SP-1010DR SOLDER PEAK - odspájkovacia stanica.

By Administrator at marca 05, 2022 10:40
Filed Under: Non-Atari

SP-1010DR SOLDER PEAK


Pred časom som si kúpil túto "mašinku", pretože naozaj niektoré veci bez nej dostať von z niektorých dosák bolo už nad moje sily. A plošný spoj tiež nemá nekonečný život, teraz je to pri vyberaní súčiastok predsa len iná "liga". Rozmery sú celkom slušné, tak isto aj váha - naozaj nehrozí že by táto stanica samovoľne spadla na zem. A ak už spadne tak bacha na to aby ste tam nemali nohu ... Farba a prevedenie je identické s uverejneným obrázkom.


Čo ma vcelku prekvapilo - v návode sa píše o uvoľnení 4 šróbov ktoré držia kompresor, v tom istom návode a v inej reči je zase uvedené že sa tie šróby majú dotiahnuť ... takže celkom slušná haluz. Korunuje to skonštatovanie že pri nedodržaní uvedeného postupu môže prísť k ťažkému zraneniu obsluhy ... takže ako - dotiahnuť alebo uvoľniť ??? Rozhodol som sa - nič som neuvoľnil, zariadenie napriek tomu pracuje bezchybne (zatiaľ ma stanica nezranila, ani ťažko, ani ľahko Laughing).

Výrobca v sade dodáva 3 odsávacie hroty, ktoré majú priemer odsávacieho otvoru 0.7, 0.9 a 1.2mm, sú priložené tiež 3 čistiace ihly k uvedeným odsávacím hrotom. Ich dĺžka je mierne cez 15cm a na konci sú opatrené vrúbkovaním = lepšie vyčistenie samotnej trubice odsávacej časti.

 

Nejaké tie skúsenosti z používania.

Čo som ocenil - bočný držiak na vlastnú pištoľ, tým že je priamo na tele skrinky tak nie je problém pri odložení pištole, neskĺzne bokom a pištoľ je teda správne pri odložení fixovaná. Zatiaľ čo som potreboval a odspájkoval išlo z dosky veľmi dobre von - doteraz som nepotreboval dostať veľa súčiastok z miesta kde je pri vyberaní potrebná vyššia teplota (veľké zemnené spoje, alebo také súčiastky ktorých kontakt je rozliaty na väčšej ploche), ale aj tam sa skutočne darí. Daňou za to že to tam tiež funguje je potrebné nastaviť vyššiu teplotu aby odspájkovanie prebehlo bez problémov. Tu sa ťažko radí, vyzerá to tak že každá doska je do istej miery individuálna na nastavenie teploty. Pri "normálnych" doskách nastavujem teplotu na 350°C a ide to parádne, pre väčšie plochy nastavujem teplotu na 380°C - tu sa riadim tým čo som si nechal poradiť prednedávnom priamo od rEVERz-a (i keď on má k dispozícii Weller-ku ...). Pre prácu s univerzálkami doskami (zatiaľ väčšina mojej práce) ako som zistil postačuje s rezervou nastavenie aj na nižšiu teplotu, asi to bude súvisieť aj s typom použitej pájky /olovnatá/.

Čo sa mi osvedčilo - zapnúť stanicu, nechať nahriať na pracovnú teplotu a len tak v ruke stlačením tlačítka najprv "na sucho" prefúknuť systém, potom je cestička pre ďalší cín určite voľná. Dtto robím na konci práce, krátke zapnutie kompresoru prečistí otvor a mám istotu že nie je všetko zalepené cínom - nakoniec čistiace ihly sú pribalené a tiež nie je od veci z času na čas prebehnúť ihlou otvor pre odsávanie, ak ide ihla bez problémov až smerom dovnútra tak cesta pre cín je voľná /asi najlepšie je použiť ihlu na čistenie vždy pred a po skončení práce/. Komu sa zdá toto dvojité čistenie príliš zložité - naozaj je dobré mať stanicu zaručene funkčnú.

Napokon ak je cesta voľná - tak sa pri spustení kompresoru ozve slabé syčanie- znak že kompresor saje vzduch do odsávačky = všetko je O.K.

Ak príde k ucpaniu priechodu cínom /stať sa to môže/, tak je dobré stanicu vyhriať až na 450°C, potom počkať minimálne 2÷3 minúty po dosiahnutí požadovanej teploty a skúsiť potom zapnúť kompresor. Ak to nepomôže a otvor odsávania je stále nepriechodný tak potom zaručene pomôže použitie čistiacej ihly a priechod je následne uvoľnený. Pri čistení ihla musí prejsť celou svojou dĺžkou dovnútra až po koncový doraz na samotnej ihly, druhý koniec ihly musí byť vidieť priamo v sklenej trubičke. 

Len pozor pri tejto práci s čistiacou ihlou - je to už hodne vysoká teplota a možné popálené prsty asi nebudú najlepšou vizitkou ...

Čistenie:

Vždy čistíme keď je stanica vypnutá - a hlavne keď nie je zohriata. Pre vlastné čistenie sklenej trubice je dobré začať po uvoľnení cuplíku na zadnej strane pištole a potom ťahať najprv von prednú časť skleneného valčeku, nie jeho zadnú stranu ! - naopak to totiž veľmi nejde.

Zo začiatku som pri práci mierne "bojoval" s pištoľou a s hadičkou ku kompresoru, predsa len je to menej ohybné ako som zvyknutý pri práci s pájkovačkou, ale dá sa na to zvyknúť, je to naozaj len vecou zvyku. Výsledok pri používaní odsávačky skutočne stojí za to.

Zaujímavé je že na zariadenie sa poskytuje iba ročná záručná lehota /TME/. Čo po uplynutí záruky urobím ako prvé - zadný otvor pre ventilátor na skrinke je urobený ako množstvo malých kruhových otvorov - ventilátor musí cez tieto malé dierky tlačiť vzduch, daňou za to je zvýšený hluk ako sa vzduch tlačí cez tieto otvory. Ohromne by pomohlo keby tam namiesto nich bol iba jeden veľký kruhový otvor a pred ním iba jednoduchá mriežka - prietok vzduchu by sa minimálne zdvojnásobil a keďže mu v ceste nebudú stáť malé otvory tak sa citeľne zníži hlučnosť samotnej ventilácie - tým pádom sa zlepší chladenie samotnej elektroniky v skrinke.

 

Spominaná zadná časť s výstupom pre ventilátor.


(Ako som dodatočne zistil - prišli na to aj iní a dávno predo mnou - toto odporúčajú viacerí, mimo iného po úprave otvoru vymeniť pôvodnú 12V verziu ventilátoru za jeho 24V verziu, prevádzka bude určite tichšia a prietok vzduchu pre chladenie bude vo výsledku aj tak viac ako dostatočný, ventilátor sa reálne napája z 18V/DC - síce má v ceste odpor pre zníženie výsledného napätia, ale zapojiť to potom priamo pred neho je hračka).


Odkaz na foto vnútorných častí a aj možných úprav:

https://www.eevblog.com/forum/reviews/solder-peak-sp-1010dr-(zd-915-rebrand)-teardown/


Čo sa týka rýchlosti nábehu na pracovnú teplotu - porovnám pájkovačku a odspájkovaciu stanicu s veľmi podobnými napájacími parametrami, porovnám nábeh na rovnakú pracovnú teplotu = 330°C, len dodám že samozrejme čo sa týka pájky - pracovne pájkujem s teplotou podstatne nižšou. 

Fahrenheit Soldering technology

Digital soldering station with motion sensor
160-480°C

(s touto "potvorkou" doma pracujem už hodne dlhú dobu)

 

Fahrenheit Soldering technology - čas 50 sekúnd (s prekmitom na začiatku je to až na 344°C, potom sa to už pekne zrovná a drží sa nastavenej teploty), príkon 60W

SP-1010DR SOLDER PEAK - čas 90 sekúnd, fakticky bez prekmitu, čiže skoro dvojnásobný čas

 

Čo môžem len doporučiť, zabezpečiť si dostatok náhradných dutých hrotov a mať aj náhradné plstené kotúčiky, tieto veci budete časom určite potrebovať vo väčšom množstve, hlavne ak potrebujete často niečo odspájkovať.

(Nakoniec - kompletná náhradná pištoľ nie je až taká drahá, tvorí cca 1/5 ceny celej stanice.)

Čistenie sklenenej trubičky od zbytkov cínu je relatívne jednoduché, stačí na zadnej strane pištole potiahnuť cuplík smerom nadol a máme prístup k obsahu. Osvedčil sa mi technický lieh na čistenie vnútornej strany. Čo sa týka samotného čistenia - prospelo by keby sklenená trubica bola o cca 1mm kratšia, ľahšie by sa vyberala, takto je tam v určitých momentoch hodne tesno. Zo zatváraním je to o niečo zložitejšie, priamo rukou sa mi to nepodarilo, treba použiť väčšiu silu. Dosiahol som to jednoducho opretím zadnej časti pištole o stôl a následným zatlačením celej pištole voči stolu, pekne to cvaklo a všetko potom už drží tak ako má.

Všeobecne je asi známejšia odspájkovacia stanica ZD-915, tá je síce o niečo drahšia, ale nie nejako výrazne. Na druhú stranu - tvrdí sa že SP-1010DR je v podstate len rebrandt ZD-915 (čiže len iná farba a iný tvar skrinky), elektronika je vraj rovnaká. Tak isto sa dá táto jednotka zohnať pod názvom Proskit SS-331 (Farnell).

Zatiaľ som spokojný, robí to čo som čakal - a kvalitne. Osobne nejdem cestou "kombajnov" kde je v jednom aj jedno a aj druhé /niekedy aj viac/, radšej mám samostatné stanice - keď sa niečo pokašle tak aspoň zaručene funguje jedna z nich. "Kombajny" poväčšine majú elektroniku spoločnú - takže ak niečo odíde - máme nevyžiadaný kľud na dlhšiu dobu. A mimo iného - na opravu "kombajnu" aj tak budeme potrebovať ďalšiu samostatnú stanicu na pájkovanie ... 

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

7. 3. 2022 13:21:11 #

trackback

03_2022 Blog, Notes.

03_2022 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: