Rekonštrukcia Atari 800XL. Refurbishing Atari 800XL.

By Administrator at septembra 09, 2021 11:35
Filed Under: Atari


Tento stroj pôvodne už vlastne ani nemal existovať. Nejaké prvky sa pretli v časopriestore a trafili sa tak dobre že nakoniec predsa len vznikol zase funkčný počítač.

Písal som si s rEVERz-om ohľadne jeho dosky Atari, ktorú ponúkal na výmenu za nejaké nefunkčné dosky. Napísali sme si, dohodli sme sa, poslal som moje dosky - a ako to už býva následne (teda až potom, bolo to cca o týždeň neskôr) som zohnal peknú zachovanú case spolu s klávesnicou na Atari 800XL. Smola bola v tom že už som rEVERz-ovi poslal 2 dosky A800XL ktoré boli vcelku na odpis a vlastne som mu už ich tak nejako prenechal.

Skúsil som mu napísať či by mi predsa len jednu už zaslanú, konkrétnu dosku z nich neopravil - a skutočne, rEVERz nesklamal, povedal že sa na to pozrie. Pozrel sa na to tak dokonale že doska je teraz zase funkčná, plus doplnil chýbajúce súčiastky. Ďalšou motiváciou z mojej strany bolo to že som si šetril posledné 2 mesiace oko s ktorým som mal zdravotný problém a tak nejako som sa vôbec do takejto opravy ani nechcel púšťať (preto som dosku aj poslal z domu), občas človek musí zvážiť či v danom okamžiku na to má.

 

Takto vyzeral plošný spoj v oblasti PROM, Basic osadený, OS bol z dosky doslovne "vyrvaný",

jasne vidieť poškodenie cestičiek plošných spojov.

(V tomto stave to išlo z domu.)

 

Doska prišla včera v balíku (od rEVERz-a mi dorazili celkove 3 dosky, o jednotlivých doskách podrobnejšie postupne), sprevádzkovanie Atari 800XL som začal riešiť až dnes. Z mojej strany som tam už len pridal priamo na napájací konektor 5Watt ZD na 5.6V (ochrana proti prípadnému prepätiu zdroja, toto dávam na moje počítače štandartne), doma som dokonca našiel prebývajúcu zadnú plastovú krytku pre PBI, čo sa teraz celkom hodí. Do základnej dosky som ešte osadil úplne nový chýbajúci vypínač, robota na chvíľku.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Doska Atari 800XL po celkovej rekonštrukcii, tiež je už pridaná ZD na napájacom konektore.
Obidve PROMky (Basic + OS) sú teraz už umiestnené v pätičkách, je osadený nový vypínač.

 

Počítač už po celkovom vyčistení case, na zadnej stene je pôvodným majiteľom už pripravené miesto na

prepínač akurát mi hlava neberie toto - prečo ten kto tie otvory pre prepínač robil ich pekne nevystredil

voči SIO konektoru  - žeby to bola zbytočná robota navyše ???

 

Pôvodný majiteľ case pre Atari 800XL aj tu urobil  "nadprácu" a nalepil na klapky aj grafické symboly.

Nechal som ich nalepené a ďalej to neriešim.

(Medzi nami - mám doma navyše aj náhradnú klávesnicu pre XL radu ...)

 

Test RAM zbieha naprosto v pohode.

 

S najväčšou pravdepodobnosťou tento stroj prerobím na rozšírenie 320kB RAM, výhodou je potom to že na strojoch Atari 800XL bez najmenších problémov sa dá používať 320kB RAM pre Rambo a aj Compy Shop rozšírenie, stačí potom použiť jeden prepínač - miesto pre neho  už je urobené - i keď mierne nevycentrované. Z uvedeného je jasné že táto mašina natrvalo zakotví v mojej zbierke.


A medzi nami - ak máte XL mašinu, tak tá klávesnica je predsa len príjemnejšia na písanie ... kto skúsil vie že mám pravdu.

 

Takže rEVERz, ešte raz veľká vďaka za opravu !

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

9. 9. 2021 11:58:17 #

trackback

09_2021 Blog, Notes.

09_2021 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: