SBC6809 - step1 - extended board 6809 - miniboard 68B50. Part-7.

By Administrator at mája 30, 2021 12:27
Filed Under: SBC8085-NCB85

Rozhodol som sa rozšíriť SBC6809 o extended board a pri dodržaní zásady že nechcem priamo zasahovať do základnej dosky musím si pomôcť jednoduchou pomocnou doštičkou ktorá sa bude zasúvať na miesto pôvodného čipu 68B50. Potrebujem totiž "potiahnuť" jeden vývod z tohoto čipu na novú extended dosku - toto neviem obísť a tak nasleduje táto konštrukcia.

 

Jumpre nastavené už do polohy pre prácu s extended board.

Tiež je zapojený vývod ktorý ide na Y2 čipu MMU.

 

Snažil som sa to previesť tak aby bolo možné SBC6809 naďalej používať tak v pôvodnom stave ako aj s nasunutou extended doskou, na prepínanie do požadovaného stavu slúžia 3 pomocné jumpre. 

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Schéma 68B50 miniboardu (obrázku je už osadená na svojom mieste, v pôvodnej pätičke 68B50):


 

Časť tohoto textu sa už nachádza v predchádzajúcom článku:

Pre toto riešenie som sa rozhodol mimo iného aj z dôvodu že som mal jeden čip 6850 ktorý sa nedal osadiť do pätičky, mal ulomenú časť jednej nožičky (čip som dostal už v tejto "podobe", ale bolo by škoda ho nevyužiť - a pritom je stále funkčný) a tak dostal svoj vlastný "motherboard". A tým pádom aj problém s nožičkou bol vyriešený. Na doštičke sú ešte umiestnené 3 prepínateľné jumpre. Ak sú prepnuté do pozície ako na obrázku tak je to úplne normály čip 68B50 s vývodmi presne 1:1. Po prepnutí do opačnej polohy jeto riešené tak že stačí na výber čipu iba CS (negovaný), t.j. treba potom na ovládanie iba jeden jediný vývod, netreba teda riešiť celé 3 prívody na samotný výber čipu, tie dovtedajšie vývody potom majú na sebe už zabezpečenú trvalú log.1. Toto zapojenie je určené pre ďalšie rozšírenie možností, tiež je schovaný zospodu na doske vývod CS2 (negovaný) ako externý vývod (používa sa káblik). Myslím si že tu už viac ukážu zábery ako nejaký ďalší text.

 

 

Postavené - klasicky na univerzálke doštičke, vývod ktorý musí ísť na MMU je umiestnený zospodu a teda spojenie je rozoberateľné - a ak nechcem používať rozširujúcu dosku stačí všetky 3 jumpre prepnúť do druhej polohy (doprava, ak sa riadime fotkou)) a je z toho normálna, pôvodná 6850 a SBC6809 potom pracuje plne v pôvodnej zostave. Jediná poznámka k tejto úprave - zväčší sa vlastná stavebná výška a preto prívody na extended dosku musia byť použité o niečo vyššie (s tým som ale počítal), nespôsobuje to žiaden problém vo funkcii samotného SBC6809.


Nasadený káblik na ext.vývod CS2.

 

Takéto zapojenie mi umožní postupne previesť pripojenie ďalších +8kB RAM (t.j. potom je k dispozícii 40kB), tak isto viem pripojiť aj čip 8255A, čiže budú k dispozícii tiež 3x 8-bitové porty (ešte je tam aj jedna rezerva pre ďalšie pripojenie nejakej periférie + 4 voľné výstupy na MMU). Na ovládanie pamäťových rozsahov a chip selectu potrebných čipov sa síce dal použiť 2x čip 74LS138, ale rozhodol som sa že "nasadím" vlastnú MMU (Memory Management Unit), ktorú tvorí iba jeden čip PROM 74188 (keď už mám k tomu postavený programátor, tak prečo nie ...). O tom ale bude ďalšie pokračovanie.


Dnešný článok je prípravou pre použitie rozšírenej dosky, všetky ostatné prepojenia idú cez konektor rozšírenia, ktorý sa nachádza priamo na základnej doske SBC6809.


V ďalšej časti bude zapojenie samotnej MMU a jeho prepojenie na tento postavený miniboard 68B50 + popis obsahu samotnej MMU, teda dáta potrebné na napálenie do vlastnej  PROM 74188 a následné oživenie tejto časti aby sa dalo pokračovať v rozširovaní SBC6809 o ďalšie časti.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

30. 5. 2021 12:29:05 #

trackback

Directory SBC.

Directory SBC.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: