Radim Polášek - Atari pcb´s.

By Administrator at októbra 22, 2018 12:12
Filed Under: Atari

 

Dnešný článok je naozaj príjemný - Radim Polášek a jeho dosky plošných spojov určené pre prerábky v malom Atari. Je mi síce jasné že pre Radima je to len taký "bočák" - ale perfektný ! (Mal som totiž možnosť vidieť trošku čo Radim robí, takže viem o čom hovorím.) Nebudem tu nič nejako siahodlho pitvať a idem priamo na to ako si Radim predstavuje úpravy v Atari - nemá rád všelijaké "dočasno trvalé" riešenia a vďaka špecializovaným doskám plošných spojov dosahuje čisté riešenia prerábky počítača - ak sa mašina otvorí tak to potom "neťahá" oči. Nakoniec jeho čistá práca na doštičke pre zdvojenie RAM pamäte pre disketovú jednotku Atari 1050 je už myslím si dostatočne známa (síce reálne sa tam RAM zväčsuje z 256 byte na celých 384 byte, ale nechcem to komplikovať prečo je to tak - a o US doubleri naozaj nie je dnešný článok, len to tu spomínam aby bolo jasné že som sa v tom sám nestratil) - len to potvrdzuje že tieto jeho ďalšie práce (tu dnes spomínané pcb) len pekne a kvalitne nadväzujú na už predtým spomínaný výrobok.


Chcete si dať do počítača Atari U1MB rozšírenie RAM ?, vtedy potrebujete mať z procesoru prístupných niekoľko pinov na ktorých sú potrebné požadované signály. Ak to pripájkujete priamo (nie každý obľubuje pájkovanie priamo na vývodoch procesoru) tak sa postupne z počítača stáva neprehľadná zmeska všade sa nachádzajúcich káblikov, prepojok a vyzerá to nakoniec v tom ešte lepšom prípade ako vrabčie hniezdo. Pri použití špecializovaných doštičiek od Radima sa neprehľadná kabeláž a priame pájkovanie na čipoch mení na prechádzku - a vo výsledku to vyzerá fakt dobre.

 

Ďalšia z podarených jednoúčelových doštičiek. Ktorý čip sa do doštičky (samozrejme v pätičke) zasunie je nad slnko jasné. Pekný popis, jasné značenie kľúča, pohoda od začiatku do konca. Prekovenie je kvalitné, ale to je u Radima samozrejmosť.


Táto doštička sa používa na mieste kde bol nainštalovaný pôvodný video

modulátor a slúži ako príprava aj na ďalšie úpravy video signálu.


Tu tak isto získavame potrebné signály tak že obvod uvedený na obrázku

je zastrčený v pätičke.

 

Alebo sa to dá aj takto ...

 

Priamo v počítači nasadenie môže potom vyzerť vyzerať nasledovne.

 

Obrázok tohto počítačového motherboardu si v plnom rozlíšení môžete stiahnuť tu:

06RPpcb_big.jpg (1,90 mb)

 

A nasleduje ďalší motherboard, tak je to upravené alebo nie ? Je !

Rozhodne sa na to dá pozerať.


Tento obrázok je tak isto k dispozícii v plnom rozlíšení:

07RPpcb_big.jpg (2,34 mb)

 

Záverom sa chcem poďakovať Radimovi Poláškovi za poslanie fotografií a láskavé zvolenie k ich uverejneniu. Čo k tým doštičkám dodať ? Použitie týchto pcb zprehľadňuje nasadenie rozličných rozšírení v samotnom Atari a tak isto je kabeláž potrebná k ich použitiu mimoriadne dobre skladná a nestane sa nám že máme na doske skutočné klbko kabeláže a nevieme sa z toho vysomáriť.

Takže - palec nahor za takúto robotu  - a len tak ďalej !

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

22. 10. 2018 12:17:46 #

trackback

10_2018 Blog, Notes.

10_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: