SUPERMAX KIWI - ULTIMATEII, FD ATARI 1050. Part 1.

By Administrator at júla 17, 2016 13:50
Filed Under: Atari

 

 

Úprava pochádza z Austrálie, preto je asi aj v názve KIWI. Toto som tu som ešte nespomenul a zase som sa raz po čase vŕtal na webe ... Ako som na to prišiel ? Hodne jednoducho, stačí prečítať binárku Eprom pamäte, tá obsahuje nasledovný text:

 

SUPERMAX (c) 1985 W.VISSER AUSTRALIA.

 

Teraz sa treba obrátiť dolu hlavou, zatvoriť oči  ... a sme tým pádom doma kde to vzniklo. Smile Zaujímavé je že Kiwi nežije v Austrálii, ale na Novom Zélande, takže buď si autor z nás robí srandu, alebo to má v sebe nejaký skrytý význam.

 

Je to ďalšie riešenie tzv. "chudého muža", dokáže totiž pracovať v disketovej jednotke ATARI 1050 s pôvodnou Single hustotou(90kB), Medium hustotou (128kB), ale pridá navyše aj toľko žiadanú Double hustotu (180kB). Recenzie uvádzajú mierne zrýchlenie prenosu, ktoré ale v reále nedosahuje rovnaké hodnoty ako pre US Doubler a HAPPY 1050. Zase na druhú stranu je toto aj podstatne jednoduchšie riešenie ... priznám sa že som si to doteraz nepostavil, ale asi na to dôjde - keď si nájdem čas.


Ako na to ?
Z motherboardu treba vybrať Eprom (ROM), tak isto sa vyberie RAM 6810, dodatočná doštička sa vkladá na miesto pôvodnej Eprom pamäte a naďalej sa využíva pôvodný procesor 6507 a teda aj základná rýchlosť procesoru zostáva na 1MHz (viac z 6507-ky nevyžmýkame). Doštička s čipmi je urobená tak že ju opačne neosadíte ani náhodou - jednoducho sa to proste naopak nasadiť nedá. Ak by ste to mali v rukách tak to pochopíte veľmi rýchlo. Obsahuje jeden prepínač (ten je potrebné vyviesť, najlepšie na predný panel), ktorým sa volí na 8kB Eprom pamäti buď režim SUPERMAX (ultra režim - zrýchlený prenos dát - beží spodná polovica Eprom, teda priestor low 4kB, alebo pôvodný režim, ktorý používa upravenú verziu pôvodnej Eprom ako high 4kB. Skúsim to ešte napísať inak - jednoducho režimy sa volia prepínaním 2x 4kB priestoru - spodných 4kB obsahuje Supermax, horných 4kB software emuluje pôvodný režim A1050.  Zaujímavá je jedna vec - režim SUPERMAX využíva a teda aj potrebuje v Eprom pamäti podstatne menší priestor ako keď pracuje v režime pôvodnej kompatibility s Atari 1050 - teda to sú mi ale veci ...

 

Tak isto je potrebné pri nasadení SUPERMAXU aby na doske pôvodné jumpre (napravo hneď vedľa Eprom) boli nastavené tak ako je na uverejnenom obrázku ! Teraz sú nastavené pre použitie Eprom, dosť často je v doskách ale PROM verzia firmware a potom by nám zapojenie nefungovalo..

 

 

 

Ak sa pozriete na obrázok (zdroj foto:atariage.com):

- namiesto Eprom čipu 2764 je tu použitá 4x väčšia Eprom 27256, zjavne nebola 8kB Eprom k dispozícii, síce je to "trestuhodné plytvanie miestom v Eprom pamäti", ale je to tak isto funkčné a hlavne Eprom 27256 sú naozaj bezproblémovo zohnateľné, jediná vec ktorú treba urobiť je potom nahrať do 27256 Eprom binárku 4x za sebou aby sa to správne zrkadlilo na správnom mieste bez nejakých ďalších zásahov
- máme tu poctivo prebrúsené povrchy čipov 6116 (RAM 2kByte, 24 pinový čip) a 74LS42 (16 pinový čip), ktoré mali sťažiť nejaké budúce eventuálne kopírovanie tohoto zariadenia, pffffff - vtedy sa to ale takto robilo, dnes nad tým iba pokrútime hlavou

- tri čierne dráty slúžia na pripojenie prepínača, biely drát je pripojený na čip 74LS04 na jeho pin 9

- z obrázku to nie je vidieť (pozri schému) jeden pin z tejto doštičky je vyvedený priamo do pôvodnej pätičky vybraného čipu 6810 - berie si odtiaľto ("sosá") signál R/W, ktorý samozrejme pôvodná Eprom nepotrebovala, RAM pamäť ale bez neho nebude fungovať

 

Schéma zapojenia, pozor podľa informácií je tu podstatne vhodnejšie použiť namiesto čipu 74LS42 čip 74HC42 ! (Je rýchlejší, ale tu nejako na to nevidím dôvod.)  Tak tu si ja nemyslím že je problém v rýchlosti čipu ale v neskutočne rozšírenom nešváre - nikde v uvedenom zapojení nie sú použité vyhladzovacie kondenzátory  k použitým čipom. Pozrite si schému Atari 1050 a pozrite si toto a pochopíte. Nie je to prvé (a bohužiaľ ani posledné zapojenie) kde sa na takto triviálnu vec zabudlo ... a veselo sa to takto v tejto nepodarenej podobe šíri ďalej. Autor tu uverejnenej schémy Guus Ansmann nakreslil iba skutkový stav aký je na doske s označením SUPERMAX 1.0.

P.S.:Takže nezabudnite prosím dodať do zapojenia vyhladzovacie kondenzátory o kapacite M1 ku každému čipu.  A bude po probléme.


Schéma zapojenia

ULT_II.pdf (15,52 kb)

 

8kB binárka pre pamäť Eprom 2764:

Ultimate.bin (8,00 kb)

 

Úprava pre Super archiver:

1050 to Kiwi Chip Archiver (19xx)(Kiwi Systems).zip (31,77 kb)

 

Poznámka (13.02.2018):


Vtip je v tom, že  údajov je k dispozícii neuveriteľne málo, zase raz história na webe melie rýchlejšie a to podstatne rýchlejšie ako božie mlyny ... tu som to skutočne asi stihol popísať tak tak, o to viac ma to teší že ani takto "exotické" a vzácne rozšírenie SUPERMAX KIWI - ULTIMATEII disketovej jednotky Atari 1050 predsa len úplne nezmizlo v prepadlisku dejín. 

Ako som zistil je tam ešte jedna vec aby to naozaj fungovalo - a to je popísané v druhej časti pokračovania tohoto článku. Áno, pôvodne som viac informácií nemal a môžete si sami overiť že som sa v popise nemýlil, ale jedna fičúrka na motherboarde o ktorej som nevedel a teda pokiaľ to nemáte naozaj v ruke tak to ani nemôžete vedieť ... A že sa k tomu reálne dostanem som ešte pred týždňom nevedel.

 

Druhá časť článku na tému Atari Supermax Kiwi UltimateII:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SUPERMAX-KIWI-ULTIMATEII-FD-ATARI-1050-Part-2.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

24. 5. 2018 9:24:06 #

trackback

SUPERMAX KIWI - ULTIMATEII, FD ATARI 1050. Part 2.

SUPERMAX KIWI - ULTIMATEII, FD ATARI 1050. Part 2.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: