Spajk pcb - Atari SIO2SD ver.3.0 ála Igi.

By Administrator at septembra 28, 2018 16:00
Filed Under: Atari

Pred pár dňami sa na webe oldcomp.cz objavila takáto vec:


User Spajk podľa schémy SIO2SD - ver.3 ála Igi - postavil túto verziu SIO2SD (prvé 3 fotografie sú prevzaté z oldcomp.cz), ktorá je (o poznanie) menšia ako poľský originál, iné je tak isto umiestnenie kde sa nacháza SD karta, pribudlo tu jedno nové tlačítko - Reset.

 

Kompletne osadené - SIO2SD verzia 3 - ála Igi.

 

Vzhľadom k veľkosti celej dosky sú niektoré súčiastky aj zo strany spojov, ale práve vďaka tomu to môže byť podstatne menšie na šírku. A tá je tu práve daná šírkou použitého LCD displeja 16x 2 znakov. Tak isto môžete na tomto mieste použiť displeje zo šírkou =20x 2, 24x 2 alebo 40x 2 znakov - fungujú po pripojení priamo bezo zmeny firmware. Jediná vec ktorú budete asi musieť potom prestaviť - bude potrebné nanovo nastaviť kontrast - ale to nie je až taká ťažká robota, že ? Akurát sa nám šírka zariadenia vďaka širším displejom bude rapídne meniť, ale dá sa to. Potom bude jediným problém kde splašiť tak širokú krabičku.

 

Pekne popísané funkcie jednotlivých tlačítok a - je tu aj Reset. Celkovú veľkosť ovplyvňuje aj to že je použitý mikroprocesor v menšom púzdre ako je pôvodné DIL púzdro. LED sú priamo viditeľné a ak chceme tak ich priamo môžeme zakomponovať do predného krytu panelu zariadenia.

 

No, Spajk sa s tým zjavne pohral a urobil to hodne malé. Keď som tieto fotografie videl na webe po prvýkrát tak som si všimol jednú drobnú "chybičku" - prístup k trimru na nastavenie kontrastu, ale to je naozaj drobnosť a rozhodne to nebola vec čo by ma zastavila v nákupe - chcel som to mať doma. Tak isto sú pekne popísané jednotlivé tlačítka, takže než tlačítko stlačíte tak viete čo máte od danej funkcie očakávať. Dtto sa týka jednoznačného popisu jednotlivých súčiastok. Pájkovanie je tak isto perfektné. Prečo o tom viem ? Pretože som si jedno postavené zariadenie od Spajka zobral.

Palec nahor za takúto prácu !

 

A poďme teraz aj na celkové rozmery zariadenia:

šírka - 82mm

hĺbka - 22mm

výška -58.5mm (tento údaj môže byť o pár mm väčší, vysvetlím prečo)

váha - 56gramov

 

Idem na tú stavebnú výšku, prirátajte si ešte tak 5mm - teda ak použijete prívodný konektor - ten "trčí" o tých pár mm smerom nahor. Ak ho nepoužijete tak platí uvedená výška v celkových rozmeroch zariadenia. Napriek tomu to nepovažujem za nejakú zásadnú chybu v návrhu, dá sa to obísť. Ak to robíte do krabičky "naležato", tak sa Vás tento odstavec vôbec netýka a môžete ho odignorovať.
Kvitujem vyvedený Reset - mne sa počíta že netreba zariadenie ustavične zapínať a vypínať aby som to mal vždy v mne potrebnom definovanom stave.

 

Veľmi dôležité upozornenie - ale iba pre tých čo majú aj pôvodné SIO2SD:

 

Pripojenie kabeláže (ja som mal už osadenú dosku a teda osadený bol už aj konektor) má iné zapojenie vývodov (je otočený kľúč) ako je u originálneho SIO2SD, takže si to prosím poznačte aby ste si náhodou vzájomne neprehodili prívodnú kabeláž (týka sa to ale iba situácie ak máte obidva druhy zariadenia k dispozícii) - na 100% by si to odniesol procesor !!! Našťastie na tejto doske (na rozdiel od origo SIO2SD je popis jednotlivých vývodov konektoru). Ak ste majiteľom len tohoto zariadenia nič nemusíte riešiť - fakt sa to týka iba tých čo majú aj jedno aj druhé zariadenie - t.j. len vtedy hrozí že by ste si mohli prehodiť kábliky.

Možné riešenie:

Osaďte si konektor zo strany plošného spoja - potom kľúč bude sedieť aj v jednom aj v druhom prípade. Jediná nevýhoda je tá že sa potom zväčší stavebná hĺbka - pribudne nám tak 6÷7mm navyše. Alebo priamo napájkujte prívodné kábliky (bez použitia konektoru) - potom to neprehodíte ani keby sa dialo neviem čo.

 

Pretože ja SMD osadzovanie nepoužívam a idem na veci cez klasiku, tak som si dohodol stretnutie zo Spajk-om a stal som sa majiteľom tejto jednotky. Spajk potvrdil že používa micro SD kartu (s redukciou) veľkosti 8GB a to bez problémov. Keď som sa pýtal ako sa k tomto zapojeniu dostal - hľadal a našiel zapojenie čo mu vyhovovalo a tak si pre to navrhol plošný spoj, jednoduché že ? Spajk je skromná duša, ale myslím si že stojí o tejto doske hodiť sem pár riadkov. Fakt to je celé urobené precízne a za takú robotu si zaslúži 1+.

 

Spomeniem jednu vec:

Poliaci tvrdia že použitie odporového poľa spôsobuje problémy s použitím SD karty, ale osobne to považujem za neoverenú hlúposť, pretože potom by to blblo aj na  zariadení SDrive, ktoré používa rovnaký princíp. Ak sa objaví nejaký problém, tak to bude niečo iného - problém úbytku napätia na prívodoch z SIO konektoru smerom na SIO2SD (zoxidované kontakty, alebo príliš dlhý káblik). Ale aj toto sa dá riešiť - použitím samostatného napájania SIO2SD. Nakoniec, skúste priamo na dosku zariadenia SIO2SD pridať do napájania kondenzátor tak 100uF/6V a uvidíte koľko problémov razom zmizne.   

Výhodou tohoto zapojenia je to, že na rozdiel od originálu na oficiálnych stránkach o SIO2SD tu nijako "necvičí" napájacie napätie pre SD kartu. Tam to spôsobuje použitie obvodu 74HC245N, ktorý má v sebe zabudované ochranné diódy a pretláča tak potom cez svoje piny do SD karty napätie až 4.5V - a to fakt SD kartám nerobí dobre, pretože tie sú určené na napájanie napätím 3.3V - toto zapojenie uvedený jav oproti originálu 100%-ne odstraňuje.

 

No a takto vyzerá vzájomné porovnanie obidvoch verzií SIO2SD vedľa seba - v rovnakej mierke:

(obidve zariadenia reálne vlastním)

 

Vľavo SIO2SD ver.3 ála Igi od Spajka, vpravo pôvodná poľská verzia SIO2SD ktorá používa ďalší čip 74HC245N.

Vľavo SD karta vyvedená nadol, napravo je zase nahor.

 

Ešte link na článok tejto verzie SIO2SD ver.3 ála Igi kde je uverejnené aj zapojenie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2SD-3verzia.aspx

 

Ak mám zhodnotiť rozdiely:

Poľská verzia SIO2SD je vhodná na zabudovanie na "stojáka", pretože má vyvedenú SD kartu smerom nahor. Spajk-ova PCB je zase vhodná na inštaláciu "naležato". Poľská verzia má prístup k nastaveniu kontrastu displeja dosť zle prístupnú - ale ak máte malý jemný šróbováčik tak sa to mierne z boku z ľavej strany (spredu) s odretými ušami nastavovať dá. Spajkova verzia je na tom v tomto o niečo mierne lepšie - síce tiež na šikmo ale šróbovákom sa tam dostanete. Poľská verzia má aj smerom dopredu vyvedený konektor, čo zase môže dosť zavadzať ak to chcete zabudovať do krabičky, pretože bude dosť trčať nad použité krátke mikrospínače (lepší by bol v PCB konektor naležato, otočený o 90° smerom doprava pod čipom 74HC245, potom by konektor nebol vysoký a dal by sa dobre umiestniť aj prívod pre SIO káblik). Tak isto poľská verzia má ukryté LED (3mm veľkosť) pod displejom, čiže priamo na tieto LED nevidíte počas používania (ak použijete displej na dlhšom prívodnom kábliku a umiestnite ho inde tak na tie LED uvidíte). Poľskej verzii chýba popis tlačítok (u mňa je dosť veľké mínus), síce ja si s tým poradím, ale niekto kto si to kúpi a chce to okamžite používať môže byť dosť vyvedený z miery než zistí čo robí ktoré tlačítko. A takýchto userov sú mraky.

Ešte aby to niekto urobil s vývodom pre SD kartu na boku a potom sa to bude hodiť aj aj. LaughingSealedLaughing

____________________________________________________________

13.10.2018

Doplnené o obrázok ako má byť správne pripojený káblik na toto zariadenie:

 

 

Čo sa týka pripojenia zariadenia na SIO konektor - sami vidíte že sa nejedná o žiadnu raketovú vedu, stačí zapojiť správne 5 káblikov. Celková dĺžka kábliku by sa mala pohybovať niekde medzi 30 až 50cm, dlhší kábel nie je žiadúci. (Pri 50cm beží napájanie 5V už cez 2x 50cm = 1m - jeden vodič je +5V a druhý je zem). Nepoužívajte preto supertenké kábliky, síce to láka ich tu použiť, lenže neprenášate len dátové údaje, ale ide cez ne aj napájanie vlastného zariadenia, a tu platí - čím dlhší káblik tým väčší odpor vodičov - Ohmov zákon v praxi ako vyšitý. Nebudem to tu už rozoberať, už som to urobil v inom článku.

 

Ešte jeden poznatok:

Mám odskúšané že ak zapojím najprv disketovú jednotku (je jedno či je to Atari 1050, alebo Atari XF551) cez 1-stopý SIO káblik (30.5cm) a do nej dám SIO2SD cez tak isto dlhý káblik tak to ešte funguje bez problémov (a to už máme 2 stopy na dĺžku = 61cm + máme v ceste 3 pätičky, to je už celkom dosť vzhľadom na možné prechodové odpory). Akurát už vo mne začína hlodať otázka že možno práve pre toto je v pôvodných zdrojoch výstupné napätie na úrovni 5.155.2V (stále v norme, povolené max. napätie pre počítač je na vstupe = 5.25V, štandartná dodávaná dĺžka kabeláže napájacieho konektora pôvodného zdroja z toho aj tak uberie minimálne 75mV smerom nadol) aby sa kompenzovala strata (zväčšený prechodový odpor) na káblikoch a pätičkách v ceste ...

Ak dáte do cesty 2 disketové jednotky a na úplný koniec toto zariadenie tak to už zaručene bude blbnúť pretože 5 konektorov v ceste (6-ty je priamo na doske SIO2SD). Vtedy odporúčam použiť priamo oddelené napájanie (samostatný zdroj 5V) pre SIO2SD a bude po probléme.

Dtto sa týka táto vec (tento poznatok) všetkých pripájaných periférií ktoré sú "poháňané" priamo napätím 5V z počítača cez SIO konektor (ako je napríklad kazetový magnetofón XC12, SDrive, SIO2PC a pod).

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

28. 9. 2018 16:08:21 #

trackback

09_2018 Blog, Notes.

09_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

7. 10. 2018 18:33:10 #

Spajk

Čau,
díky za recenzi. Smile

Co se týče velikosti celého zařízení, tak jsem se to schválně snažil navrhnout co nejmenší, ale zas trochu rozumě, aby se daly dobře mačkat tlačítka. Ohledně pinů konektoru, no prostě jsem si řekl, že pin 1 na konektoru je vlevo a podle toho zapojil signály Smile. Nějak mě nenapadlo zjistit si, jestli originál nemá náhodou  číslování pinů obráceně. Frown A ten trimr na nastavení kontrastu mě štve taky, ale já prostě v tu dobu co jsem nakupoval součástky, za boha nemohl najít trimr s regulací z boku. Frown Vím, že běžně existuje, ale prostě jsem asi hledal nějak špatně...

Ještě jednou dík!

Spajk Czech Republic |

8. 10. 2018 8:47:12 #

Admin

Spajku - nastavenie kontrastu sa robí 1x v živote, takže to zas nie je taká vec že by mi trhalo žily. Čo sa týka číslovania konektoru je to celkom jedno ak máš iba toto zariadenie. Ja mám aj jedno aj druhé a preto som na to upozornil, proste je tu zmena a hotovo. Ak to dáš zozadu tak je to rovnaké. Finíto !

Admin Slovakia |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: