THE MICROBITS STORY, interface MM1150, Supra Microprint, SUPRA Corporation.

By Administrator at februára 06, 2013 03:00
Filed Under: Atari

Čo tieto štyri veci majú spoločné ? Autorov a firmu - a to, že produkty boli určené k ATARI. O tom si povieme v dnešnom článku.


Firma MPP - skratka pre Microbits Peripheral Products.


Firmu založili v roku 1981 dvaja mladíci - Allan Ackerman a John Wiley.

(V roku 1985 mali obidvaja 22 rokov). V tom istom roku ich spoločnosť mala 35 zamestnancov a ročný obrat vtedy dosiahol 5 mil. USD. Na malú firmu viac ako slušný obrat. Allan bol šéfom vývoja - oddelenie malo 8 ľudí, John sa zase venoval firemnému marketingu a predaju.


   Allan Ackermann        John Whiley

 

Ešte za štúdia na Oregon State U. sa rozhodli začať s obchodovaním, najprv v malom (mali vtedy iba 16 rokov), a tak sa realizovali najprv obchode s cyklistickými potrebami strýka Wileyho kde predávali svoje produkty a vybavenie pre počítače. Na samom začiatku ale predávali zo ziskom po škole diskety svojim spolužiakom. A - počúvali svojich zákazníkov zo školy čo by vlastne potrebovali a nebolo to bežne v tom čase k dispozícii pre počítače. Nakoniec sa rozhodli opustiť vysokú školu a začali sa naplno venovať obchodu, pretože už vedeli aké veci trh očakáva a čo by teda mali dodať -potrebné periférie pre malé počítače. Samozrejme skúsili dodať to čo chýbalo - bol to modem a firma MPP ho ponúkala lacnejšie ako konkurencia - z toho sa už dalo ťažiť. Jednalo sa o typ MPP-1000E. Modem nevyžadoval pripojenie cez rozhranie ATARI 850, teda bol úplne samostatnou jednotkou. Potom už logicky prišiel rad na rozhrania pre pripojeniie tlačiarní - tieto zariadenia zase boli o poznanie lacnejšie ako konkurencia a teda boli na počítačovom trhu aj veľmi dobre predajné.


MPP-1150 existovalo už  ako samostatné zariadenie na pripojenie tlačiarne cez rozhranie Centronics, plus bolo možné dokúpiť 2kB modul RAM pre buffrovanie dát. Obsahovalo aj zabudovaný jeden SIO konektor na pripojenie ďalších zariadení. Patrilo k tomu aj rozhranie MPP-1156, kde bol TTL sériový výstup, ale po ostatných podrobnostiach sa už zľahla zem.


 

MicroRam som popisoval pred pár dňami v samostatnom článku, bola to prvá RAM-ka pre rozšírenie ATARI 600XL na 64kB RAM, tu sa im podarilo predbehnúť v dodávke zariadenia na trh aj originálne rozšírenie RAM od firmy ATARI. A kto je prvý na trhu aj diktuje cenu - to sa muselo vyplatiť.


64k MicroStuffer bol vyrovnávací buffer pre tlačiarne:


Z reklamy na toto zariadenie:


MicroStuffer 64K Printer Buffer je ďalší z tých výrobkov, ktoré Vám vykúzlia na tvári úsmev. MicroStuffer má vlastné napájanie a len sa pripojí medzi paralelný výstup na tlačiareň a paralelný vstup. To znamená, že je zariadenie možné použiť s akýmkoľvek počítačovým systémom a akoukoľvek  tlačiarňou pomocou rozhrania Centronics. Môže prijať do seba 32 strán tlače pri vysokej rýchlosti, a zároveň ich dokáže aj posielať na tlačiareň, zatiaľ čo vy robíte už dávno niečo iné. (Aj keď sa potom vypne počítač a reštartuje nejaký iný softvér.) Tlačidlo Repeat vám umožní tlačiť viac kópií, aj keď budete mať už dávno spustený na obrazovke iný software.

V roku 1985 chystalii aj  zariadenie MPP-1200A bol to 1200 baud modem, teda 4x rýchleší ako boli modemy v tej dobe a zase sa jedanlo o kompletný modem szo zabudovaným pripojením priamo na SIO port ATARI.

 

Plánovali aj pripojenie 10MB hardisku, ale ako už býva zvykom v roku 1985 firma ukončila svoju činnosť, prišli ťažké časy - vtedy krachol (vlastne to bolo už začiatkom roku 1984) v podstate celý herný biznis a tak majitelia museli urobiť ten nepopulárny krok a kompletne zreorganizovať firmu.


Koniec MPP ? Áno, ale nebol to koniec tejto úspešnej dvojice.


Firma sa znova objavila pod novým názvom - SUPRA Corporation. Proste vstali  z popola ako bájny vták Fénix, firma SUPRA je nielen v ataristických končinách veľmi dobre známa. Proste  pokračovali pod iným názvom ďalej, neskôr bola od nej známa rada veľmi kvalitných modemov SUPRA. A to je zase už iná kapitola.


Niektoré veci pre ATARI sa teda potom skutočne dostali do štádia realizácie, ako príklad uvediem ten už spomínaný 10MB disk SUPRA.


Pripomeniem jeden z výrobkov firmy SUPRA pre malé 8 bit ATARI - pripojenie tlačiarne k ATARI cez SIO a výstup na pararelný port Centronics - Supra MicroPrint, toto zariadenie sa dá zohnať ešte aj v dnešných časoch a dokonca v originálnom balení:

 

 

Potom už za SUPRA Corporation éry existoval SUPRADRIVE, jeden z prvých interfejsov, ktorý umožňoval k malým ATARI 800XE a 130XE pripojiť pevný disk. Vzhľad zariadenia:

 

_________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:47 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: