TURBO 2000 - modifikácia pre vyššie rýchlosti. Mod for speed. Atari XC12.

By Administrator at apríla 29, 2019 16:40
Filed Under: Atari

 

Človek mieni, maily menia. Nejako som špeciálne nespomínal že ak chceme použiť originálne zapojenie TURBO 2000 na nové, vyššie rýchlosti je potrebné meniť aj niečo iného. Našťastie nie je toho veľa, ale aj tak treba vedieť do čoho ideme. Uvedená modifikácia bez problémov atakuje s kvalitnou páskou bez nejakých viditeľných problémov hranicu rýchlosti 6000Bd. (Len tu bacha, nastaviť kolmosť hlavy voči páske je mimoriadne dôležité, šróbik na jej nastavenie je dobre dostupný.) Uvedená modifikácia je aplikovaná na asi najrozšírenejšom magnetofóne Atari XC12. Zapojenie originálu TURBO 2000 bolo uverejnené v predchádzajúcom článku na tomto webe.

 

Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Tak sa teraz najprv pozrime ako to vyzerá pri originálnom zapojení najčastejšie používaného magnetofónu Atari XC12:


 

Ako vidieť neuverejňujem celú schému (fakt netreba), pretože zásah sa týka iba dvoch na obrázku vyznačených súčiastok (na prvom obrázku sú uvedené pôvodné hodnoty), to naozaj nie je veľa. Celá zmena sa prevádza výlučne v oblasti zmeny hodnôt súčiastok ktoré majú na starosti veľkosť záznamového prúdu a určujú aj najvyšší možný prenesený kmitočet.

 

No a teraz poďme na už modifikované, t.j. upravené zapojenie s už novými hodnotami súčiastok:

 

 

Zmena odporu R6 z hodnoty 10kΩ na 3.3kΩ spôsobí zväčšenie úrovne záznamového prúdu na 3-násobok pôvodnej hodnoty (používa sa na tomto mieste aj odpor o hodnote 3.9kΩ), mne to fachčilo bez problémov s hodnotou uvedenou na obrázku.


Ďalšou možnosťou je paralelne k pôvodnému odporu 10kΩ pripojiť odpor 5.6kΩ (potom sa výslednou hodnotu dostávame do stredu medzi 3.3kΩ až 3.9kΩ).


Zmena kondenzátoru C4 z 4n7 na hodnotu 47pF posúva možnosť ukladať (a aj následne prečítať) cez univerzálnu hlavičku vyššie kmitočty - t.j. robí to to čo potrebujeme. Tak isto je možné túto kapacitu (47pF) aj úplne vynechať - rozhodne v zapojení nesmie zostať pôvodný kondenzátor 4n7 !

Modder tak isto môže vyskúšať pripojenú hodnotu kondenzátoru o kapacite napríklad 1nF.

 


Kto chce, môže skúšať tieto hodnoty zmeniť.

 

 

Nuž skúšať sa dá, aj to, aj iné, ak použijete uvedené hodnoty pôjde to celkom dobre tak isto. Ja týmto odpovedám na mail ako "vyšróbovať" rýchlosti na vyššiu hodnotu a pritom aby bol záznam (a prehrávanie tak isto) naďalej spoľahlivý. Uvedené moje zistenia a zapojenie je samozrejme už hodne dlho "bradaté" a pritom magnetofónmi sa už skutočne hodne dlho nejako podrobnejšie nezaoberám. Priznám sa že magnetofón Atari XC12 síce zase doma mám znova, ale ani náhodou ho nehodlám do zostavy nanovo pripojiť - na poličke je mu viac ako dobre. (Pre istotu už nemám doma ani jednu kazetu, čo považujem za celkom slušné konečné riešenie.)  Laughing


Modderom prajem úspech pri prestavbe (naozaj to nie je nič zložitého), úprava sa skutočne vyplatí. Len nanovo pripomínam že je dobré používať skutočne dobré pásky, mať čistú hlavičku ma mgtf a dodržať kolmosť hlavičky voči kazete - a potom si môžete užívať tú zvýšenú rýchlosť.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

29. 4. 2019 17:01:51 #

trackback

04_2019 Blog, Notes.

04_2019 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: