Repasovaná - ATARI XF551 - recondition - 9.

By Administrator at februára 15, 2014 02:20
Filed Under: Atari

New index hole emulator sensor.

 

Ako urobiť z disketovej jednotky ATARI XF 551 jednotku obojstrannú (double sided).

Nový indexačný snímač, ktorý funguje obojstranne.

 

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Načo je to dobré?


Originálna jednotka ATARI X551 nevie ukladať na druhú stranu diskety tak ako to vedela disketová jednotka ATARI 1050, tá zas potrebovala mať na druhej strane diskety urobené "vykusnutie" na jej boku (Write protect), aby bol možný záznam. Disketová jednotka ATARI XF551 síce vie ukladať priamo 360kB dát, ale nevie priamo po otočení diskety ukladať v jednotlivých formátoch 90kB, 128kB a 180kB na druhú stranu. Používa totiž na sledovanie otáčok disketovej mechaniky indexačný otvor (ten zase napríklad disketová jednotka ATARI 1050 vôbec nepoužíva, je emulovaný čipom 6532). Takže musím vyriešiť otázku obojstranne použiteľného indexačného otvoru. Už som o tom niečo napísal, ale dnes chcem ísť inou cestou a urobiť to trošku odlišne ako sa to robilo doteraz.

 

Táto jednotka ktorú som prednedávnom kúpil to mala už urobené - svojským, jednoduchým spôsobom, ale tak amatérsky že som to chcel mať urobené trošku elegantnejšie. A aj snímač zo spodnej strany trčal von a tak sa to ľahko mohlo o niečo zachytiť a ulomiť - disketová jednotka sa nemohla voľne položiť na stôl. Áno, dá sa s tým žiť, je mi jasné že sa to robilo naozaj pred mnohými rokmi (zodpovedajú tomu aj použité súčiastky), ale prečo to neurobiť o ždibec elegantnejšie ...

 

Dtto:

 

 

Na nový senzor pre emulátor indexačného otvoru som použil naozaj len pár súčiastok - presne sú dve - reflexný optosenzor CNY70 a 1ks odpor 220Ω (môže sa jeho hodnota pohybovať v rozmedzí 180÷220Ω).

Optosenzor CNY70

 

Takže tých súčiastok fakt je až tak veľa. Videl som na webe CNY70 zapojené aj s odporom 75Ω, ale to dôrazne neodporúčam - nechceme predsa jednorázovo zapisovať na povrch zotrvačníku (nechcem z toho robiť laser ...) a ten prúd LED-kou bude potom hodne, hodne vysoký, takže tých 220Ω je rozumným kompromisom a prúd cez LED je potom asi 17.9mA čo sa v pohode znesie.  Ak trváte na väčšom prúde použite odpor 180Ω, tých 25mA cez LED bude až - až. Zotrvačník na mojej disketovej jednotke už mal na sebe nalepený kruh čiernej farby a na ňom bol tenký pruh Alu fólie. Lenže ja nebudem snímať na povrchu zotrvačníku, ale na jeho obvode a tak teda musím niektoré veci dopredu nachystať. Proste som chcel znížiť "stavebnú výšku" celého diela, dal som si podmienku že to nesmie trčať nad obrys mechaniky - čo sa aj nakoniec podarilo.


 

Neviem čo to bola za samolepka, ale nijakovsky nechcela ísť dolu, až som sa naštval  a nechal som ju tam, pretože to bolo najrozumnejšie riešenie. Pretože som snímač chcel umiestniť na iné miesto tak som celý zotrvačník postupne 3x nastriekal čiernou matnou farbou a na okraj obvodu som umiestnil Alu fóliu - prichytená je obojstrannou lepiacou páskou. 

Rozmery Alu fólie sú = 4x 12mm, väčší kus netreba.


Nastriekať zotrvačník farbou nie je nič zložité - stačia 4ks papiera formátu A4, pekne sa zastrčia až skoro do polovice zotrvačníku a tak tými 4 kusmi papieru pekne zakryjeme celé podložie zotrvačníka a aj disketovky, farba potom bude len tam kde treba a nie tam kde netreba. Môžeme striekať, použitá je matná čierna farba, lesklá sa skutočne na toto použitie nehodí ! Odlesk na obrázku je od blbého osvetlenia čo mám k dispozícii (bočné svetlo). Jedna vrstva, potom hodina pauza a nasleduje ďalšia vrstva, fakt sa netreba ponáhľať. Po poslednej 3-tej vrstve počkať do nasledovného dňa nech je to dokonale vyschnuté - budem na to dávať ešte odraznú plošku.

 

 

Na obrázku je vidieť v ľavom hornom rohu ešte pôvodný homemade snímač, ktorý chcem nahradiť niečím komornejším. Snímač v tejto polohe nahrádza pôvodný indexačný otvor a slúži aj ako indexačný otvor pre druhú stranu diskety, t.j. dokážeme formátovať a zapisovať aj na druhú stranu diskety.

 

 

Teraz sa zameriam na pôvodný snímač indexačného otvoru, prívody k nemu sú na obrázku vyznačené červenou šipkou. Dôležité sú pre nás jeho dva prívodné kábliky - žltý a hnedý.

 

 

Tieto dva kábliky odpájkujeme a následne ich prestrčíme na spodnú, t.j. na druhú stranu disketovej jednotky. Nebojte sa - je tam na to miesto a aj otvor. Pôvodný snímač síce už nebudeme v ďalšom potrebovať, ale nechal som ho na jeho pôvodnom mieste - nikomu a ničomu nezavadzia v ďalšom prerábaní. A ak niekoho chytí splín tak si to vie prerobiť do pôvodného stavu - akurát mu potom zostane už trvale čierny zotrvačník, na funkciu to rozhodne nebude mať vplyv (je to len a len kvôli Hyper-XF OS).

(Len tak pre inšpiráciu - možno by po jeho odmontovaní (snímač) to bolo vhodné miesto na nový senzor hustoty.)

 

Tu je vidieť konektor ktorý je nakreslený aj na schéme.

(Je v strede obrázku.)

Tu sú už vyvedené kábliky na druhej strane.


 

A teraz jednoduchá schéma čo treba a ako prepojiť, najprv pohľad z prednej strany, pod ním pohľad na zadnú stranu senzoru CNY70, nápis na ňom musí byť na pravej strane ak sa pozeráme zozadu, potom platí takéto rozloženie prívodov:

 

 

Tak už vieme čo nás čaká a neminie, ideme ďalej ..., (puristi môžu odpor 220Ω zapojiť do vetvy +5V a potom sa už iba uzemní druhá strana).


Následne si začnem chystať reflexný optočlen CNY70 na malej pomocnej doštičke, zase ho stačí prilepiť sekundovým lepidlom - 2 kvapky bohate postačujú.


 

Ak chcete vedieť snímačom posunovať smerom bližšie k zotrvačníku

a naopak - urobte si pozdĺžny otvor - potom môžete meniť

vzdialenosť snímača od snímaného povrchu. Tu to nebolo treba.

 

 

Dtto ...


 

Na tomto mieste jee reflexný optočlen umiestnený, je tam pripravené miesto na šrób (žeby niekto tušil že raz bude k dispozícii OS Hyper-XF ?). Teraz sa to ale naozaj báječne hodí že je to tma tento voľný stĺpik k dispozícii.

 

 

Medzera medzi stenou zotrvačníku a reflexným optočlenom je nastavená na 2mm, čo je kompromis medzi citlivosťou a potrebným prúdom do LED diódy, ale v tejto funkcii to bohate vyhovuje. Vľavo na zotrvačníku je vidieť nalepenú Alu fóliu na ktorú optočlen potom reaguje a vytvára potrebných 300 impulzov/min., alebo inak povedané dodáva FD jednotke 5 pulzov za sekundu (= 5 otáčiek za sekundu).


 

Dtto ...

 

 

Už osadený reflexný optočlen CNY70, je už kompletne pripojený na napájanie a aj vývody od pôvodného fototranzistoru sú tak isto zapojené.

 

 

Na tomto obrázku je vidieť odkiaľ som bral napájanie pre infra LED diódu optočlenu - biely = Gnd, červený = +5V. Beriem to priamo z napájacieho konektoru pre disketovú jednotku, ktorý je pripojený na základnú dosku zdroja.

 

 

Celkový pohľad, výhodou oproti predtým použitému riešeniu (s ktorým som túto jednotku dostal) je to, že to celý indexový senzor teraz už vôbec netrčí nad úroveň disketovej mechaniky a tak teda mechaniku môžeme spokojne preklopiť a položiť na stôl bez toho aby hrozilo že sa niečo odlomí - sú tam tak ešte k dobru celé 3mm miesta na výšku. To je hodne príjemné. (To čo tam bolo predtým by sa už odlomilo ...). Ešte sa vrátim k tej hodnote odporu 220Ω pre infra diódu - ak by Vám to náhodou nešlo a bolo by to tým prúdom, stačí pridať paralelne k 220Ω odporu ešte jeden odpor 1kΩ a máte potrebných 180Ω, ak to nepôjde ani tak, tak je potom problém medzi stoličkou a touto mechanikou ... Mne to chodí naprosto spoľahlivo s predradným odporom 220Ω a preto ho uvádzam aj v schéme.

 

 

A záverečný detail:

 

 

A už je hotovo, teraz zostáva to len zase kompletne poskladať a začať používať !

 


Záver:

Ak ste previedli všetkých uvedené zmeny ktoré boli popísané v tejto rade o úpravách disketovej jednotky ATARI XF551:


- máte pred sebou poriadne vylepšenú disketovú jednotku

- s podstatne menšou základnou spotrebou (máte vymenené obidva zdroje 5V a 12V), spotreba

  je teraz približne polovičná

  (už v žiadnom prípade nehrozí prehriatie disketovovej jednotky - ani pri nepretržitej prevádzke)

- máte ju 2x rýchlejšiu

- k dispozícii máte minimálne 2x väčšu kapacitu na ukladanie na disketách

  (máte z nej teraz predsa skutočne obojstrannú disketovú mechaniku - toto platí ak máte diskety

   z A1050-ky kde sa doteraz zapisovalo iba maximálne na jednu stranu 128kB)

- disketová jednotka má v sebe možnosť prepínať 2x operačný systém (pôvodný OS alebo Hyper XF)

- viete za chodu zmeniť na disketovej jednotke používaný operačný systém

  (vďaka prepínaču a tlačítku Reset)

- vie čítať a aj zapisovať na obidve strany aj pri prelepených a "nevykusnutých disketách"

- je síce ešte pár vecí čo sa s tým dá urobiť, ale nateraz to myslím bohate stačí.

 

Kto sa do tých úprav pustí - želám mu príjemné výsledné chvíle pri zariadení, ktoré sa vie odvďačiť za tie zmeny naozaj príjemnou prácou a nepomerne príjemnejším prostredím nielen pre Vás, ale aj pre diskety vďaka podstatne menšiemu vývinu tepla. A je to úplne iný zážitok ako robiť z SD náhradami disketových jednotiek. Škoda že tieto vylepšenia nemala ATARI XF551 priamo od výroby, vtedy pred rokmi by to bola absolútna bomba na trhu ..., ale čo už s tým, prešustrovali sa aj iné veci.

 

Poznámka:

Testujeme pri slabom svetle, aby nám okolité svetlo neposkytovalo falošné údaje. Po vložení FD na svoje miesto a zakrytovaní by už o ovlyvňovaniu denným svetlom nemalo prichádzať. Ak áno - prekryte časť (použite tmavú pásku) chladiaceho otvoru ktorý je presne pod miestom kde je umiestnený tento nový senzor. Tak isto je zaujímavé že jednotke je jedno ak sa mení pomer 0 ku 1 v jednotlivých pulzoch, kľudne môže byť zotrvačník nastriekaný trebárs bielou matnou farbou a malá ploška pre senzor môže byť čierna - floppy jednotka pre svoju prácu iba počíta pulzy. Inak povedané - ak by bola polovica obvodu zotrvačníku čierna a zvyšok biely - bude to tak isto vo výsledku bezproblémovo fungovať.

_______________________________________________________________________________

Zoznam všetkých pokračovaní o úpravách disketovej jednotky ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-0.aspx

_________________

Čo bude nabudúce:



Čo sa nevošlo do predchádzajúcich dielov o prerábke ATARI XF551 a nakoniec som to vo výsledku nepoužil ...

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:22 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: