SBC6809 - 7 chip computer - 32kB RAM. Part-2.

By Administrator at apríla 12, 2021 16:57
Filed Under: SBC8085-NCB85

SBC6809

 

Dnes sú tu niektoré dôležité veci k vlastnej stavbe - obsah binárky (+ ďalšie informácie), ktorú treba napáliť do Eprom typu 27256. Eprom následne založíme do pätičky (ešte bude treba na nej prelepiť okienko), spustíme Hyperterminál, nastavíme potrebné parametre a ak je všetko naprosto v poriadku tak pripojíme napájanie - a na obrazovke sa zjaví nasledovné:

 

Po napísaní príkazu ? MEM sa vypíše voľná kapacita RAM.

 

Dôležité údaje:

 

Dĺžka programového riadku je na hodnote =250 znakov čo je naozaj mimoriadne veľa, to je famózne, je to ohromný posun, teraz sa dajú písať v jednom riadku naozaj komplexné údaje ! Tak isto je tu konečne dostupný príkaz INKEY$. Zobrazenie je štandartne nastavené na 80 znakov v riadku v terminálovom okne.

 

Pozrime si porovnanie medzi zápismi na SBC6502 a Micro UK101 voči SBC6809,

použitý je ten istý program pre zobrazenie Mandelbrotovej množiny:

(pre jednoduchosť som obidva výpisy listingov urobil na SBC6809, na SBC6809 vypadne označenie 80 znakov v riadku a tak tu nie je potrebný príkaz POKE 15,80 )

 

Zápis programu na SBC6502 a Micro UK101 (max.72 znakov v riadku).
(maximálnu možnú dĺžku zápisu v jednom riadku dobre reprezentuje riadok č.5 )



Zápis toho istého programu na SBC6809 (max.250 znakov v riadku).


(Riadok 10 prezentuje už väčšiu možnú dĺžku programového riadku, pritom ešte zďaleka nie je využitá plná možnosť jeho dĺžky, má "iba" 135 znakov čo je mierne nad polovicou z celkovej možnej dĺžky riadku. V prípade SBC6502 A Micro UK101 by sme skončili v tomto riadku príkazom B=CB, slučka FOR I= TO atď. by sa už do riadku "nezmestila" )

 

Samozrejme aj na SBC6502 a Micro UK101 sa dajú riadky "zdrcnúť" a nejaké to miesto sa dá ušetriť, ale rozhodne sa to nedá previesť tak efektívne ako na SBC6809. Skôr som len chcel poukázať na to že je možné do jednoho riadku dostať naozaj podstatne viac vecí a netreba to tak ako doteraz rozkladať do jednoduchších sekvencií viacerých riadkov, raz darmo - tých pár rokov vo vývoji je cítiť.

 

Obsah binárky pre Eprom typu 27256:

6809_27256.bin (32,00 kb)

 

Konkrétne schéma zapojenia SBC6809, jedná sa o mierne upravenú verziu od pôvodného autora Searle Granta, tu sa už priamo využíva hardware handshaking priamo v praxi a preto môžeme ísť na vysokú prenosovú rýchlosť bez obmedzení:

SBC6809.pdf (984,79 kb)

 

Popis MCU 6809:


MCU6809.pdf (5,37 mb)


Stránky autora Searl Granta (link), tu nájdete viac podrobností, zoznam Basic príkazov + obsah 2 kníh pre tento počítač:

Searle Grant simple SBC6809

 

Tu už je osadený iný, mladší Basic (rok 1982) oproti tým SBC ktoré doteraz vlastním, takže bez nejakého toho učenia to tu zaručene nepôjde (teda aby sa to dalo naplno využívať - hľadajte na webe Tandy Coco 2, tých príkazov je požehnane ... je tam eXtended Basic). Zase je to maličké, dobre prenosné. Overclocking je tu sťažený (oscilátor je zabudovaný priamo v procesore), takže túto mašinku asi nechám bežať na jej pôvodnom clocku =1.8432MHz, táto rýchlosť bohato na všelijaké experimenty postačuje. Je zaujímavé že tomuto procesoru sa na webe venujú  hlavne autori z Japonska, čiže niektoré veci na čítanie, povedané slovami klasika "sú mne z neznámych dôvodov mierne sťažené". Laughing

Žeby to bolo tým že MCU68B09CP vyrábala aj firma Hitachi ? - naproti tomu moje procesory vyrobila Motorola. Ešte doplním - Hitachi vyrábala aj 3MHz verziu, teda x-tal bežal na 12MHz, menilo sa tu označenie na HD6309

Procesory som kúpil už dávno, pred niekoľkými rokmi na nemeckom eBay od nemeckého usera a teda nehrozil mi v dodávke žiaden fake čip, našťastie, dnes už možno aj tam môže byť problém, ktohovie. Stačí sa pozrieť koľko procesorov 68B09CP na eBay dnes ponúkajú z Číny. A už len dodám, že moje procesory 68B09CP som zohnal niekoľko týždňov po postavení SBC6502 ... (vtedy som si povedal že nech sú doma, do foroty, že možno na nich časom skúsim niečo postaviť). A dočkali sa.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


 

V nasledovnej časti si povieme ešte nejaké tie ďalšie informácie o vlastnej stavbe tohoto SBC a aj "oživovaní".

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

16. 4. 2021 9:50:49 #

trackback

Directory SBC.

Directory SBC.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: