SBC6809 - 7 chip computer - 32kB RAM. Part-1.

By Administrator at apríla 08, 2021 17:20
Filed Under: SBC8085-NCB85

SBC6809 - základná doska.

 

V šuplíku mi už dlhšie (cca 5 rokov) ležali 2 kusy procesoru MC68B09CP ktorý je považovaný za najlepší 8-bitový procesor v histórii tak už naozaj nastal čas postaviť si na tomto procesore nejaký SBC. (Hlavne som sa namlsal po úspešnom postavení Micro UK101.) Na webe (eBay) existuje veľmi šikovná, malá doska pre SBC6809, jej rozmery sú 100 x 86mm (rovnaký rozmer ako pri Micro UK101). Napájanie je tak isto priamo 5V, pamäť RAM 32kB)na takúto mašinku je tiež viac ako dostatočná - nezabúdajme že je odstránená grafika. Klasicky sa beží v terminálovom okne. Táto "mašinka" je v podstate Tandy Coco 2 minimalizovaný počítač. Aby som nezabudol - k doske je priložená schéma zapojenia, čo tak isto mimoriadne uľahčuje osadzovanie dosky a tiež pomáha v orientácii.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Špecifikácia:

16kB ROM

32kB RAM

procesor 68B09CP, x-tal=7.3728MHz / interne sa delí :4, t.j. procesor beží na 1.8432MHz

pozor, musí to byť tento typ ! - staršie procesory 6809 vyžadovali dvojfázové hodiny !

(upresnenie: typ 6809EP sa v tomto zapojení dosky nedá použiť !)

komunikácia: RS232, 115.200Bd, no parity, 1 stop bit, hardware handshake (RTS/CTS)

veľké plus - vyvedená systémová zbernica, to je pre moje hókusy pókusy ako stvorené

 

Komunikácia medzi USB ↔ RS232 a vlastným SBC6809 vyžaduje prepojenie nul-modemovým káblikom, jeho zapojenie je na priloženom obrázku (je dobré si ho vyrobiť dopredu, nech nás to potom na záver nezdržuje):

 

 

Potom ako prišla doska (objednával som ju po dopísaní článkov o Micro UK101, prišla za cca 2 týždne) som dnes začal s jej osadzovaním. Ak máte k dispozícii všetky súčiastky tak stavba pokračuje veľmi rýchlo, hotovo bolo tak za 2 hodiny - bez nejakého náhlenia. Súčiastok je predsa len o poznanie menej ako sa nachádza na doske Micro Uk101, čiže rýchlejšia stavba bola zákonitá. Čo mi mierne vadilo bolo že je naozaj poriadne zatiahnutá obloha a aj cez deň som to musel robiť pri zapnutej lampe.

 

Najprv som osadil do dosky pätičky, napájací konektor, rozširujúci konektor externej BUS zbernice, Reset a konektor pre RS232:

 

Tu chcem upozorniť na to, že na ebay koluje obrázok kde vpravo dole sú na doske použité odpory 2k7, na mojej doske sú už hodnoty =240Ω, sú to prívody pre TTL ↔ RS232 a priame prepojenie na prevodník USB ↔ TTL (vtedy neosádzame obvod MAX232 a jeho kapacity). V mojom prípade tento konektor osadím, ale zatiaľ nepoužijem, idem cez USB ↔ RS232 + nullmodemový káblik. Už som na dosku SBC6809 tiež osadil konektor s vyvedenou externou zbernicou. Ak by som chcel v budúcnosti sledovať Tx a Rx pomocou jednoduchého rozšírenia (myslím tým indikáciu LED-kami), tak je konektor J2 potrebný.

 

Doska má výbornú nepájivú masku takže sa s ňou robí naozaj dobre.

 

V podstate kompletne osadené pasívne súčiastky, ešte bez čipov.

Už je osadený aj konektor J2.

 

Pohľad na spodnú stranu dosky, pekne vidieť kde sú vynechané nepájkované otvory po kondenzátoroch, ktoré je možné osadiť buď "na široko", alebo aj "na úzko". Naľavo hore je to vidieť na čipe MAX232, v strede hore zase na kapacitách pre x-tal, tiež sú voľné otvory pre jednu stranu nepoužitej úzkej pätičky pre RAM.

 

Pre uchytenie konektoru RS232 som nakoniec použil kratšie šróby.

(Ako vidieť fakt som zaťažený na používanie precíznych pätičiek.)

 

Kompletne osadená doska SBC6809. Na snímke je osadený obvod 6850,

ten som nakoniec musel nahradiť  jeho rýchlejšou verziou - 68B50.

 

Dtto - len pohľad na SBC6809 z opačnej strany

 

Nejaké drobnosti zo stavby:


- zase som urobil drobnú zmenu, kapacita C5 pre obvod MAX232 je namiesto hodnoty 100nF osadená keramikou s väčšou kapacitou 1uF, tu je to v poriadku, ostatné kapacity u MAX232 sú tantaly s predpísanou kapacitou =1uF

 

- tu som už do dosky neosádzal pätičky pre RAM tak aby sa dali použiť typy s úzkym rozchodom a aj s širokým rozchodom, zostal som iba na širokom rozchode 28pin pätičky (Micro UK101 mám osadené aj-aj, takže tu som to už takto osadiť nepotreboval)

 

- obvod 68B50 (=2MHZ verzia), síce na fotkách tam mám osadenú pomalšiu verziu 6850 - ten ale funguje na tomto SBC už nespoľahlivo, občas to urobilo psie kusy, SBC zamŕzal, takže dajte sem rovno 68B50 a bude po vtákoch, rozhodne vyzerá že je to dané časovaním zbernice 68B09P, pretože tieto čipy 6850 (=1MHz) fungujú bezproblémovo ak sú osadené v Micro UK101 kde beží zbernica na 4MHz, zaujímavé, tu ide zbernica "iba" na 1.8432MHz, (žeby to bolo tým že interne sa delí hodnota x-talu :4 a tým potom bude výsledne aj kratší timing ?). Po osadení čipom 68B50 všetky problémy okamžite prestali a všetko beží tak ako má.


- do Eprom pamäte 27C256 som zatiaľ nahral rovnaký obsah 2x za sebou, t.j. momentálne nezáleží na tom v ktorej pozícii je jumper JP2 (ON/OFF), proste sú tam za sebou dve úplne rovnaké binárky (2x 16kB)

 

- čo ma na doske trošku zarazilo je nie celkom šikovné označenie pre osadenie kapacít pre clock procesoru a tak isto pre obvod MAX232, podľa mňa by to označenie malo byť na doske opačné (nemyslím tým polaritu !), takto som si radšej vždy premeral ktoré z tých 3 pinov pre kondenzátor sú spoločné - vždy dva piny sú spoločné, ak osadzujete iba do krajných otvorov tak problém nenastáva a netreba nič merať

 

No a už to bolo treba len napáliť binárku do Eprom pamäte, potom zapojiť to na zdroj 5V, spustiť Hyperterminál zo správnymi parametrami (pretože sa používa hardvérový handshaking tak sa nenastavujú žiadne oneskorenia).


Ale o tom všetkom si povieme v ďalšej časti (bude tam tiež vlastná binárka do Eprom 27256 + schéma zapojenia + ďalšie informácie).

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 4. 2021 17:23:28 #

trackback

Directory SBC.

Directory SBC.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: