SKYDATA SK551 Atari floppy unit - made by Argentina.

By Administrator at júna 10, 2022 13:35
Filed Under: Atari

ο

 

Občas sa ešte aj po tých rokoch objavia veci o ktorých sme doteraz nevedeli - na portáli ebay sa objavila na predaj disketová jednotka kompatibilná s Atari XF551 s označením SKYDATA SK551 /firma ktorá zastupovala Atari v Argentíne/. Výrobca tejto jednotky sídlil v Argentíne (San Luis), z Južnej Ameriky výrobcov takéhoto zariadenia akosi je veľmi, veľmi málo. Je pravdepodobné že základná doska je variantou originálnej dosky a teda aj výsledné vlastnosti jednotky budú (boli, sú) identické s jednotkou originálnou. Zmena oproti originálu je v prívodnom kábliku (je napevno) a vďaka tomu postačuje na zadnej strane iba jeden SIO konektor.

 

Jednotka sa na uvedenom portáli veľmi rýchlo predala za "baťovskú" cenu 199.99 USD.

 

Viac informácií priamo nie je dostupných, ale sú k dispozícii aspoň slušné obrázky a vďaka nim som predsa len niečo navyše zistil. Krabica a manuál síce nie sú v najlepšom stave - ale nie je tu zase ani nič extrémne rozpadnuté. Veľkosť vlastnej jednotky je skutočne príjemným prekvapením, vlastné púzdro jednotky je kovové, krabica je oproti XF551 vďaka tomu omnoho menšia. Na iné miesto je presťahovaný prepínač ID čísla nastavenia disketovej jednotky. Pretože je použitý iba jeden konektor v napájacej časti - takže to vyzerá na to že na napájanie sa používa štandartný 9V/AC/3A transformátor /zdroj na foto nie je/. Je teda pravdepodobné že aj zdrojová časť bude identická - akurát tu je využitý kovový obal ako chladič stabilizátorov, potom je chladenie jednotky dostatočné /použitie spínaných zdrojov v tej dobe je vysoko nepravdepodobné - boli by príliš drahé/. Čo ma zarazilo - chladenie jednotky je riešené neuveriteľne nešikovne /vcelku charakteristický rys vtedajšej doby/ - na spodnej strane jednotky nie sú žiadne chladiace otvory pre dobré prúdenie vzduchu ... alebo zjavne pred tými rokmi vedel vzduch prúdiť v disketových jednotkách celkom inak ako sa to deje v dnešných časoch. Tongue out

 

Vlastné rozmery tejto jednotky:

Dĺžka  - 286 mm

Šírka  - 147 mm

Výška -  49mm

Rozmer predného panelu presne zodpovedá vloženej disketovej jednotke.

 

Ako som už písal, vlastnosti sú identické s jednotkou XF551 /v jednotke je použitý mikroprocesor 8040, čo len potvrdzuje že je to zvnútra zapojením identické/, pracuje s disketami hustoty Single (90kB), Medium (128kB), Double (180kB) a Double Side Double Density (360kB). Ak je použitý aj rovnaký firmware ako v XF551 tak potom zdedila táto jednotka aj rovnaké problémy pri správnom načítaní hustoty založenej diskety. Našťastie toto vie odstrániť patchovaný firmware 7.7. Oproti originálu má na prednej stene vyvedenú aj indikáciu pomocou LED ktorá oznamuje zapnutie napájaniea /to je príjemný bonus/. Podľa štítku na spodnej strane sa dá zistiť že sa jedná o sériu "D", t.j. nejedná sa o prvú verziu tejto jednotky.

 

Teraz už len nasledujú fotografie:

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________

 

06.07.2023

Naskenovaný manuál, v ňom som objavil jednu zaujímavú vec - disketová jednotka ráta iba s prepinaním na D1: alebo D2:

 

skydata_sk-551_disk_drive.2023-07-04.100dpi.pdf (8,97 mb)

 

Z majiteľa uvedenej jednotky dodatočné informácie lezú ako z chlpatej deky, dodnes nie sú k dispozícii fotografie základnej dosky - a to ani po 12 mesiacoch (23.12.2023 - teraz už po 18-tich mesiacoch, to je už naozaj veľká hanba a žiadna, skutočne žiadna výhovorka v tomto smere neobstojí). Pritom by stačilo odšróbovať 4 šróby a urobiť snímky, slimák je o poznanie rýchlejší, za tú dobu stihol akurát naskenovať manuál ... - to je tak ak sa majiteľom stane človek ktorý nevie narábať zo šróbovákom. A ani už neverím že niečo ďalšie vyprodukuje, jednoducho - je to "lazy, irresponsible bird" v praxi.

Je pre nás nesmierna škoda že niečo tak zaujímavé skončilo v takých rukách, bohužiaľ - s týmto faktom neviem nič urobiť, howgh !

____________________________________________________________

06.03.2024

Žiadne zmeny, nič nového majiteľ nevydal ...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

12. 6. 2022 13:32:46 #

trackback

06_2022 Blog, Notes.

06_2022 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: