Symetrický zdroj 3-18V. Split power supply 3-18V.

By Administrator at septembra 18, 2012 01:16
Filed Under: Non-Atari

Existuje jeden pekný výkonový operačný zosilňovač - L165. Dá sa s ním robiť všeličo, jedna z možností je postaviť si s jeho pomocou jednoduchý symetrický zdroj. Môžeme ho nazvať aj delený napájací zdroj - ako komu vyhovuje.


Každý kto bastlí občas potrebuje pekný a hlavne jednoduchý symetrický zdroj.

Možnosti sú dve:

- postaviť si kompletný symetrický zdroj, čo je časovo náročné a využitie je malé, teda málokedy sa využije

- použiť obvod L165 a postaviť si jednoduchú doštičku s pár súčiastkami ktoré pripojíme na normálny zdroj a ono nám to urobí "samé" symetrizáciu a máme to čo požadujeme, funguje aj pôvodná prúdová poistka.


Poďme na schému, upozorňujem ža obvod zvládne prúd do 3A, takže ak chceme využiť všetky jeho možnosti v oblasti maximálneho prúdu použite slušný chladič !

Niečo za niečo.

Jedná sa len o mierne upravenú schému z datasheetu, vďaka nej môžeme ísť až na minimálne napätie 3V na výstupe, štandartne sú to v katalógovom zapojení 4V.

Sami vidíte že tých súčiastok nie je až tak veľa.



Ešte sa oplatí popísať vývody tohoto výkonového operačného zosilňovača.

Obvod je bežne k dostaniu v obchode.


____________________________________________________________

04.04.2013

Písal mi  robo, ktorý si toto zariadenie postavil a "papalo" mu to v kľude prúd rovný 1A. Trošku sme mailovali a nakoniec mi napísal:


Medzi tým ako som Ti napísal som trochu experimentoval (aj podľa obrázku z toho linku od nemca) so spomenutými 22mikro kapacitami (rovno som tam šupol 470mikro zo starého PC zdroja) a prúdový odber naprázdno klesol na fajných 40mA a samozrejme dal som aj väčší chladič keby niečo.  Nerozumiem síce prečo, ale ono to pomohlo.


Je možné že OZ kmital, bez osciloskopu ťažko určiť čo to bolo, ale zjavne vyššia kapacita na výstupoch nie je na škodu, kondenzátor s väčšou kapacitou by mal mať aj nižšie ESR. Závisí to samozrejme aj od zapojenia - čo najkratšie prívody kapacít k OZ, dostatočne dimenzované prívodné vodiče (alebo plošný spoj, atď.), filtračné kapacity 220uF a M1 musia byť čo najbližšie vývodom 3 a 5 (toto ale považujem za samozrejmosť). Tak isto je možné že konkrétne hodnoty sú závislé aj od výrobcu OZ, ale väčšie hodnoty kapacít na výstupe v žiadnom prípade nič nepokazia.

________________

V rámci experimentovania je možné skúsiť aj úpravu použitého zapojenia:

- vynechať odpor 1k, proste ho zrušiť, tým sa zruší spojenie medzi vývodmi 1 a 2

- skratovať odpor 22k, t.j. urobíte priamy spoj medzi vývodmi 2 a 4

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:27 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: