Repasovaná - ATARI XF551 - recondition - 4.

By Administrator at januára 19, 2014 06:32
Filed Under: Atari

Príprava pomocnej doštičky pre Reset, pripojenie čidla založenia diskety a možnosť prepínať 2x OS v jednotke ATARI XF551.

 

 

Aby sme mohli pokračovať v ďalších úpravách tak si vyrobíme jednu malú pomocnú doštičku s 7 vývodami, ktorá nám bude nápomocná pri pripájaní potrebných ďalších vecí. Samozrejme sa to dá urobiť aj bez nej, v ďalších dieloch to popíšem tiež, ale takto je všetko elegantne na jednom mieste a mám prehľad o tom kde je čo pripojené. Ak budete pripájať 3÷4 veci a to každú samostatným pripojením tak je v tom za chvíľu guláš a tomu sa chcem vyhnúť. Proste odpojíte jednu kabeláž a všetky veci čo pribudli naraz pripojíte, alebo odpojíte. A šup ! - máte vonku celú mechaniku a nemusíte sa starať ktorý prívod kam je určený. Celá úprava disketovej jednotky je vcelku poňatá "veľkorysejšie", nech sa to urobí raz - ale poriadne.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Cez tento konektor na tejto prídavnej doštičke budeme pripájať tlačítko RESET, ďalej čidlo ktoré slúži pri zatvorení dvierok disketovej mechaniky pre rozpoznanie hustoty použitej diskety (toto platí len pre Hyper XF-ROM !) a môžeme tiež zapojiť switch, ktorým prepíname medzi sebou 2 operačné systémy ktoré máme v 8kB EPROM typu 2764. Na obrázku sú popísané pripojené vývody na nový konektor, ktorý som pripevnil z druhej strany na 12V DC/DC menič - tam nikomu a ani ničomu nezavadzia.


Pre čidlo je privedené na tento konektor aj napájacie napätie - môžeme teda použiť mechanický kontakt (vtedy napájanie nebude treba), alebo použijeme nejaký optočlen (vtedy to napájanie potrebujeme).


Popis jednotlivých vývodov s pripojením na konkrétne miesta základnej dosky ATARI XF551, označenie prívodov ide odzvrchu nadol:

(Je použitý jeden odpor (4k7), ktorý je treba v súvislosti s prepínaním 2x OS, pretože 8kB EPROM môže obsahovať 2x OS, ktorý má vždy iba 4kB a teda by bola škoda nevyužiť miesto.)

 

V prípade ak zatiaľ použijete pôvodnú EPROM, tak po tejto úprave musíte mať dočasne po tejto prerábke skratované na tomto konektore piny 6 a 7, aby bol vybraný spodný 4kB blok EPROM pamäte, inak nebude jednotka fungovať. Ďalej na to ešte upozorním.

 


No a nasledujú už obrázky priamo z prerábky:


Najprv si vyberieme von základnú dosku, nájdeme Eprom 2764 a preškrabeme spoj k pinu č.2, je to adresový vodič A12, teda ten, ktorý rozhoduje či používame spodných 4kB adresového priestoru (A12=0),  alebo používame horných 4kB (A12=1). Pretože v doske je A12 natvrdo uzemnený (základný operačný systém využíva z 8kB Eprom iba spodných 4kB priestoru, druhých 4kB miesta je nepoužitých) musíme tu urobiť príslušný zásah. Dosku mám ešte neočistenú od kolofónie, sranda bola že keď som to nakoniec celé umyl v technickom liehu tak zliezli pečiatky čísel na hornej strane dosky (aj podčiarknutie čísel vľavo hore ...Laughing).

 


Aby sa nemuselo hľadať kdeže sa tie úpravy robia tak som to pre lepšiu zrozumiteľnosť označil farebným - červeným terčíkom.

 

 

Nasleduje prichytenie konektorového medzikusu - prichytil som to priamo z druhej strany na chladič 12V DC/DC meniča, vodiče od konektora ešte nie sú zapojené na základnej doske. Aj na tomto zábere je ešte vidieť výribné číslo, ktoré po umytí technickým liehom úplne zliezlo z dosky ... (napravo hore pri konektore).

 

t

 

A ešte jeden pohľad na to isté. Ten obdĺžnikový otvor v základnej doske priamo pod pôvodným chladičom (kde bol obvod 7812) sa mi teraz náramne hodí, nič netreba do dosky vŕtať a aj tak som hladko bez problémov na spodnej strane plošného spoja, paráda !

 

 

Tu už zapájam zemniaci vodič, ťahal som ho pre istotu dvojitým káblikom - takže tu je pripojená zem (pre piny 2, 5 a 7 môjho konektoru). Je tu pekne na zábere vidieť už spomínaný obĺžnikový otvor na základnej doske (už cez neho ide káblik).

 

 

Ako ďalší je pripojený vodič na +5V.

 

 

Nasleduje pripojenie na pin 4 mikroprocesoru - t.j. Reset (červený terčík), ako ďalší je pripojený jeho pin 35, čo bude pripojenie density senzoru (modrý terčík).


 

A ako posledný je pripojený vodič na Eprom 2764 - pin 2, t.j. adresný vodič A12 (voľba pre 2x OS).


 

Po čiastočnom zložení to vyzerá takto nejako ... už je tu skratovacia prepojka (dočasná), ďalej v texte pripomeniem a vysvetlím.

 


Zase pohľad na čiastočne zloženú mašinu.


 

Pretože zatiaľ používam iba pôvodný OS, tak ako som už spomínal treba A12 na Eprom-ke stiahnuť do log. nuly, preto je pin 6 a 7 skratovaný, tu to robí zatiaľ skratovacia prepojka (jumper). Pôvodný OS leží v spodných 4kB Eprom, horných 4kB je nepoužitých. Takže preto potrebujeme A12 mať v nule.

 

 

Pekne rad - zaradom sa to zase začína postupne znova podobať na disketovú jednotku ATARI XF551 ... základná doska umytá v technickom liehu, natlačené výrobné číslo sa už krásne rozpustilo ...

 

 

Dtto ...



Po prevedení tejto práce (osadenie spomínaného konektoru a prepojenie kabeláže), následnom zapojení prepojky (jumper) a celkovom "poskladaní" zase z toho máme chodiacu jednotku, ktorá je pripravená na ďalšie zásahy a úpravy. Ešte len upozorním že všetky nasledovné úpravy musia byť prevedené aby všetko zo všetkým fungovalo tak ako treba - napríklad ten RESET - ak nemáme k dispozícii 2x OS je v podstate zbytočný - lenže ja s ním rátam, lebo tie dva operačné systémy tam nakoniec budú. Basta fidli !

_____________________________________________________________

Zoznam všetkých pokračovaní o úpravách disketovej jednotky ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-0.aspx

_________________

Čo bude nasledovať?


Bude to o zabudovaní tlačítka RESET do disketovej jednotky ATARI XF551. A bude tam ešte aj pár riadkov na tému "vrčiaci" originálny napájací transformátor a čo sa s tým dá urobiť.

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:24 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: