SIO2SD - 2.verzia -opravené chyby - corrected version.

By Administrator at novembra 22, 2012 11:17
Filed Under: Atari

Tak som zase robil úpravy na SIO2SD - jednoducho mi nedalo, aby sa napätie na karte pohybovalo okolo 4V.

Nemá to rada SD karta a nemám to rád ani ja. Zenerovu diódu som nakoniec našiel doma, je na úžasných 3.38V a teda sa mi parádne hodí do krámu.

____________________________________________________________

Tu sa opýtam  - dajte mi prosím vedieť akú má vlastne u Vás na počítači periféria hodnotu napájania - 5V? 4.8V? alebo menej ? Už som to síce písal, ale nie je na zahodenie napájať perifériu svojim vlastným 5V zdrojom.

____________________________________________________________



Znova pripomínam, kto robil SIO2SD s odporovými deličmi bez čipu 74HCT245 sa touto úpravou vôbec nemusí zaoberať. Prečo sa to deje ? V pôvodnom prvom článku o homemade SIO2SD je to popísané na konci článku. Skúsim to teraz ozrejmiť jedným obrázkom:

V štruktúre čipu 74HCT245 sú zabudované ochranné diódy a tie zabránia poškodeniu čipu ak sa na vstupe objaví vyššie napätie. Vyššie napätie je na vstupoch ošetrené diódami a tie odvedú prepätie do napájania. Vtip je v tom, že procesor AT MEGA 32 je schopný dodať tak veľký prúd, že potom dokáže sám cez tieto dódy v čipe 74HCT245 napájať obvod - ukážkové fantómové napájanie. Už som to písal, napätie tak môže spokojne dosiahnuť pri log.1 na čipe 74HCT245 až 4V a teda to isté napätie je potom aj na napájaní SIO2SD karty - a to by sa nemalo stať. Použil som jednoduchú logiku - zaradil som medzi procesor a obvod 74HCT245 3x odpor 1kΩ. A napätie krásne zliezlo na 3.6V - to sa už páči aj SD karte. Nakoniec som ešte použil Zenerovu diódu na 3.4V (moja mala presne 3.38V) a do série je pre istotu zaradený ochranný odpor 10Ω. Potom napätie už sedí ako pribité na hodnote 3.31V - aspoň u mňa. Je to síce také chytanie sa druhou rukou cez hlavu za ucho, len som chcel problém vyriešiť - a to sa podarilo. Takto to potom vyzerá na obrázku, vľavo je Zenerova dióda a pomocný odpor, pod pätičkou pre procesor sú umiestnené pomocné miniatúrne odpory 1kΩ (3x).



No a nasleduje upravené zapojenie, podotýkam že som použil tzv. Super hell LED, t.j LED, ktorým stačí podstatne menší prúd na plné svietenie a tak sa odpory pre LED zmenili o vyše rád - z 220Ω na hodnotu 3k3 ! A stále svietia viac ako dostatočne.


__________

Doplnené 26.03.2013

Posledná zmena sa týka diódy 1N4148, nahraďte ju diódou BAT85 ! Potom zrazu začne SIO2SD behať aj tam kde doteraz buď stále, alebo občas boli problémy, proste úbytok 0.24V na BAT85 je podstatne menší ako skoro 0.6V na pôvodnej dióde.

__________

Už som to písal, ale pripomeniem to, teraz sa tvrdí že namiesto kondenzátorov 22nF je dobré dávať kondenzátory dvojnásobne väčšie - teda 47nF. Osobne pri použití kvalitných mikrospínačov nevidím dôvod použiť 47nF kondenzátory - ale kto chce, môže vyskúšať, nič sa s tým nedá pokaziť.

A ešte priame stiahnutie obrázku:

IGI_sio2sd_nm2.GIF (24,62 kb)
____________________________________________________

06.12.2012

 

 

Tak som si zase trochu zabastlil a pripojil som k homemade SIO2SD displej 2x 16,  keď ho mám, tak prečo nie, že ? - pri testovaniach je predsa len skladnejší ako tie väčšie displeje. Potom som si povedal že je načase otestovať postavenie spínaného zdroja priamo na tú univerzálku - miesta je tam dosť.  Ešte skúšam napájanie SIO2SD z vlastného zdroja 5V a stabilita je perfektná - má to niečo do seba. Spínaný zdroj je klasika LM2576 na pevné výstupné napätie 5V/3A. Je to datasheetové zapojenie s dodatočným filtrom na výstupe, je to tiež popísané primo v datasheete. Jediná zmena je tá, že som ako výstupný kondenzátor nepoužil jeden kondenzátor 1000uF/35V, ale dva kondenzátory paralelne - 2x 470uF/35V - menej to zaťažuje čip, je menšie ESR. Zdroj napájania pre 5V na počítač je urobený zo staršieho spínaného zdroja pre HP tlačiarne - dodáva 33V a prúd max.1.5A, čo bohate na tento účel stačí. Na výstup spínaného zdroja som použil ešte aj filter na zníženie šumu a na zníženie zvlnenia výstupného napätia. Samozrejme sa dá použiť aj klasický transformátor, usmerňovač a napájať spínaný zdroj touto cestou. Treba dať len pozor na to, že vstupné napätie do obvodu LM2576 nesmie prekročiť 40V ! Na napájanie spínaného zdroja 5V je možné s výhodou použiť aj nejaké notebookové spínané zdroje - väčšinou dávajú napájacie napätie medzi 19 až 20V čo tiež veľmi dobre vyhovuje. Síce som nemal kondenzátor 100uF/35V na výstupný filter, ale boli k dispozícii dva kondenzátory 220uF/16V, tak som ich dal do série (a mal som požadovanú hodnotu cca 100uF), sú premostené odpormi 390Ω, tak je na nich polovičné napätie (2.5V) a priečny prúd odpormi (cca 6mA) slúži ako predzáťaž ak je vypnutý počítač. Zvlnenie je pod 10mV - je to vďaka filtru s tlmivkou na výstupe, zase nič svetoborné, je to zapojené presne podľa datasheetu,  takže som veľmi spokojný ako sa to podarilo - ruku na srdce obvod LM2576 má hodne debilne rozložené vývody na to, aby sa dalo slušne navrhnúť zapojenie spínaného zdroja. A ešte k tomu som to robil len na univerzálke.  Tiež by som teraz zmenil jednu vec, fialový napájací konektor pre spínaný zdroj by som umiestnil naľavo od chladiča a nie napravo ako ho mám ja - vzniká tak zbytočne dlhá prívodná cesta. Lenže ja som ho tam na začiatku roboty na to miesto natvrdo prilepil ... ale beriem to športovo, človek sa učí, nabudúce to bude inak. Kto nemá čo na prácu - odporúčam stvabu tohoto spínaného zdroja, určite sa pri jeho návrhu dobre zabavíte, tak ako ja ... urobil som si aj umelú záťaž, obvod LM2576 je aj pri takomto malom chladiči viac ako dostatočne chladený a nevzniká zbytočné teplo - spínaný zdroj je spínaný zdroj. A nech toľko nekecám aspoň nejaké tie fotografie:

Pri záťaži 1A mám úbytok napätia na výstupe (na svorkách - modrých - klesne z 5.02V na 4.99V, t.j. 0.03V), celkom dobré, nie ? A normálne viac ako ten 1A ani netreba, toľko nespotrebuje ani s pripojeným SIO2SD a tu ten displej dosť "papá" - teda ten 24x 2riadky. Celé SIO2SD s displejom 24x2 má odber v kľude tesne nad 0.2A.

 

Doplnok 12.12.2012 - predsa len bude lepšie dať tam kondenzátory na 50V pri napájaní tými 32V, ak to budete hnať cez notebookový zdroj, ktorý dáva 20V tak samozrejme tie 35V kondenzátory budú stačiť.

 

 

____________________________________________________

19.03.2013

Takto to už zakrytované spolu s displejom 24x 2 vyzeralo na Foreveri 2013, v popredí je minijoystick vlastnej výroby:


 

____________________________________________________

A zase nasledujú odkazy:

Prvý, pôvodný článok článok o modifikácii - verzia 1, tam nie je ešte vyriešený problém čo som dnes popisoval:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Modifikacia-SIO2SD-Modification-SIO2SD.aspx

nasleduje stavba Homemade SIO2SD, tiež ešte nie je vyriešený problém, ktorý som objavil až pri tejto stavbe:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Homemade-SIO2SD-version1.aspx

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:42 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: