Repasovaná - ATARI XF551 - recondition - 5.

By Administrator at januára 23, 2014 02:00
Filed Under: Atari

Dnes to bude o zabudovaní tlačítka RESET do disketovej jednotky ATARI XF551.

(A dnes tu bude ešte aj pár riadkov na tému "vrčiaci" originálny napájací transformátor.)

 

Upozorňujem hneď na začiatku na to, že zabudovanie RESETu má zmysel len vtedy, ak budeme používať v disketovej jednotke 2 operačné systémy a budeme chcieť medzi nimi prepínať za chodu, inak to nemá zmysel. Obísť sa to potom dá jedine tak že vypneme disketovku, prepneme na druhý operačný systém a znova zapneme. Použitím tlačítka RESET šetríme vlastnú disketovú jednotku, pretože nie je potrebné ju vypínať a znova zapínať. Takže či to má pre Vás zmysel je len a len na Vás. Vzhľadom k tomu že na to stačí jedno - jediné tlačítko to zase nie je nič svetoborné na úpravu. Pretože v rámci ďalších úprav predpokladám zabudovanie 2x OS, tak ten RESET budem využívať a teda si ho do disketovej jednotky ATARI zabudujem. Pomocný konektor z minulého pokračovania nesmierne uľahčuje nasledujúce kroky, stáva sa z toho už iba taká skladačka.

 

Umiestnenie tlačítka RESET je na obrázku vyznačené červeným terčíkom.


 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Celý článok na túto tému som už pre časom napísal, samosebou som vtedy nevedel, že mi príde pod ruky ešte jedna jednotka ATARI XF551 ..., dávam sem link:

http://blog.3b2.sk/igi/post/RESET-FD-XF551.aspx

 

Miesto kam sa pripoja dva vodiče k tlačítku (zobrazená je len časť schémy):

 

 

Celý článok na túto tému som už napísal, tak sa veľmi nechcem opakovať, dnes tu už budú akurát po schéme pridané fotografie.

 

Pretože som mal k dispozícii panel, ktorý už bol s dierami (od pôvodného predchádzajúceho majiteľa tejto jednotky), niektoré otvory čo som nepotreboval som zalial Epoxy a ešte počítam s tým, že to celé následne zakryje nejaká samolepka. Rozmiestnenie prepínačov je dané - mám už jednu prerobenú ATARI XF551 a nechcem aby každý kus mal prepínač na inom mieste. Keď ich postavím na seba tak budú mať rovnaký vzhľad a to sa u mňa ráta, nemusí byť každá mechanika urobená inak.


2x OS       RESET                                Read only/ NO write protect     2x LED

 

Nový konektor pre pripojenie je vytvorený zo 7 káblikov z HDD kábliku. Je ohnutý o 90°, zase pomohlo Epoxy. Jedným káblikom pripojím všetko čo na disketovej mechanike chcem ešte pripojiť a teda nebudem mať káblikové "šantenie" v mechanike.

 

 

Tu je už káblik zastrčený do nového konektoru, pre RESET použijeme piny 1,2 nášho kábliku - viď minulý článok. Nakoniec som sem ten obrázok pridal, nech sa v tom nestratíte ...

 

 

Pohľad zboku na konektor novej doštičky na chladiči 12V/DC meniča:

 


Ešte jeden pohľad na to isté - zmenil som chladič pre diódy v Graetzi, je tak 2.5x menší ako ten čo sam tam dal predtým. Síce asi ho tam vôbec netreba, ale keď už ho mám ... každopádne tam stačí aj kúsok Alu plechu - len nech potom má rozmer o niečo väčší ako je rozmer diódového mostíka - ak to má vedieť chladiť - a mať možnosť chladiť.

 


Aby bolo jasné, keďže sa to celé prerába tak ťahám tú kabeláž už teraz a naraz celú, že to budem iba postupne zapájať je vec druhá ... ale nakoniec mi to stavbu ohromne zjednoduší.

 

 

Dtto, už pripájkovaný aj káblik pre budúcu funkciu odblokovania režimu Write Protect (žltý a oranžový vodič). Na ľavej strane dolu je snímač Write Protect a my sa teda tými dvomi vodičmi pripájame paralelne k jeho tranzistoru - ak tie vodiče skratujem = vyradím funkčnosť režimu Write Protect - pre neznalých - netreba odlepovať prelepku na chránenej diskete a aj tak na ňu dokážeme zapísať, občas sa to náramne hodí).

 

 

A tvarujem kabeláž k obrazu svojmu ... okolo mechaniky je moje klasické pracovné zátišie.

 

 

Tu nebudem taký stručný, naľavo dole je RESET tlačítko, naľavo hore je čidlo Write Protect, paralelne k nemu je už pripojený pred chvíľou spominaný káblik, ktorý potom túto ochranu dokáže vyradiť z činnosti, dávam tam už teraz ten káblik  (žltý, oranžový) aby som to nemusel zbytočne zase otvárať a pájkovať ho tam neskôr, keď už nad ním bude umiestenený prepínač na 2x OS - to by som tam mal naozaj zlý prístup. Káblik ide na pravú stranu, kde bude neskôr prepínač na túto funkciu. Rozmiestnenie prepínačov na prednom paneli mám už dané historicky (s týmto rozmiestnením mám už jednu ATARI XF551), proste na ľavej strane vojde na to miesto iba jednoduchý prepínač, napravo je miesta viacej a tak teda tam dávam Write Protect odblokovanie ochrany s optickou indikáciou. Ale zase - rozmiestnenie ja na Vás, môžete to urobiť aj inak, len treba počítať s tým koľko miesta je kde k dispozícii .

 

 

Tvarovanie kabeláže.

 

 

Tlačítko RESET je pripojené, predný panel je uchytený na svojom mieste. Dosť dlho som premýšľaľ kde ten RESET dám, miesto utopené vedľa páčky je na takom dobrom mieste že ten RESET nestlačíte ani náhodou - ak to teda nepotrebujete skutočne stlačiť. A že som nad tým rozmýšľal kam s tým - aby sa to dobre používalo, nezvadzalo a nedalo sa to náhodne stlačiť - zase som zo sebou spokojný (trošku ...Smile).

 

 

Dnes som teda pripojil a "zfunkčnil" RESET a zároveň som si pripravil kabeláž aj pre budúce ďalšie kroky.

___________________________________________________________

 

A teda ešte idem na jednu podľa mňa zaujímavú tému a to "vrčiaci" originálny napájací transformátor disketových jednotiek ATARI (je jedno či je to  ATARI 1050, alebo XF551, niektoré vrčia skutočne poriadne hlasno, odhaduje sa že je to viac ako 1/3 vyrobených transformátorov na tento účel). Je to zase jedno z kurvítok ktoré "umne" niekde pri výrobe v Ázii do zdroja zabudovali. Niekto proste tie vinutia pri navíjaní nedotiahol a následne ich zase niekto odfláknuto impregnoval. Prečo o tom píšem ? Pretože mám 4 takéto zdroje, ale len jeden vrčí tak ticho že treba k nemu priložiť ucho, ostatné je pekne počuť - a nahlas - 50Hz v priamom prenose. A pri dlhým zimných (aj letných) večeroch to dokáže byť naozaj poriadne nepríjemné, pretože ten zvuk dokáže skutočne rušiť a teda kazí pôžitok z práce s týmto zariadením. Zase si raz musíme pomôcť sami - nasleduje naša známa firma DSS - dorob si sám.


Tých možností čo s tým urobiť nie je až tak veľa:


- zohnať iné trafo 9V/AC/3A, môže to byť mierne problematické a zase nikde nie je napísané že

  kvalita nebude obdobná

- zaliať vinutie transformátora pomocou Epoxy - toto popisujem ďalej


Najprv teda otvorím zdroj a skrátim tam na obidvoch stranách asi tak o 15 cm kabeláž (ucvaknem to) - tak prívodnú pre 230V a tak isto aj na výstupnej strane a nanovo pripájkujem vodiče. Predídem tým predčasnému ulomeniu vodičov - má to už svoje roky a používaním je kabeláž priamo pri vývodoch zdroja oslabená - týmto sa takýchto starostí na dlho zbavím.


Pod lampou dopredu nahrejem transformátor na teplotu tak do 60° a potom ho umiestnim na pôvodné miesto, pričom odstránim bočné plastové krytky. Epoxy po namiešaní tiež nahrejem fénom tak aby bol perfektne tekutý a hneď to celé zalejem. Tak za 10-12 hodín je to vytvrdené a môžeme zdroj zase používať. Použité je klasické Epoxy s dobou vytvrdenia 24 hodín pri izbovej teplote.

 

Ďalšou alternatívou je odstránenie iba jednej bočnej plastovej krytky a teda zalejeme fakticky len vinutia transformátora = treba málo Epoxy. Nuž vyberte si čo sa lepšie hodí.

 

Trafo je po takejto oprave okamžite potichu a je po probléme. Má to ale zase tiež svoje nevýhody (ak zalievate celé vnútro) - musíte premiestniť sieťovú poistku (neviem si predstaviť ako by ste potom ak by bolo treba dolovali tú sieťovú poistku z Epoxy) a tak isto treba vyriešiť ako urobíte v prípade potreby bypass pre tepelnú poistku (toto nie je až také horúce, pretože keď prdne tepelná poistka tak to väčšinou má trafo za sebou). Tým celým zaliatím teplota transformátoru veľmi nestúpne, možno tak o 5° - to sa dá zniesť. Ak ale urobíte úpravy čo popisujem (výmena za DC/DC meniče), tak tá teplota v konečnom dôsledku klesne, pretože odber z transformátora klesne na polovicu = menší príkon = menší odber = chladnejšie trafo.

_____________________________________________________________

Zoznam všetkých pokračovaní o úpravách disketovej jednotky ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-0.aspx

_________________

Čo bude nabudúce ?


Zabudovaný 2x operačný systém v disketovej jednotke ATARI XF551.

_______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:24 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: