SBC6502 - 11. OSI BASIC manual - PEEK&POKE.

By Administrator at augusta 10, 2016 17:17
Filed Under: SBC6502

 

 

Od samého začiatku popisu SBC6502 dlhujem uvedenie nejakého základného popisu OSI Basicu a tak isto sú potrebné aj nejaké PEEK & POKE adresy. Bez týchto vecí sa dá akýkoľvek počítač využívať len dosť ťažko, je jasné že čím viac o svojom počítači vieme tak tým viac z neho vieme "vyžmýkať". A o tomto to teraz celé je. Tak teda idem zmazať tento dlh.


Vlastný popis OSI BASICu je neuveriteľne stručný - celých 16 strán formátu A4 (spomeňme si na bichle od Atari na tému Basic, že ich je neúrekom). Je vidieť že v tej dobe (1977) výrobcovia počítačov veľmi nedumali nad tým čo s počítačom, proste sa postavil, predal a zákazník - o ostatné staraj sa sám !!! U nás to poznáme poväčšine ako pojem v skratke DSS - Dorob Si Sám. Preto sa "prekvapivo" výrobcovia  z tej doby postupne dostali na samotnú perifériu diania a sami sa odsúdili na bočnú koľaj. Škoda, ale takýchto "kiksov" urobilo v tej dobe naozaj nespočítane výrobcov.

_______________________________________________________________________________

Ale poďme na dnešnú tému:


Rád by som pripomenul že tvorcom 8kByte MSBASIC pre mikroprocesor 6502 bol spolupracovník Billa Gatesa - Richard.W. Weiland (perlička - bol zamestnancom Microsoftu s poradovým číslom 2), ktorý preportoval kód 8080 na kód 6502-ky. Jeho meno je aj súčasťou binárneho kódu Basicu pre 6502. Bill to síce vtedy videl len ako zbytočnú prácu, pretože jemne a hóóóoodne diplomaticky povedané procesor 6502 nebol jeho "srdcovou záležitosťou". Potom za skutočne smiešne peniaze - tuším cca 25.000.- USD bola predaná licencia na MSBASIC pre 6502. Pri tých miliónoch vyrobených počítačov sa tento výsledný poplatok pohyboval naozaj na pomaly nemerateľnej hodnote. No, Bill sa tu naozaj zmýlil (a aj v iných veciach), ale nakoniec v tom že vsadil na PC skutočne neprestrelil. A my sa dnes už len usmejeme nad tým čo sa vtedy riešilo a že na tom v konečnom dôsledku zarobil niekto iný. Ale aj tak som rád že tento Basic existuje, pretože je to naozaj kvalitná portácia (vďaka Richard !), nezabudnime že celý bol umiestnený iba v jednej 8kB Eprom pamäti.

 

Richard.W. Weiland

________________________________________________________________________________

Takže nasleduje popis pre OSI Basic:

OSI_8K_Basic_in_ROM.pdf (931,59 kb)

____________________________

Doplnky pre OSI Basic:

OSI ROM Basic Datasheet from Aardvark 1979.pdf (1,08 mb)

____________________________

No a nasleduje popis PEEK&POKE pre OSI BASIC:

Memory map OSI BASIC.pdf (1,61 mb)

aardvark-first-book-of-osi.pdf (3,16 mb)

___________________

Po dlhšom hľadaní na webe som našiel popis pre msbasic - je to síce už na vyššiu disketovú verziu, ale sú tam podrobnejšie popísané príkazy ktoré sú obsiahnuté aj v pôvodnom OSI Basicu (pri každom príkaze je popis ktorý príkaz funguje v ktorej verzii - pre nás je dôležité ak je tam poznámka - 8k verzia), takže to považujem za účelné zverejniť. Idem na to:

mbasic.pdf (2,39 mb)
______________________
Samozrejme, existuje viacero zdrojov informácií, ale pre toho koho to naozaj zaujíma je tu asi najkomplexnejší link na tému OSI Basic ktorý som našiel na tejto adrese (tu nájdete skutočne dostatočné množstvo informácií, vrátanie literatúry a časopisov, skutočne nechcem replikovať tento web, takže čo nenájdete u mňa hľadajte tu):


http://osiweb.org

______________________

Poznámka:
(Pff, priznám sa že doteraz som tieto informácie pri oživovaní nepotreboval ... samozrejme čím viac o mašine vieme tak je to lepšie a lepšie. Mňa to hodne baví ak SBC6502 naštartujem a vybehne na mňa v prvotnej hláške copyright 1977, no, je to už naozaj nostalgický závan histórie. Prajem aj Vám hodne zábavy !)

____________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-0-UvodIntroduction.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, rate post:

Comments

16. 6. 2018 18:56:30 #

trackback

Directory SBC6502

Directory SBC6502

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: