TURBO 2000 - Jiří Richter.

By Administrator at januára 05, 2014 05:40
Filed Under: Atari

Pretože stále sú k dispozícii originálne kazetové magnetofóny k Atari, (a aj kazetové pásky do nich) tak sa patrí si pripomenúť aj jednu dnes už naozaj veľkú legendu - TURBO 2000, autorom je Jiří Richter.

 

Týmto splácam aj svoj dlh, ktorý som mal  voči najpoužívanejšieme pamäťovému médiu pre počítač ATARI - je ním kazetový magnetofón. V 80-tych rokoch naozaj bol najpoužívanejším pamäťovým médiom - kazety boli lacné a hlavne naozaj dostupné - skutočne dostupné a ceny neboli vysoké. Na druhej strane zase kazety ako pamäťové médium mali iné nedostatky - u ATARI to bolo hlavne pomalé čítanie a zápis na kazetu, pričom nebola spoľahlivosť uloženia dát bohvieako vysoká - a to bol asi najväčší problém. No a na disketovú jednotku mal v tej dobe málokto, takže mgtf bol základným datovým médiom.


Čo je Turbo 2000 ? Stručne a jasne - jedná sa o zrýchlený prenos dát na kazetovom magnetofóne, je potrebný aj zásah do magnetofónu. Obrovskou výhodou bola opakovateľnosť prerábky, t.j. bežalo to bez problémov na kazetových magnetofónoch XC-12 (tých bolo najviac). Konečné číslo prerábok si dovolím iba odhadnúť, určite to vtedy boli tisíce kusov.



Asi každý kto mal možnosť robiť s originálnym kazetovým magnetofónom k Atari si spomína na hodne pomalú prenosovú rýchlosť, ktorá vďaka blokovému prenosu nepresahovala viac ako 500Bd, Sinclair na ZX-Spectrum vtedy bežne fičal na rýchlosti prenosu dát 1200Bd a teda my ataristi sme na nich v tej dobe škaredo zazerali, pretože sme potichu závideli ... chceli sme niečo rýchlejšie. Predstavte si že nahrávanie bežalo tak 20 minút (programy mali aj 45kB na veľkosť) a na poslednom, alebo predposlednom bloku to zrazu spadlo ... a skúšalo sa to  znova a znova. Ataristi vtedy mohli zmeniť výrazové slovníky v celom Československu. A nielen u nás, aj inde boli ataristi. Problém bol v tom, že pri nahrávaní dát sa beží na originálnom magnetofóne cez frekvenčné filtre, ktoré určujú kedy dáta poskytujú 0 alebo 1 na výstupe. Vyrábalo sa to ale v Číne a filtre nepoužívali dostatočne presné a stabilné súčiastky, preto aj úspech nahratia dát bol poväčšine lotériou. Možno niekto so mnou nebude súhlasiť, ale vtedajšiu dobu používania magnetofónu vidím tak ako som popísal v nasledujúcom odstavci. 

 

Poďme na prax tej doby (1):


- kamarát priniesol hru - veľkosť 45kB

- spustil sa kopírovací program, než to nahral do počítača, prešlo 20 minút

- vymenili ste pásku, založili novú a dali ste to ukladať, zase 20 minút

- samozrejme ste to chceli vyskúšať či to beží, zase 20 minút

- na konci to spadlo a boli ste zase na začiatku tohoto odstavca, hodina v pérdeli a nič ste nemali

- a to bol iba jeden jediný program


Turbo 2000 v základnej rýchlosti celý tento postup zvládlo tak za 12 minút (proti 60 minútam) a hlavne sa to dalo spustiť a program fungoval. Pri vyšších rýchlostiach to prebehlo kompletne tak za 6-7 minút. A vedelo to fičať aj rýchlejšie, sami uznáte že tam bol nejaký "nepatrný" rozdiel v čase. Asi teraz sa dá pochopiť prečo magneťák na Atari nemám rád, pritom som sa vždy v kazeťákoch rád vŕtal, Atari ma ale od toho dokonale odnaučilo.

 

A ďalší príklad - kopec ľudí chcel Atari používať aj na skutočnú robotu - počítač na to mal dobré predpoklady, slušná klávesnica, slušný hardware atď. Problém bol zakopaný inde. Ak ste mali na záznam originálny neupravený magnetofón, tak to bola neskutočná, sizyfovská práca. Dnes to síce možno vyzerá podivne, ale v tej dobe PC XT v Tuzexe stálo nejakých 25.000.- TK a viac, samozrejme bola v ňom k dispozícii iba floppy mechanika, bez hardisku ... tak asi sa začína vyjasnievať prečo tie 8 bity v tej dobe mali zvládnuť to, na čo by podľa terajších merítok vôbec nemali mať najmenší nárok.

 

Zase príklad (2):

 

(TurboBasic tiež nebol u nás v roku 1986 k dispozícii):

- najprv ste nahrali program (v Basicu) veľkosť tak 17-18kB, doba prenosu 6-7 minút - ak sa to podarilo

- potom ste nahrali dátovú časť (20kB), cez príkaz Get, tu je načítanie dát extrémne pomalé, počítač zastavuje pásku na mgtf po každom bloku, doba nahrávania cca 35 minút, možno aj viac - ak sa to podarilo

- spolu ak to vyšlo hneď na prvýkrát spokojne ste čakali 3/4 hodiny ... bác! to je teda rýchlosť

a nie je to všetko, pretože ste dáta chcel zase bezpečne uložiť, museli ste si to nahrať aspoň 3x (každý raz na inú pásku), t.j. zase 3x minimálne 35 minút

- ak všetko išlo na prvýkrát, tak to bolo iba na spustenie a uloženie potrebných 45+35+35+35=150 minút. A garantujem že to málokedy išlo ako po drátku.

- denne minimálne 2.5 hodiny zabitých, pretože počas tej doby sa s počítačom nič nedalo robiť.


Dá sa hovoriť o efektívnom používaní ? Asi ťažko ...

 

________________________________________________________________________________

Určite ste si položili otázku prečo sa teda ten magnetofón tak často používal ? Bol síce drahý, nespoľahlivý, ale na druhej strane stále podstatne lacnejší ako iné záznamové médium - disketová jednotka.

Ceny roku 1986-1987:

Platy boli vtedy tak 1500.- Kčs, ale aj vtedy bolo pár tých čo brali viac.


Ceny zariadení v Tuzexe, rok 1986:
prevod - 1TK na čiernom trhu vtedy bola = 5Kčs

ATARI 800XL - cca 1050.- TK
ATARI 130XE - 1750.- TK
magnetofón XC12 - 380.- TK
tlačiareň A1029 - 2040.- TK
disketová jednotka  ATARI 1050 - 2040.- TK

(PC XT stálo vtedy 25.000.- TK iba s FDD, bez HDD ...)

_____________________________________________________

 

Ale nakoniec sme sa dočkali - práve vďaka J.R. a jeho systému TURBO 2000 sa z nášho počítača konečne stala použiteľná vec. Nakoniec mi to bežalo bez problémov na cca 4.500Bd, aspoň na mojej mašine (XC12), viac som sa z toho nesnažil vytiahnuť, bohate mi stačilo - a bolo to mimoriadne spoľahlivé pri čítaní a aj pri zápise. Len to chcelo najprv vymontovať vrchný kryt, pretože uchytenie krytu na jednej strane stále natáčalo pásku do smeru nie kolmého k štrbine magnetofónovej hlavy. Táto "úprava" dávala zmysel aj pri prevádzkovaní na pôvodnej prenosovej rýchlosti. Potom problémy prestali akoby ich niekto uťal. Netvrdím že TURBO 2000 bolo dokonalé, ostatne to netvrdí ani autor J.R., ale nám vtedy po skúsenostiach s originálnym magnetofónom pripadalo ako dokonalé.

 

Príklad č.3:


To isté, ale už cez Turbo 2000 a pár vecí navyše. (dalo sa vyhľadávať podľa názvu súboru ...ai, stále sa bavíme iba o základnej rýchlosti Turba.)

- Cartridge v počítači s TOS 4.1 - okamžite k dispozícii po zapnutí

- natiahol sa TurboBasic  - max.2minúty

- natiahol sa ovládací program - max.2.minúty

- natiahli sa data - max.2 minúty

- nepamätám sa že by mi zlyhalo natiahnutie (len vtedy ak bola mechanicky poškodená páska, ale to je asi jasné, že)

- ak ste chceli na konci zálohovať data, určite stačilo pustiť to iba 2x, t.j. 2x 2minúty. Porovnajte s pôvodným príkladom č.2 ...

A spoľahlivosť uloženia dát a možnosť zpätného prečítania na neporovnateľne lepšej úrovni. Od tohoto okamžiku sa Atari konečne dalo slušne a efektívne (v rámci vtedajších možností) používať. Aj ja dúfam, že aj Spectráci teraz pochopili prečo sme boli vtedy takí natešení. A namyslení.

 

Ak ste mali rozšírenú pamäť RAM na 320kB tak existoval kopírovací program, kde ste mohli veci v Turbe nahrať do počítača naraz až do veľkosti 256kB, program pekne ukazoval ako plní RAM, koľko voľného miesta ešte zostáva a tak teda nebol problém pri kratších programoch nahrať naraz trebárs aj 10-15 programov a potom ich zase uložiť v Turbe na inú pásku, pohodička, už sme sa zase smelo pozerali na Spectristov ... samozrejme okamžite zvrchu. Dnes sa na tom smejem, ale vtedy to bolo naozaj tak.

 


Veľmi to už nebudem ďalej komentovať, nosil by som drevo do lesa - autor J.R. je kompetentnejší.

Na úvod priložím 2 obrázky, ktoré dokumentujú vývoj tohoto zariadenia, všetko ostatné je potom napísané priamo autorom v príručke ktorá je na konci tohoto článku.

 

Prvý obrázok je schéma TURBO 2000 tak ako je popísaná aj v priloženom manuáli:

T2000orig.gif (36,34 kb)


Nasleduje originálny zpravodaj Atari klubu z roku 1987 (máme teraz rok 2014, tak teda počítajme koľko rokov odvtedy už ubehlo ... 27), v ktorom bol po prvýkrát popísaný systém zrýchleného prenosu dát  TURBO 2000, je tu podrobný popis ako celé TURBO 2000 vzniklo, vrátane riešenia a schémy, je tu aj veľa iných podrobných informácií:

ZAK Praha 1987 príloha II TURBO 2000.pdf (1,79 mb)

 

_______________________________________________________________________________

Pre vrtákov - aj TurboBasic sa samozrejme dal nahrať cez príklad 1 - zase pridajte asi takých 12 minút navyše, potom išiel rýchlejšie aj prenos dát (skrátilo sa to na asi 10-11 minút), ale hlavný problém prenosu dát zostával - veľmi nízka spoľahlivosť nahratia dát do počítača. Darmo sa to dá trošku vylepšiť, ak nakoniec problém zostáva a pretrváva priamo na základnej úrovni.

Zase to spočítam - nahratie TurboBasicu 12minút + program 7minút + dáta 10-11minút= cca 30-31 minút

Nahratie dát na pásku - cca 30-33 minút.

V ideálnom prípade ste sa nakoniec dostali tak na 1 hodinu a kúsok, ale to sa málokedy stávalo práve pre nespoľahlivý prenos dát.

_______________________________________________________________________________

A ešte jeden doplnok - dovolím si citovať - je prevzatý z Atari web konferencie priamo od J.R.:


Ahoj lidi,
uvedu na pravou miru par detailu. Moje Turbo do XC12 se samozrejme postupne vyvijelo a tech modifikaci byla dalsi cela rada.

- dratek navic byl pro signal Command, kterym se Turbo mod zapina.  Command pouze cte, nemel by ho nijak ovlivnit, pouze nektere upravy ho  mozna vice zatezuji impedancne a mohlo by to rozhodit jeho uroven.
- nove upravy posilaly Command po dratu Audio a zalezelo jen na velikosti kondenzatoru v audio ceste, jestli bude Command ovlivnen nebo ne. My jsme tam davali maximalne 100nF, coz Command neovlivnilo vubec (nedochazelo k vyraznemu zpozdeni)
- velky rozdil byl ale v pripojeni vystupu XC12 na Data. Pokud tam byl doporuceny refencni obvod 74LS03, bylo to obvykle v poradku, ale obcas tam nekdo dal 7400 nebo neco jineho bez otevreneho vystupu, a to byl potom zabijak sbernice. Nase posledni uprava uz mela pouze otevreny vystup pres jeden tranzistor.

Typy formatu Turba tady byly popsany perfektne, k tomu neni co dodat.  Snad jen to, ze SuperTurbo zavadec existoval, ale pouze neverejne. Byl pouze pro interni testovani moznosti ruznych magnetofonu.

Jirka "Turbo" Richter

_______________________________________________________________________________

Schémy jednotlivých kazetových magnetofónov pre ATARI + nejaký pokec nájdete tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-Tape-recorder-for-ATARI.aspx

_____________________________________________________

06.01.2014

Dnes už len nejaké stručné doplnenie článku:

Signál Command sa kedysi naozaj ťahal ako samostatný vodič do kazeťáku, pretože žiaden ďalší voľný vodič už k dispozícii nebol. To ale zase až tak veľký problém nebol, skôr v tej skutočnej realizácii, líšilo sa to teda kus od kusu. Niekomu ten "drát" navyše neskutočne vadil a tak sa teda hľadalo riešenie ako ho ukryť. Radikálovia volili výmenu celého kábliku, "koumáci" to riešili cez audio vodič. Sami uznáte že ten zvonku pridaný vodič tomu na kráse nepridal.

 

Foto: Marcel Koložváry

 

Pri štandartnom používaní systému TURBO 2000 už nebol potrebný ďalší zásah. Ak ste chceli experimentovať s vyššími rýchlosťami tak konkrétne u typu XC-12 bola potrebná ešte jedna zmena - týkala sa konkrétne kondenzátora C4 - 4n7 bola pôvodná hodnota, skúste experimentovať s hodnotou 3n31nF, normálne sa to neprejavuje, ale pri tých vyšších rýchlostiach je to zázračne účinné. A bezo zmien funguje aj zápis pôvodnou rýchlosťou. Odkaz na schému magnetofónu XC-12 je o odstavec vyššie, tam ten kondenzátor C4 je pripojený priamo paralelne k magnetofónovej hlave a teda jeho zmenou dosahujeme iné hodnoty signálu z hlavy. Posúva sa proste rezonančný kmitočet. Ja to už len odporúčam vyskúšať. Sorry, ale už je to naozaj pekných pár rokov, pri písaní článku ma to nenapadlo, ale do 24hodín potom si na toto spomenúť zase nie je také hrozný prehrešok ...Wink

Mne pri použití hodnoty C4=1nF išiel kazeťák niekde nad 5.400 Bd, ale úplne spoľahlivo to bolo na 4.500 Bd. Ďalej som s tým neexperimentoval, fakt mi to vtedy stačilo, neviem o niekom kto by to vtedy skúšal aj na tejto strane "zákopu". Možno áno, možno nie, ja o tom ďalšiu vedomosť bohužiaľ nemám. Cesta experimentovania je aj dnes stále voľná,  bude to ale ešte dnes niekto testovať ? Tááák, dosť bolo spomienok ... 

 

P.S.:

Čiste z nostalgie som si doma ponechal jeden kus XC12, používať ho nehodlám, obdobie práce s ním mám už dávno za sebou, vďaka TURBO 2000 sa konečne vtedy s Atari dalo naozaj pracovať ... disketovka bola vtedy môj hodne vzdialený sen.

___________________________________________________________

Linky pre ďalšie podrobnosti o magnetofónoch pre Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-Tape-recorder-for-ATARI.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-1-Tape-recorder-for-ATARI-1.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-2-Tape-recorder-for-ATARI-2.aspx

___________________________________________________________

 Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:47 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: