SBC6502 - 23 - oprava. Repair.

By Administrator at júna 07, 2019 20:08
Filed Under: SBC6502

 

Včerajší deň ma nepotešil, teda skôr večer - spustil som SBC6502 - a žiadna komunikácia s Hyperterminálom. Blbé, rád túto mašinku používam na všetko možné. A tým že ju často používam - a tiež prenášam tak prišlo k nevyhnutnému. Včera som tomu už večer dal pokoj, dnes ráno som si povedal že to tak nenechám, jednoducho je to srdcová záležitosť. Pre istotu som vymenil IC MAX232 cez ktorý prebieha RS232 komunikácia, to ale nepomohlo. Stlačenie RESET-u ukazovalo jasne že SBC6502 vysiela smerom von prihlasovaciu hlášku (potvrdila to aj Tx LED), teda von z dosky infomácia ide, obvod MAX232 je už vymenený - jasné, pozri sa najprv na konektor ...

 

Miesto chyby - jedná sa o pin č.5, Gnd.

 

Potom už nasledovala rutina daná skúsenosťami - skúsil som pritlačiť vývody z 9-pinového CANNON-u na základnej doske. Naskočila komunikácia ... pri pritlačení bolo počuť slabé puknutie. Nakoniec sa ukázalo že častým používaním vznikol studený spoj práve na vývode na ktorom je zem (Gnd). Čo s tým ? Už len prepájkovať konkrétny spoj na konektor, prepískané multimetrom a následne bol celý konektor zaliaty Epoxy pre spevnenie vývodov. Výsledok ? Všetko šlape na 100% tak ako to bolo predtým. Rozhodne je to teraz omnoho stabilnejšie. No čo už s tým, blbé rozhodnutie ako pripojiť vývody na konektor bolo na samom začiatku a tak teda po čase bola nevyhnutne potrebná oprava. (Stavba NM-iface cube prišla neskoro, ale zase je to dobré do budúcnosti.)

Dodatočná poznámka (28.02.2024): Odvtedy to šlape na jednotku doteraz.

 

Oprava fixuje konektor CANNON 9pin priehľadným Epoxy.

 

Dtto.


Iné riešenie zapojenia konektoru CANNON.

 

Ten konektor na prvých 3 obrázkoch je problematický (vtedy pri stavbe som použil šuplíkové zásoby, tu sa mi to ale napokon vo výsledku vymstilo), lepší by bol taký ktorý sa dá priamo prišróbovať (alebo napájkovať) na základnú dosku - je to ten ktorý je tu na poslednom obrázku. Taký už používam na ďalšom, pripravovanom projekte SBC počítača - rozhodne to zaručene drží lepšie na doske. Takže ak chcete mať o problém menej voľte radšej použitie tohoto konektoru. Problém nie je nejako vypuklý, skôr je to dané tým že počítač často mení svoje miesto - a neustále zasúvanie a vysúvanie konektorov robí časom svoje. Ak to má u Vás trvalé miesto na jednom fleku asi sa s týmto problémom nestretnete. Ale aj tak už len dodám - poučenie sa od druhého je lacnejšie a menej stresujúce ako keď sa s tým budete neskôr boriť tak isto ako ja. Mimochodom, výsledkom skúseností pri stavbe SBC6502 je aj to že v novom projekte použijem napájanie SBC priamo 5V zdrojom, odpadá DC/DC menič a teda mimo iného to dodatočne ušetrí miesto na motherboarde.

(Tam nepotrebujem mať 12V na doske, ale na tomto konkrétnom SBC6502 tých 12V budem ešte určite potrebovať.)

___________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-0-UvodIntroduction.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

7. 6. 2019 20:10:54 #

trackback

Directory SBC6502

Directory SBC6502

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: