihličku ... oni ich totiž dodávali ako náhradný výmenný diel.

______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:34 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: